Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Renex
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Telewizja na karte - Podlaczenie

Mireklfc 21 Sty 2014 18:37 3372 36
  • #1 21 Sty 2014 18:37
    Mireklfc
    Poziom 7  

    Aby połączyć mój dekoder TV z telewizorem muszę przeciągnąć kabel przez rurkę (peszel) w ścianie? Dekoder ma tylko wtyczkę SCART, a TV HDMI, USB i SCART.
    Żadna z tych wtyczek nie mieści się w rurkę.... Czy mogę użyć kable z wtyczkami mini USB i adaptera z mini SB na HDMI? Czy kabel taki musi mieć jakąś określoną charakterystykę? A może jest jakieś inne rozwiązanie.
    Pozdrawiam Mirek.

    0 29
  • Renex
  • #2 21 Sty 2014 18:46
    Preskaler
    Poziom 37  

    Najprostsze rozwiązanie to odlutować wtyczkę, przeciągnąć kabel i znów ją zalutować.

    0
  • Renex
  • #3 21 Sty 2014 19:22
    _cheetah_
    Poziom 37  

     
    Jak dekoder SAT ma tylko złącze SCART, to tylko kabel SCART - SCART jest sens użyć.

    Najprościej, rozebrać wtyk SCART i wyjąć blaszki złącz, przeciągnąć kabel w peszlu i powtykać blaszki z powrotem do złącza. Prosta i elegancka sprawa. Tylko trzeba sobie zrysować układ wtyku SCART, gdzie która blaszka siedziała, żeby potem nie było płaczu... ;)

    Można też kombinować z kablem SCARRT - cinch - jeśli cinche przeszłyby przez peszel. A z drugiej strony dać odwtony czyli SCART na gniazda cinch albo przejście cinch - SCART i drugi kabel SCART. Trochę zawracanie głowy.

    0
  • #4 21 Sty 2014 22:38
    mihal2002
    Poziom 43  

    _cheetah_ napisał:
    Najprościej, rozebrać wtyk SCART i wyjąć blaszki złącz

    To kawał?

    0
  • #5 21 Sty 2014 22:46
    _cheetah_
    Poziom 37  

    mihal2002 napisał:
    To kawał?
    Nie, rutyna.

    0
  • #6 21 Sty 2014 22:55
    mihal2002
    Poziom 43  

    _cheetah_ napisał:
    Nie, rutyna.

    To zrób laikowi w UK ten uczynek.:D

    0
  • #7 21 Sty 2014 23:17
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Jak chce mieć "laik z UK" w jednym pokoju tuner a w drugim TV, a dziurka jak sam zeznał; "maleńka", to chyba nie ma innego wyjścia.
    Ciekawi mnie tylko, po co to wszystko?
    Tuner po jednej stronie ściany a TV po drugiej?
    A jak kanały nasz kolega z UK chce zmieniać?

    0
  • Pomocny post
    #8 22 Sty 2014 01:14
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    arnoldziq napisał:
    Jak chce mieć "laik z UK" w jednym pokoju tuner a w drugim TV, a dziurka jak sam zeznał; "maleńka", to chyba nie ma innego wyjścia.

    Kupić to x2:
    TV Telewizja na karte - Podlaczenie
    i to x1:
    TV Telewizja na karte - Podlaczenie
    najwyżej to rozlutować i po przełożeniu zlutować ponownie, ALE:
    arnoldziq napisał:
    Tuner po jednej stronie ściany a TV po drugiej?
    A jak kanały nasz kolega z UK chce zmieniać?

    Z tym może być o wiele większy problem...,
    no i oczywiście kolega wie, że jeśli zrobi to o czym myśli, to w obydwu pokojach jednocześnie będzie ten sam kanał.

    0
  • #9 22 Sty 2014 08:57
    telbod
    Poziom 31  

    Kupić Video sender za 30 Ł :D

    0
  • #10 22 Sty 2014 09:52
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    telbod napisał:
    Kupić Video sender za 30 Ł :D

    I to właśnie bym doradził.
    Pełno jest tego na ebay.co.uk. Właśnie po to, żeby nie trzeba było ścian dziurawić.

    0
  • #11 22 Sty 2014 13:36
    Preskaler
    Poziom 37  

    Tylko jakość transmisji kiepska. U mnie taki leży bo nie mogę patrzeć na taką jakość w dobie HD.

    0
  • #13 23 Sty 2014 08:28
    Preskaler
    Poziom 37  

    No ale kabel chyba mniej kosztuje, a jakość jest lepsza. Co komu pasuje? Ja używam kabli.

    0
  • Pomocny post
    #14 23 Sty 2014 15:12
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Preskaler napisał:
    No ale kabel chyba mniej kosztuje, a jakość jest lepsza

    Oczywiście, masz rację, również wyznaję taką zasadę, ze co kabel, to kabel.
    Mnie chodziło o nakreślenie, że przesył bezprzewodowy cokolwiek chce się zrobić, nie da się zrobić tanim kosztem za kilkadziesiąt złotych/euro/funtów, gdyby tak było, to firmy które produkują dużo droższe rozwiązania, zdechły by z głodu.

    Nie chcę dalej rozwijać tej myśli, bo pewnie każdy Polak poczułby się urażony, a szczególnie ci na emigracji.

    0
  • #15 23 Sty 2014 18:50
    Mireklfc
    Poziom 7  

    arnoldziq

    Dodano po 7 [minuty]:

    Arnoldziq, jestem laikiem w sprawach elektroniki, ale nie impotentem technicznym... wiem, ze nie zmienię kanału, ale to nie istotne. Telewizor o którym mówię wisi na ścianie w kuchni i służy mi wyłącznie do oglądania podczas posiłku. SKY TV mogę zatrzymać lub nagrać, a Telewizja Na Kartę nie daje mi takiej możliwości... Lutowanie raczej odpada chociażby z powodu braku lutownicy. Niemniej wszystkim bardzo dziękuję.

    0
  • #16 24 Sty 2014 10:46
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Drogi kolego Mireklfc.
    Nie mogę znaleźć w żadnej ze swoich wypowiedzi sformułowania "impotent techniczny" :)
    Ale bardzo mi się podoba i jeżeli kolega pozwoli, to zacznę go w przyszłości używać :)
    Natomiast wracając do tematu;
    Tak jak kolega, mieszkam w UK. Dokładnie tak samo jak kolega, używam TNK (i SKY-a).
    I bardzo dokładnie wiem, co landlord-zi myślą o dziurawieniu ich "cennych ścian".
    Skoro dziura prowadząca przez ścianę jest niewielka, tak że żaden kabel przez nią nie przejdzie, a nie dysponuje kolega sprzętem do lutowania, to pozostaje nadajnik AV.
    Jest jeszcze jedno rozwiązanie, którego nikt nie zaproponował; zmiana tunera TNK.
    Na taki z dyskiem do nagrywania programów i HDMI, np. coś z produkowanego w UK Techmate.
    Ja mam Techmate T1000S - stary model, bez HDMI ale z dyskiem twardym i jestem bardzo zadowolony.

    0
  • Pomocny post
    #17 24 Sty 2014 13:42
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    arnoldziq napisał:
    nikt nie zaproponował; zmiana tunera TNK.

    Można też pomyśleć, o tunerze, który ma wyjście sygnału po RF, czyli zwykłym kablem antenowym,
    można też pomyśleć o modulatorze antenowym, tuner zostaje ten co teraz jest, dokupujesz modulator i do drugiego pokoju idziesz zwykłym kablem antenowym, i to mi się wydaje, byłby najmniejszy koszt.

    0
  • #18 24 Sty 2014 14:53
    Mireklfc
    Poziom 7  

    Drogi arnoldziq, "imptent techniczny" to byla dygresja.... trzeba nim byc aby nie rozumiec niektorych rzeczy ktore probowales mi tlumaczyc ;-) Ale wracajac do tematu... Niemam landlorda bo dom nalezy do mnie a peszele w scianach zamontowalem podczas rozbudowy i po prostu bylo by glupio teraz klasc kabel na skirtingu czy na podlodze.... nie sadzi kolega ? ;-) Moj laicyzm w tematach o ktorych mowimy jest jednak gleboki..... Czy to co napisales oznacza ze moge w UK kupic inny tuner i zamienic go z tym ktory otrzymalem od TNK ? ...oczywiscie przekladajac karte. Czy wtedy moglbym uzyc dodatkowo adaptora z HDMI na jakies mniejsze zlacze ? bo w peszel to nawet USB jest za ciasne.

    0
  • Pomocny post
    #19 24 Sty 2014 15:05
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Każdy dekoder obsługujący CONAX-a powinien bez problemów działać z TNK.
    Jeżeli załatwisz sobie tuner z HDMI, sadzę że można to "prze-konwertować" odpowiednią przejściówką na micro-HDMI i taki kabel przewlec przez ścianę.
    Zanim się do tego zabierzesz, zobacz jak wyglądają przejściówki i rozmiary takich wtyczek.

    0
  • #20 24 Sty 2014 15:08
    Mireklfc
    Poziom 7  

    Tuner z wyjściem RF, a najlepiej z dwoma wyjściami. To było by perfekcyjne rozwiązanie. Czy istnieje coś takiego? Czy ktoś może podać mi link do strony z takim urządzeniem? Jaka jest angielska nazwa takiego urządzenia? Jeśli dobrze rozumiem to do takiego tunera wchodzi kabel antenowy od talerza, a wychodzi taki sam (takie same) kable do TV?

    0
  • #21 24 Sty 2014 15:34
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Mireklfc napisał:
    Czy istnieje cos takiego?

    Oczywiście :)
    Mój to ma. I chyba większość "normalnych" tunerów też taki modulator ma.
    "Normalnych" - mam na myśli kupionych jako osobne urządzenia, a nie otrzymane of TVN-u.
    Z tym, ze dwa wyjścia, to może być problem. Ale taki sygnał jest łatwo rozdzielić.

    0
  • #22 24 Sty 2014 15:40
    Mireklfc
    Poziom 7  

    A czy każdy "normalny" tuner ma czytnik karty dekodującej o formacie telefonicznej karty SIM?

    0
  • Pomocny post
    #23 24 Sty 2014 15:51
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Te które odczytują CONAX-a tak. Z tym, że jak masz już "wyłamaną" kartę (dokładnie rozmiaru SIM-a), to będziesz musiał kombinować, żeby ją zamienić na format "karta kredytowa".
    Można to zrobić przy odpowiedniej dozie samozaparcia; wpasowując tę mała kartę w "obudowę" od zwykłej karty SIM do telefonu.

    0
  • #24 24 Sty 2014 17:32
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Problemem może być jedynie to, że taki sprzęt NIE od TNK, będzie wymagał samodzielnej instalacji wszystkich ich transponderów, a więc kolega będzie musiał "wklepać, wbić" to z palca, bo raczej, a nawet na pewno sprzęt kupiony z wolnej ręki na zachodzie, nie będzie miał instalacji listy programów w stylu TNK AUTO INSTALACJA.

    0
  • #25 24 Sty 2014 17:35
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Ale będzie miał automatyczne wyszukiwanie kanałów.
    A te dwadzieścia-kilka kanałów z TNK można już dodać do ulubionych ręcznie.

    0
  • #26 24 Sty 2014 17:44
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    arnoldziq napisał:
    Ale będzie miał automatyczne wyszukiwanie kanałów.

    Już to widzę, jak user z 1500 programów próbuje ustawić sobie w tunerze listę TNK,
    ale ogólnie masz rację, poza tym, sprzęt może mieć starą listę TP od daty jego produkcji, czy wydania najnowszego oprogramowania, a przecież co jakiś czas na TP są wprowadzane zmiany.
    Jak/jeśli już, to kupić coś, co ma możliwość zrobienia czegokolwiek (z lista programów) w komputerze, bo przesuwanie, układanie czegokolwiek pilotem od dekodera to mordęga.

    0
  • #27 24 Sty 2014 17:50
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Większość nowoczesnych dekoderów pozwala na sortowanie programów wg. "wydawcy".
    To łatwo pozwala namierzyć wszystkie należące do pakietu TNK.
    A te 1500 dodatkowych, to tylko dla hobbistów :P
    Tak naprawdę to na HotBird-zie E13, można znaleźć tylko kilka programów niekodowanych, które się do czegokolwiek nadają. Reszta to śmieci.

    0
  • #28 24 Sty 2014 18:21
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    arnoldziq napisał:
    Większość nowoczesnych dekoderów pozwala na sortowanie programów wg. "wydawcy".
    To łatwo pozwala namierzyć wszystkie należące do pakietu TNK.

    Tak, ale produkowanych w PL, dla polskiego odbiorcy.
    Nie spotkałem jeszcze w sprzęcie przywiezionym z zagranicy, by tam kupiony sprzęt miał sortowanie dla POLSKICH operatorów.
    arnoldziq napisał:
    Tak naprawdę to na HotBird-zie E13, można znaleźć tylko kilka programów niekodowanych, które się do czegokolwiek nadają. Reszta to śmieci.

    Dlatego reszta jest zakodowana.., za którą trzeba płacić, bo to trochę mniejsze śmieci ;) .
    Nie mam zamiaru nikogo zniechęcać, do zakupu takiego sprzętu, tylko uczulić, że user może mieć problemy z innym sprzętem, w sensie ustawień pod POLSKĄ platformę.
    Bo nie powiesz mi kolego, że pójdziesz do jakiegokolwiek sklepu w UK, który jest prowadzony przez Brytyjczyka, i zaczniesz mu tłumaczyć jakiego sprzętu potrzebujesz, że on cokolwiek z Twojego tłumaczenia zrozumie, że Ty chcesz sprzęt do TNK, by poprawnie i automatycznie działał z HotBierdem,

    0
  • #29 25 Sty 2014 11:18
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    KOCUREK1970 napisał:
    Tak, ale produkowanych w PL, dla polskiego odbiorcy.
    Nie spotkałem jeszcze w sprzęcie przywiezionym z zagranicy, by tam kupiony sprzęt miał sortowanie dla POLSKICH operatorów.

    No właśnie nie.
    Ja nigdy nie miałem żadnego dekodera "z Polski".
    Na przestrzeni ostatnich kilku lat używałem dekoderów Technomate 5400, 9100S i 1000. Oba wyprodukowane w UK, oba z możliwością sortowania wg. "operatorów".
    Nie jestem jakimś specjalistom w tej dziedzinie, ale wydawało mi się, ze taka opcja, zwłaszcza w sprzęcie FTA to standard :/

    0
  • #30 25 Sty 2014 12:15
    Mireklfc
    Poziom 7  

    Dziękuję! Zostałem wyleczony z nowego dekodera, przeprogramowania itp.
    Szukam najprostszych rozwiązań.
    Co sadzicie o np. (2.4GHz wireless TV Audio Video Signal Sender Receiver). Czy to działa tak jak myślę? Tzn. wpinam nadajnik do SCARTA w TNK dekoderze, a odbiornik wtyczką np. HDMI do mojego TV i zrobione?

    0