Więc widziałem ten temat już wcześniej... piszą tam, że program Altium Designer sobie radzi z tego typu plikami ale... niestety tego programu nie mogę znaleźć a jak znalazłem na "chomiku" to zajmował coś ponad 3gb. Więc zapytałem tu czy może ktoś wie jak się do tego zabrać.
edit
Już nie potrzebuje tego programu znalazłem na elektrodzie wzory płytek w pdfie Jakby komuś były potrzebne to zamieszczam
Wklejam tekst z linku - gdyby byly klopoty z odczytaniem:
Czy ktoś wysłał Ci plik PCBDOC i nie wiesz, jak go otworzyć? A można znalazłeś/-aś na swoim komputerze plik o takim rozszerzeniu i zastanawiasz się, do czego on służy? Windows może Ci mówić, że nie potrafi go otworzyć, albo - w najgorszym wypadku - natrafiłeś/-aś na wiadomość o błędzie związanym z plikiem PCBDOC.
Zanim otworzysz plik PCBDOC, najpierw musisz się domyślić, do jakiego rodzaju pliku odnosi się dany plik PCBDOC.
Lightbulb
Wskazówka: Błędy o nieprawidłowym skojarzeniu plików PCBDOC mogą być symptomem innych, poważniejszych problemów w Twoim systemie operacyjnym Windows. Te niewłaściwe wpisy mogą także prowadzić do powolnego uruchamiania się Twojego komputera, zawieszania się oraz innych problemów z wydajnością. Dlatego gorąco polecamy przeskanowanie nieprawidłowych skojarzeń plików z rejestrze systemu Windows oraz wyszukanie innych problemów, związanych z fragmentacją rejestru.
Odpowiedź:
Pliki PCBDOC to Uncommon Files i domyślnie skojarzone są z programem PCB Document.
Inne rodzaje plików też mogą używać rozszerzenia PCBDOC. Jeśli wiesz o jakichś formatach plików, które także używają rozszerzenia PCBDOC, prosimy o kontakt z nami, abyśmy mogli odpowiednio zaktualizować nasze dane.
Jak otworzyć plik PCBDOC:
Otwieracz plików PCBDOC
FileViewPro
Najszybszym i najłatwiejszym sposobem otwarcia plików PCBDOC jest dwukrotne kliknięcie na nich. Ten sposób pozwala inteligencji Windows wybrać odpowiednie oprogramowanie do otwarcia danego pliku PCBDOC.
Jeśli Twój plik PCBDOC nie otwiera się, najprawdopodobniej nie masz zainstalowanego na swoim komputerze odpowiedniego oprogramowania, które pozwoliłoby na obejrzenie lub edycję plików z rozszerzeniem PCBDOC.
Jeśli Twój komputer otwiera plik PCBDOC, ale korzysta ze złej aplikacji, konieczna będzie zmiana skojarzeń w rejestrze systemu Windows. Innymi słowy, Windows powiązał rozszerzenie plików PCBDOC z nieodpowiednim programem.
Gorąco polecamy przeskanowanie swojego rejestru w systemie Windows w poszukiwaniu nieprawidłowych skojarzeń plików oraz innych, powiązanych problemów w rejestrze.
Instalatory programów powiązanych z formatem PCBDOC:
FileViewPro* (darmowa wersja testowa)
PCB Document
* Niektóre rozszerzenia plików PCBDOC mogą być otwarte tylko w formacie binarnym.
Arrow
Aby otwierać swoje pliki PCBDOC, pobierz już teraz FileViewPro.
Ten FileViewPro miałem na kompie przez ok 5 min w wersji testowej właśnie to po otworzeniu pcbdoc cały plik to był ciąg cyfr:) więc nie bardzo mi to pomogło. Nie wiem, może coś źle robiłem pewnie przez wersje testową "* Niektóre rozszerzenia plików PCBDOC mogą być otwarte tylko w formacie binarnym." Więc stwierdziłem, że szybciej znajdę te płytki w PDFie niż otworze te pliki.
Witam. Jestem na półmetku prac związanych z budową stacji. Tzn. zrobiłem już płytki i polutowałem elementy (większość poza jednym układem na płytce zasilacza). Przeprowadziłem wstępne testy płytki sterownika odpaliłem program i wstępnie go ustawiłem (wzmocnienie, udało mi się dobrać rezystory dokładnie takie jak miały być tj 10k i 990k więc wzmocnienie wyszło mi 100).
Teraz nadszedł czas na wybór tego nieszczęsnego trafa. Przekopałem trochę moje skromne zbiory i znalazłem 2 większe trafa (największe jakie miałem)
To pierwsze jest z drukarki igłowej star modelu nie pamiętam ma napięcia tak jak na zdjęciu (1>2=32,7V ; 3>4=8,6V ; 1>4 (zmostkowane 2>3)= 42V)
drugie jest prawdopodobnie z widea jest wlutowane w płytkę która pełni funkcję zasilacza ma tylko 2 wyprowadzenia wtórnego miernik na nich pokazuje ok 11,8V
Niestety nie wiem jakiej są mocy ale proszę o poradę czy może się nada.
Tak myślałem ale nie zaszkodziło sprawdzić. Więc znowu pojawia się dylemat jakie trafo wybrać Jakie musi mieć parametry napięcie musi być 2x12V? Albo czy mogą być np 2 oddzielne po 12V każde? bo na allegro widziałem 12V 50W za 20 zł.
Myślałem nawet nad tym z TME 100W ale niestety nie mają na magazynie a czas dostawy w takim przypadku to nawet 9 tygodni... więc z takich sensownych zostaje tylko to 50 albo 60w. Chyba, że może być jakieś inne np 1x12v albo 24v ?
No cóż skoro nikt nie chce odpowiedzieć to zamówię to 50 albo 60W jeszcze zobaczę. A może chociaż ktoś poradzi z wyborem grota? Jego przeznaczenie ma być jak najbardziej uniwersalne tzn żeby dało się przylutować SMD a także zwykłe przewlekane elementy. A może ten co jest w zestawie z kolbą tj sr-622 storzek 0.8mm jest wystarczająco dobry i uniwersalny?
Podczas lutowania wydzielane są gazy i opary zawierające różne trujące związki, podrażniające skórę i drogi oddechowe.
Trzeba dbać by uniknąć wdychania tego.
Wyciąg oparów (na zewnątrz pomieszczenia) jest najlepszą ochroną.
Gdy nie ma takiej możliwości to przynajmniej odsysacz oparów z filtrem z aktywnego węgla.
Pochłania część szkodliwych substancji przed przedostawaniem się do otoczenia, ograniczając w ten sposób bezpośredni kontakt ze skórą i drogami oddechowymi.
Większość tych trujących substancji odparowywuje z używanych do lutowania topników.
Oczywiście wyciąg musi być tak umieszczony aby wciągał wszystkie opary znad miejsca gdzie lutujemy.
Dzięki wielkie na pewno poczytam ale dopiero po sesji:) Tylko zastanawiam się czy mi- jako hobbyście jest taki wyciąg aż tak potrzebny. Nie będę lutował codziennie jak już to kilka razy w miesiącu po kilka godzin.
Dzięki wielkie na pewno poczytam ale dopiero po sesji:) Tylko zastanawiam się czy mi- jako hobbyście jest taki wyciąg aż tak potrzebny. Nie będę lutował codziennie jak już to kilka razy w miesiącu po kilka godzin.
Witam. Jako, że sesja się skończyła zabrałem się za składanie stacji. Jednak napotkałem problem a mianowicie po podłączeniu transformatora zaczął gotować się stabilizator napięcia u2. Miałem na jego miejsce wstawiony zamiennik lm7809 ale chyba to jest stabilizator napięcie dodatniego a U2 miał "dawać" napięcie ujemne. I tu pojawia się moje pytanie czy jest możliwość aby ten lm7809 działał jako stabilizator napięcia ujemnego ? Jakoś inaczej się go podłącza ? Czy muszę kupić stabilizator np lm7909?
Nie wiem może coś źle robię albo mam jakiś błąd w schemacie albo może źle podłączyłem trafo? Dzisiaj kupiłem ten stabilizator napięcia ujemnego tylko że był KA7909 podłączyłem wg pinoutu z Link i dalej się gotuje:/ trafo podłączyłem do 3 pinowego złącza na płytce zasilacza tak że do pierwszego pinu podłączyłem początek jednego uzwojenia wtórnego do 2 pinu koniec tego uzwojenia i początek drugiego a do 3 pinu podłączyłem koniec drugiego uzwojenia. Bez tego nieszczęsnego stabilizatora wszystko działa napięcia na złączu do procesora są ok poza tym -9v bo go nie ma z oczywistych względów. Napięcie między ścieżką masy (czarny kabel z multimetru) a ścieżką dochodzącą do stabilizatora (bez niego) wynosi ok -19V. Jak przylutowałem stabilizator tylko do masy i napięcia ujemnego (bez koncówki out ) to jest to samo dalej się grzeje jak głupi. Może to wina stabilizatora jakiś zepsuty mogłem kupić?
Tak podłączam stabilizator :
GND ->1 nóżka In->2 nóżka out->3 nóżka
Bez podłączonego OUT nawet z ewentualnym zwarciem na płytce (którego nie widze) myślę, że nie powinien się grzać.
Edit:
Mierzyłem napięcie na wyjściu stabilizatora jest w granicy -2,5v trochę to bez sensu bo wygląda na to, że ten stabilizator można sobie za przeproszeniem wsadzić. No chyba, że znowu coś źle robię?
Chodzi Ci o układ stabilizatora? Jeśli tak to nie za bardzo wiem jak się za to zabrać bo nie mam zasilacza z napięciem ujemnym. Ale jak podłączam go do płytki tam gdzie jest właśnie to napięcie ok -19V to wtedy grzeje się bardzo mocno a na wyjściu jest ok -2,5V. No ale trudno kupie w czwartek nowy stabilizator i sprawdzę 10 razy czy dobrze przylutowałem przed podłączeniem. Jeśli do tej pory nikt nic innego nie wymyśli.
EDIT:
Żeby później nie było, że coś znowu źle podłącze więc zapytam. Czy takie połączenie stabilizatora jak na schemacie, który dodałem ostatnio, będzie dobre?
Chodzi mi o stabilizator napięcia ujemnego a konkretnie czy miejscach są odpowiednie piny tj. GND In (ok-19v) i out. Stabilizatora jeszcze nie mam dopiero jutro kupie. Chodzi mi o schemat z 50 postu.
To jeśli opis na schemacie jest ok to jutro kupie ten stabilizator i jak będę go miał w ręce to będę dopiero szukał jak ma wyprowadzenia.
EDIT:
Dzisiaj kupiłem stabilizator LM7909C wyprowadzenia miał tak jak ten wcześniejszy. Podłączyłem i w końcu stacja zaczęła współpracować. Musiałem jeszcze tylko podciągnąć zasilanie do podświetlenia LCD. Przeprowadziłem auto kalibrację a stacja sprawuje się całkiem dobrze jednak mam pytanie mam nadzieje, że już ostatnie:)
Podczas rozruchu tzn jak stacja chwile dłużej działa na 100% mocy to triak robi się gorący tak, że parzy w palce. Później już podczas normalnej pracy (utrzymywanie temp.) już jest tylko trochę ciepły "na oko" ok 40-50*C. Założyłem na niego malutki radiator dla bezpieczeństwa. A pytanie to czy tak ma być?
Edit2:
Wsadziłem lutownice to obudowy niestety z braku lepszego pomysłu i czasu jest to obudowa po zasilaczu ATX Zasilacz miał 250W więc obudowa jest dość kompaktowa. Pozostało mi tylko przykręcić wyświetlacz i tą dużą płytkę ale do tego muszę kupić dłuższe śrubki. Po pierwszych testach mogę stwierdzić, że wszystko działa bardzo dobrze temperaturę utrzymuje w granicy ustawienia max +-2-3*C przy dużym poborze ciepła podczas testu (grot przyłożony do dużego radiatora sporą powierzchnią). Przy normalnym lutowaniu temperatura oscyluje w granicy +-1*C od nastawu.
Reasumując nawet hobbysta poradzi sobie z tą stacją oczywiście z pomocą kogoś doświadczonego jest łatwiej Koszt jej wykonania w moim przypadku tj musiałem wszystko kupić nowe, wyniósł ok 200zł ale większość elementów tzw drobnicy kupiłem większe ilości.
Ale myślę, że za stacje takiej klasy to nie jest wygórowana cena. Poza tym powinna posłużyć kilka lat.
Ps. Chciałem jeszcze podziękować tomiok'owi i elektryku5 za pomoc przy składaniu stacji.
Witam. Mam pytanie Czy zamiast mostka B1000C1500R który jest na 1.5 A 1000 V mogę zastosować mostek który jest na 1.5 A 600 V, bądź mostek który jest na 4 A 1000 V. W sklepie w moim mieście jest brak B1000C1500R. Z góry dziękuję za odpowiedz
Witam. Mam pytanie Czy zamiast mostka B1000C1500R który jest na 1.5 A 1000 V mogę zastosować mostek który jest na 1.5 A 600 V, bądź mostek który jest na 4 A 1000 V. W sklepie w moim mieście jest brak B1000C1500R. Z góry dziękuję za odpowiedz
Możesz zastosować oba opisane mostki, ten drugi ma większy "zapas".