Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolektor słoneczny (powietrzny)

Supermodurator 27 Jan 2014 16:26 70512 122
Automation24.pl
    Supermodurator
    Level 13  
    ConradTester wrote:
    według mojej wiedzy praktycznej nawet jak byś nawet tą chłodnice zamoczył we wrzątku to i tak będą straty na materiale czy nie wiem konstrukcyjne?

Początek zdania sugeruje, że już to robiłeś?

Zastanawiałeś się nad jej konstrukcją? Czy wiesz jak działa?
    Powierzchnia styku z powietrzem jest w niej bardzo duża w porównaniu
    do powierzchni styku z płynem, który znacznie łatwiej odbiera ciepło od metalu.
    Dzięki temu ma ogromną sprawność wymiany, w obie strony!
    Dlaczego nagrzewnicę w samochodzie nie nazywasz chłodnicą - przecież jej
    konstrukcja jest identyczna?
  • Automation24.pl
    ConradTester
    Level 10  
    Nie jeszcze nie robiłem mam system solarny na dachu od 2 lat i dostałem na to z Urzędu Gminy dofinansowanie jak i na kredyt !! i całość wyszła mnie 4tys zamiast 9 tys. Nic mnie to nie kosztowało bo płaciłem w ratach nie odczułem tego a miałem 2 dofinansowania od Gminy i od banku.

Glikol spływający z dachu jak było -10 stopni miał +112 stopni tylko dlatego ze zapomniałem uruchomić urządzenie (na noc wyłączam bo jasno święci sterownik) później wiadomo spada temperatura ochładza się krążąc. Jednak jak jest tylko piękna pogodna i (-10) za oknem to wodę mam +40 nagrzana a jest jej około 300L (musiał bym sprawdzić w papierach) jednak musi być mocne słonce, w tą zime to miałem tylko 2x gorąca wodę, zainstalowałem ten system bo w lecie mam ciepłą wodę za free. W 2013r do grudnia moglem korzystać z ciepłej wody, niestety w tej chwili słonce jest od dłuższego czasu chwilowe za mgłami bądź chmurkami dlatego nawet nie włączam solarów bo woda z 17c podniesie się do 25 to za mało by się umyć, właśnie ostatnio włączyłem bo myślałem ze będzie słonko dłużej świecić i się poparzyłem ale chciałem zobaczyć jak długo mija zanim będzie pełny obieg glikolu, niestety mam długie rury i stad ochłodzenie, jak bym miał na poddaszu zbiornik to nie miał bym wcale strat i miałbym nawet przy -20 ciepła wodę. Jednak firma montująca tak zamontowała a ja przez rok bądź 2 nie mogłem tego ruszać, zresztą i z banku i z Gminy przychodzili sprawdzać czy nie zdemontowałem tego i nie sprzedałem, jak będę robił strych (ocieplał poddasze)i będzie ciepło to pewnie przeniosę na strych ten wielki bojler. Ale jest w garderobie bo pod garderoba jest piec na węgiel i zrobili mi tak ze sobie przełączam (zimą grzeje wodę od pieca, a latem słonce mi grzeje)

Nagrzewnica w samochodzie ma w sobie gorący, bądź zimny płyn który przepływa przez kanaliki w chłodnicy aluminiowej bądź miedzianej (płyn przepływa przez rurki) i to płyn daje to ciepło, bądź zimno a wiatrak z nagrzewnicy to odbiera przez otwory na przepływ powietrza jednak to zupełni odwrócona zasada działania przecież.

Edycja
    Tak myślę i myślę przecież chodzi o płyn zawarty wewnątrz chłodnicy (którą umieszczasz wewnątrz kolektora powietrznego) wiec tak czy siak płyn zawarty w tej chłodnicy prędzej czy później się ogrzeje wiec będzie to działać jednak dalej myślę ze mizernie. Jeśli się mylę na pewno mnie ktoś poprawi.
    jotko
    Level 23  
    Witam

Wodny kolektor jest już na elektrodzie omawiany i ma ponad 8200 odpowiedzi.

Co do powietrznego to kiedyś mocno rozważałem aby do kotłowni wpadało cieple powietrze które zostanie zassane do pieca.
    Prawdopodobnie podniósłbym tym samym sprawność pieca.
    Znalazłem samoróbkę taki manual jak zrobić taki kolektor ( niestety znów strona nie tłumaczona) . DIY Solar Air Heating Collector.

Pozdrawiam
    Supermodurator
    Level 13  
    ConradTester wrote:
    i to płyn daje to ciepło, bądź zimno a wiatrak z nagrzewnicy to odbiera przez otwory na przepływ powietrza

Pisząc to, chyba niechcący, przyznałeś mi rację. Płyn nie może "dawać" zimna.
    Kierunek przepływu energii! To cieplejszy czynnik oddaje energię zimniejszemu.
    Właśnie w takim przypadku powietrze oddaje ciepło przechodząc przez chłodnicę.

Pęd powietrza może zarówno odbierać ciepło z płynu w chłodnicy (staje się cieplejsze)
    jak też mu go dostarczać (staje się zimniejsze).
    Kierunek tej wymiany nie zależy od nas,
    tylko od tego który czynnik jest cieplejszy.

Interesujący mnie kierunek przepływu energii występuje w klimatyzacji.
    W parowniku klimatyzacji (np. samochodowej) rozprężający się czynnik absorbuje
    dużą ilość energii silnie go schładzając. Pęd upalnego powietrza opływając
    parownik oddaje mu część swojej energii, czego efektem jest jego ochłodzenie
    (powietrza) i przyjemny powiew w kabinie.

Przykładowy parownik samochodowego układu klimatyzacji Kolektor słoneczny (powietrzny)

Do ConradTester Nigdzie nie pisałem, że chłodnicę umieszczę wewnątrz
    kolektora powietrznego!
    mirobo
    Level 12  
    Witam.
    A mnie się wydaje iż ConradTester ma trochę racji, że w "drugą stronę" chłodnica będzie miała mniejszą sprawność (i o to Mu chyba chodzi)--> przecież nie zmagazynuje się wokół chłodnicy całego ciepłego powietrza, żeby oddało swoją energię- część pójdzie na straty.

Poza tym życzę dalszego rozwoju projektu.

Pozdrawiam.
  • Automation24.pl
    Supermodurator
    Level 13  
    ConradTester wrote:
    Edycja
    Tak myślę i myślę przecież chodzi o płyn zawarty wewnątrz chłodnicy (którą umieszczasz wewnątrz kolektora powietrznego) wiec tak czy siak płyn zawarty w tej chłodnicy prędzej czy później się ogrzeje wiec będzie to działać jednak dalej myślę ze mizernie. Jeśli się mylę na pewno mnie ktoś poprawi.

Ciekawa teoria :?:

Do mirobo Chyba trudno mnie zrozumieć..
    Powietrze ma wracać z powrotem do kolektora - nie trzeba go magazynować.
    Jest to próba wykorzystania ciepła, które latem było by stracone w całości.
    mirobo
    Level 12  
    Supermodurator wrote:
    Do mirobo Chyba trudno mnie zrozumieć..
    Powietrze ma wracać z powrotem do kolektora - nie trzeba go magazynować.

:oops: ... "przegapiłem" ten fakt... zwracam honor.

Tak jeszcze na marginesie, czy umieszczenie chłodnicy wewnątrz kolektora nie byłoby lepsze? Byłaby ogrzewana nie tylko powietrzem, ale również dodatkowo absorbowałaby promieniowanie słoneczne...
    ConradTester
    Level 10  
    Tak chodziło mi o małą sprawność!. Napisałeś ze "Nigdzie nie pisałem, że chłodnicę umieszczę wewnątrz kolektora powietrznego"
    Ale to właśnie wywnioskowałem z twojego wcześniej wstawionego zdjęcia, słuchaj ja tez życzę ci jak najlepiej i dzięki tobie ja i inni wiemy więcej i sami zmuszamy sie doczytania (same plusy) wiec ja się nie będę z szanownym kolega kłócił przedstawiam tylko swoje myśli, a to co teraz mówisz ma sens ale wcześniej był tylko obrazek. To o czym mówisz teraz to zasada działania jak w pompie ciepła prawda? A może się ktoś jeszcze wypowiedzieć w tym temacie z tą chłodnica i kolektorem powietrznym?

"Powietrze ma wracać z powrotem do kolektora - nie trzeba go magazynować.
    Jest to próba wykorzystania ciepła, które latem było by stracone w całości."

To ta próba z jakimś patentem będzie? jak w pompie ciepła czy po prostu przepływ powietrza bez patentów?
    schredder
    Level 12  
    jotko wrote:
    Witam

Wodny kolektor jest już na elektrodzie omawiany i ma ponad 8200 odpowiedzi.

Co do powietrznego to kiedyś mocno rozważałem aby do kotłowni wpadało cieple powietrze które zostanie zassane do pieca.
    Prawdopodobnie podniósłbym tym samym sprawność pieca.
    Znalazłem samoróbkę taki manual jak zrobić taki kolektor ( niestety znów strona nie tłumaczona) . DIY Solar Air Heating Collector.

Pozdrawiam

I tak i nie, ponieważ zimniejsze powietrze jest bardziej gęste, więc zawiera więcej tlenu, więc do danej ilości paliwa potrzeba go mniej, dlatego stosuje się np w samochodach chłodnicę powietrza, natomiast do pieca będziesz go musiał wdmuchnąć więcej żeby otrzymać tyle samo tlenu, a wtedy temat taki, że automatycznie część ciepła ucieknie do komina, bo piec nie będzie wstanie ciepła odebrać.
    EuMe
    Level 14  
    michcior wrote:

Chodzi o to, że powietrze ma małe ciepło właściwe, no bo jest gazem. Nie trudno je podgrzać, jeśli natomiast przechodzą przez kolektor hektolitry to może i jest całkiem nieźle.

Ciepło właściwe suchego powietrza wynosi coś ok. 2000 J/kgK ( z parą wodną ok 1000 J/kgK), co oznacza, że kilkakrotnie większe niż w metalach i dlatego trudno je ogrzać. Ciepło właściwe wody jest 2 razy większe niż suche powietrze i jeszcze trudniej ją podgrzać.
    tatanka
    Level 20  
    Dobrze to policzyłeś :?:
    Suche powietrze 1m3 ~1kg 1000J/kgK
    woda 4200J/kgK
    Przy 25*C 1m3 powietrza zawiera 25g wody
    4200*0,025=100

Dla temperatury 25*C praktycznie nie ma znaczenia woda zawarta w powietrzu.
    amator2000
    Level 25  
    Rysio4001 wrote:
    W przypadku tej konstrukcji (powtarzam jeszcze raz), ogrzewane powietrze przepływa bezpośrednio nad absorberem, i nie ma potrzeby wykonywać podłoża absorbera z materiałów termoprzewodzących.

Nie zgodzę się, ponieważ zasada działania kolektora powietrznego opiera się na :

pochłanianiu promieniowania podczerwonego (z widma słonecznego) - pochłanianie odbywa się na powierzchni poczernionego styropianu, a więc materiału, który nie pochłania ciepła, a więc nie jest w stanie zmagazynować energii

Gdyby dnem kolektora była gruba blacha miedziana, poczerniona oraz zaizolowana cieplnie od spodu, to wydajnośc znacznie by wzrosła, bo poczerniona miedź doskonale magazynuje ciepło, a następnie oddaje powietrzu, który przepływa wewnątrz kolektora. W dodatku jest lekka i nierdzewna.
    Problem tylko, gdzie kupić 3 m² blachy miedzianej, grubej na 5-10 mm.
    Supermodurator
    Level 13  
    amator2000 wrote:
    W dodatku jest lekka i nierdzewna.
    Problem tylko, gdzie kupić 3 m² blachy miedzianej, grubej na 5-10 mm.

Miedź raczej nie jest lekka - gęstość 8,96 g/cm³
    3m2 blachy miedzianej o grubości 10mm będzie ważyć prawie 270kg!!
    Nawet w skupie złomu cena miedzi to ok. 20zł za 1kg!
    Horrendalna waga i równie horrendalny koszt.

Czy pisząc miedź nie myślałeś przypadkiem o aluminium?
    amator2000
    Level 25  
    Cu jest oczywiście prawie 3,5x cięższa niż Al, no i droga (ten kawał miedzi o którym pisałem kosztowałby ponad 5 500 zł :!:) , ale Cu ma 2,3x mniejsze ciepło właściwe niż Al, więc Cu da większą sprawność kolektora przy tych samych wymiarach. Zwiększając wymiary absorbera 2,3x zamiast miedzi można użyć Al, ale wówczas ciężar płyty aluminiowej będzie niewiele mniejszy niż miedzianej.

Jako materiał kompromisowy można użyć klasycznej stali, która ważyłaby nieco mniej niż miedź i ma podobne ciepło właściwe - w dodatku jest dużo tańsza.

Choć najlepszym, dostępnym materiałem na absorber jest poczciwe Au, ale chyba nikt na świecie nie stosuje takich absorberów, oprócz NASA i chińskiej agencji kosmicznej :D
    Romanes
    Level 12  
    Dyskusja o letnim wykorzystaniu podgrzanego powietrza do grzania wody użytkowej przy pomocy chłodnicy, skojarzyła mi się z pompą ciepła - pogooglać by trzeba było
    Supermodurator
    Level 13  
    amator2000 wrote:
    Choć najlepszym, dostępnym materiałem na absorber jest poczciwe Au, ale chyba nikt na świecie nie stosuje takich absorberów, oprócz NASA i chińskiej agencji kosmicznej :D

Może na problem trzeba spojrzeć inaczej?
    Po co kolektor powietrzny ma magazynować energię? Lepiej ją odbierać na bieżąco.
    Zdziwisz się pewnie tym co teraz przeczytasz - opis skopiowałem ze strony:
    http://zielonestrony.pl/kolektory-powietrzne/
    Quote:
    Maksym W. on Styczeń 28, 2013 11:55 pm

Witam.. Wkonałem kolektor powietrzny bez użycia ani jednej puszki i działą znakomicie. W drewnianej ramie rozciągnięty jest czarny polarowy materiał (bardzo rozwinięta poierzchnia czynna), cała ramka osadzona w skrzynce głębokości 20-25cm, Na dnie skrzynki z 2 płyt wiórowych, powierzchnia ok 5m2, wyłożona warstwą wełny min. przykryta folią aluminiową. Z racji że ogrzewałem garaż wolnostojący, nie stosowałem obiegu zamkniętego. Powietrze do kolektora zasysane było dolną frontową cześcią ogrzewane wędrowało do góry i przechodziło przez rozgrzany polar na tylną cześć gdzie w szczycie zamontowałem wentylator łazienkowy i rorą spiro do garażu. Prototyp nie miał szyby pokryciem wierzchnim był podwójny rozciągnięty strecz do paletowania, Potem zamieniony na poliwęglan. którego zaletą wstosunku do szyby jest przedewszystkim waga i duży format (jak miałem płyty z rozbiórek darmo).

Ten typ wymiennika ma dużą przewagę nad wymiennikami rurowymi i dużo większą sprawność. Zimą w słoneczne dni w nieocieplonym garażu temp w garażu była od 5 do 10 st wyższa niż zewnętrzna. Po 2 latach padł wentylator (zaączany był prze przekaźnik i małe ogniwo monokrystaliczne). i okazało sie że pasywnie też całkiem nieźle sobie radzi.

tekst oryginalny - błędów ortograficznych nie poprawiałem..

Romanes wrote:
    Dyskusja o letnim wykorzystaniu podgrzanego powietrza do grzania wody użytkowej przy pomocy chłodnicy, skojarzyła mi się z pompą ciepła - pogooglać by trzeba było

Skojarzenie raczej niewłaściwe.
    Nośniki energii jakie wykorzystuje pompa ciepła (ziemia, powietrze, woda) mają niską temperaturę, która niewiele odbiega od temperatury otoczenia. To dlatego ma tak skomplikowaną konstrukcję, a co za tym idzie - dużą cenę.

Temperatura powietrza we wnętrzu kolektora latem przekroczy pewnie 80st.C!
    Wystarczy tym dmuchać na wymiennik.
    ConradTester
    Level 10  
    "Ciepło właściwe wody jest 2 razy większe niż suche powietrze i jeszcze trudniej ją podgrzać"

Wiec krótko mówiąc miałem racje moim praktycznym myśleniem bez wiedzy teoretycznej tak?
    michał_bak
    Level 20  
    Myślę, że błąd w rozumowaniu bierze się z pomylenia energii z temperaturą, o czym ktoś już wcześniej wspomniał.
    Myślę, że dobrym przykładem byłoby porównanie transportu węgla w torebce po mące i w ciężarówce. Szybkość napełnienia torebki jest zdecydowanie większa niż ciężarówki, tyle, że ilość energii transportowanej przez te media jest też zdecydowanie różna.
    Ogólnie, nie chodzi o ogrzanie powietrza w pomieszczeniu - bo to jest łatwe - tylko ogrzanie murów za pomocą powietrza - a to jest już trudniejsze.
    Supermodurator
    Level 13  
    ConradTester wrote:
    "Ciepło właściwe wody jest 2 razy większe niż suche powietrze i jeszcze trudniej ją podgrzać"

Wiec krótko mówiąc miałem racje moim praktycznym myśleniem bez wiedzy teoretycznej tak?

Nagłe olśnienie? To może pokusisz się o jakieś jasno sformułowane wnioski?
    Wszak to forum techniczne..
    To bardzo wygodne kończyć swoje wywody niepewnością lub znakiem zapytania.

michał_bak wrote:
    Myślę, że błąd w rozumowaniu bierze się z pomylenia energii z temperaturą, o czym ktoś już wcześniej wspomniał.

Czyje i czego dotyczące rozumowanie masz na myśli?

michał_bak wrote:
    Myślę, że dobrym przykładem byłoby porównanie transportu węgla w torebce po mące i w ciężarówce. Szybkość napełnienia torebki jest zdecydowanie większa niż ciężarówki, tyle, że ilość energii transportowanej przez te media jest też zdecydowanie różna.

Chcesz obrazowo udowodnić to co jest oczywiste?
    Jeśli ktoś tej zależności nie rozumie, powinien swój udział w dyskusji
    ograniczyć do zadawania pytań.

michał_bak wrote:
    Ogólnie, nie chodzi o ogrzanie powietrza w pomieszczeniu - bo to jest łatwe - tylko ogrzanie murów za pomocą powietrza - a to jest już trudniejsze.

To konkluzja, czy jakieś mury chcesz ogrzewać?
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Jestem pod wrażeniem realizacji gdyż :
    koszt inwestycji to 100zł - dzięki czemu to ma szansę szybko się zwrócić ;
    Brak mi analizy kosztu prądu na napęd wiatraka i sposobu sterowania nim - trudno określić zysk energetyczny. Raczej przy takiej konstrukcji bym go wyeliminował i zastąpił cyrkulacją grawitacyjną.
    Nie analizuje się kosztów strat ciepła gdy słońce nie grzeje (przez wymiennik powietrze się wyziębia i całą piwnicę nawet wtedy gdy wiatrak jest wyłączony).

po dokładnej analizie można przeprowadzić rachunek zysków i strat.

Życzę sukcesów w usprawnianiu.

PS
    Projekt za 100 zł zamortyzuje się szybciej i przyniesie zyski niż projekt na 10.000 zł. ;)
    Supermodurator
    Level 13  
    Grzegorz Siemienowicz wrote:
    Brak mi analizy kosztu prądu na napęd wiatraka i sposobu sterowania nim - trudno określić zysk energetyczny. Raczej przy takiej konstrukcji bym go wyeliminował i zastąpił cyrkulacją grawitacyjną.

Wiatrak - moc od kilku do kilkunastu [W] przy szacowanej mocy kolektora zimą kilkaset [W]. Czyli pojedyncze procenty.
    Aby następowała sprawna cyrkulacja grawitacyjna należy zapewnić warunki, których spełnienie nie zawsze jest możliwe czy opłacalne.
    Grzegorz Siemienowicz wrote:
    Nie analizuje się kosztów strat ciepła gdy słońce nie grzeje (przez wymiennik powietrze się wyziębia i całą piwnicę nawet wtedy gdy wiatrak jest wyłączony).

Bo tych strat nie ma (oba kanały do kolektora są wtedy zamknięte), wręcz przeciwnie - powierzchnia
    ściany pokryta takim "inspektem" zyskała dodatkową izolację termiczną.
    Radtke
    Level 12  
    System ogrzewania powietrznego za pomocą ściany Trombe'a stosowany jest w ogrzewaniu domów w Andach.
    http://kochamyperu.pl/ludzka-twarz/jauja-i-okolice-cieply-projekt-w-zimnych-andach/
    System prosty i bardzo skuteczny (przynajmniej na tamtej szerokości geograficznej).
    Finansuje i buduje takie systemy grupa Polaków mieszkających w Peru.
    O zasadach tego systemu można poczytać na:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aciana_Trombe'a
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Świtało mi, że gdzieś to już widziałem działające bez "wiatraczków" tylko nie wiedziałem kiedy i gdzie. :D

Nadal uważam, że to tani dzięki czemu szybko amortyzujący się system. :D
    tatanka
    Level 20  
    Pod warunkiem , że straty przez szybę nie są większe od tego co da nam słońce.
    Supermodurator
    Level 13  
    Radtke wrote:
    System ogrzewania powietrznego za pomocą ściany Trombe'a stosowany jest w ogrzewaniu domów w Andach.

Dokładna instrukcja jak to robią:
    http://www.youtube.com/watch?v=RSxGVlLz-x8

Edytowałem - dodane po 15.30
    Dzisiaj przy lekko zamglonym niebie, temperaturze zewnętrznej -2st.C a później -1st.C w godz. 10.30 do 14.30 powietrze
    wydmuchiwane z kolektora miało powyżej 30st.C, z czego przez ponad 2 godziny utrzymywało 44st.C.
    Temperatura pomieszczenia 16st.C - wzrosła w tym czasie o prawie 1st.C.
    Kolektor pracował z nowym wentylatorem. Jego wydajność jest wyraźnie większa.
    Informacja z opakowania o jego cichej pracy to niestety bajka..
    Podobne wyniki (temperatura powietrza z kolektora) uzyskałem przedwczoraj ze słabszym wentylatorkiem,
    przy jeszcze bardziej zasnutym niebie (zero błękitu).
    gadem
    Level 16  
    Witajcie,
    moim zdaniem ten kolektor raczej typ pt. turbinka Kowalskiego !
    Pomiary autora to raczej szczere chęci i życzenia.
    Trzeba by tu zrobić jeśli nie prawdziwy bilans energetyczny budynku to chociaż skan termowizyjny tego pseudo kolektora jak również budynku.
    Jestem zdziwiony, że są koledzy co wierzą w tak nieprecyzyjne i szacunkowe dane.
    Doprawdy jestem zdziwiony !?

Dodano po 7 [minuty]:

Dodam też, że praca sporego wentylatora nie regulowanego falownikiem tylko rozjeżdża te resztkowe ciepło a porównanie tego układu do ściany Trombe'a to już doprawdy przesada, atmosfera, wysokość, nasłonecznienie w Andach to nie jest porównywalne do polskiego no trzeba mieć wiarę, a o wysokości geometrycznej czy szczerokości geograficznej to już nie wspomnę przez litość !
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Gadem,
    To wszystko nawet można policzyć i działać będzie. Wspomniałem wcześniej o możliwych stratach ale w warunkach "nasłonecznienia" generuje ciepło.
    Ciepło pozyskiwane jest przez absorpcję ciepła pozyskanego z radiacji.
    Na tej samej zasadzie opalają się narciarze przy ujemnych temperaturach (jest ujemna temperatura a słońce grzeje w twarz. :D
    Problemem jest zawsze odseparowanie kolektora od odbiornika gdy nie generuje energii cieplnej.
    Jak chcesz to znajdziesz na elektrodzie układy solarne źle podłączone w których kolektor nocą "rozładowywał" bufor.
    ConradTester
    Level 10  
    gadem wrote:
    Witajcie,
    moim zdaniem ten kolektor raczej typ pt. turbinka Kowalskiego !
    Pomiary autora to raczej szczere chęci i życzenia.
    Trzeba by tu zrobić jeśli nie prawdziwy bilans energetyczny budynku to chociaż skan termowizyjny tego pseudo kolektora jak również budynku.
    Jestem zdziwiony, że są koledzy co wierzą w tak nieprecyzyjne i szacunkowe dane.
    Doprawdy jestem zdziwiony !?

Dodano po 7 [minuty]:

Dodam też, że praca sporego wentylatora nie regulowanego falownikiem tylko rozjeżdża te resztkowe ciepło a porównanie tego układu do ściany Trombe'a to już doprawdy przesada, atmosfera, wysokość, nasłonecznienie w Andach to nie jest porównywalne do polskiego no trzeba mieć wiarę, a o wysokości geometrycznej czy szczerokości geograficznej to już nie wspomnę przez litość !

Autor zrobił kolektor powietrzny ze śmieci i liczy ze będzie miał zyski jak z rakiety kosmicznej, nie daje sobie nic powiedzieć bo on więcej wie i wszystkich poprawia i zamyka pismem każde negatywne słowo na temat tej pracy, już mówiłem szacunek za recykling ale musisz chłopie od nowa wszystko zbudować, bo na pewno jesteś teraz mądrzejszy niż wcześniej, ale po to się tu udzielam i inni by ta praca mogła zostać wykonana poprawnie, popatrzcie na zdjęcia na 1 str tego postu, milczałem długo ale popatrzcie na ta prowizorkę.. A szkoda gadać wrócę tu za parę mies jak może nauczy się autor słuchać krytyki, ponieważ nie od razu świat zbudowano. Pozdrawiam i życzę szczęścia.
    gadem
    Level 16  
    Witajcie,
    to nie jest tak, że ja kogoś na siłę i z pełną "radością" krytykuję.
    Ale nie mozna się zachwycać i piać nad czymś typu wezmę coś tam pomaluję, dołaczę wentylator i będę udowadniał Wam, że to grzeje. Kogo i co to już inna sprawa.
    Powtarzam, po przeczytaniu całego tematu i wszystkich postów wyciągam być może subiektywny wniosek, że co niektórych kolegów dotkneła pomroczność jasna a bardziej zimna grzejność !
    To nie może działać ze względu na :
    1. zastosowane materiały
    2. brak udekumentowanych pomiarów właściwym sprzętem
    3. bilansu energetycznego (dane wyjściowe i wejściowe, DANE A NIE SZACUNKI CZY SZCZERE LUB NIESZCZERE CHĘCI !!!)

Moim zdaniem to przybomina budowę np. spektrometru z drewna.
    Ale to tylko moja opinia do której mam prawo a wiara czyni cuda. Ja jej w tym temacie po prostu nie mam wcale.

Dodano po 15 [minuty]:

Supermodurator wrote:
    Kolejny piękny słoneczny dzień.
    Na zewnątrz -8st.C a z kolektora dmucha przyjemne 46st.C.
    Dogrzewam tylko piwnicę, ale i tak wpływa to na ogólny bilans cieplny budynku.

Niestety, nie mam jak tego zmierzyć. Orientacyjnie to podobny podmuch
    jaki daje farelka. Ale już widać po temperaturach uzyskiwanych w styczniowym
    słońcu, że muszę zainstalować skuteczniejszy wentylator.
    Pomieszczenie jest duże - pod połową budynku, kubatura ok. 75m sześciennych.
    Temperatura w nim specjalnie nie wzrasta, ale i nie spada! No cóż, mamy środek
    zimy.

Ten cytat z mistrza wyjaśnia wszystko, bynajmniej mi.

Dodano po 4 [minuty]:

Czy przy "dmuchaniu powietrzem o temp. 46 st C , czym mierzył te stopnie jak nie ma "jak tego zmierzyć ?!?!?! , ciepło porównywane do farelki !!! temperatura w pomieszczeniu o kubaturze 75 m3, w nim specjalnie nie wzrasta, ale i nie spada!!!
    A czy ktoś zastanowił się jak ta maszyna działa w nocy gdy nie świeci słońce i w jakim kierunku i gdzie jest emisja ciepła ?!?!?!

To już przestało być dla mnie śmieszne nawet, to po prostu żenada i wmawianie ewidentnych bzdur !!!
    aneuro
    Level 16  
    gadem wrote:

A czy ktoś zastanowił się jak ta maszyna działa w nocy gdy nie świeci słońce i w jakim kierunku i gdzie jest emisja ciepła ?!?!?!

To akurat jest trafna uwaga, bo nawet w przypadku zwykłej kozy ogrzewającej niewielkie warsztatowe pomieszczenie umieściłem automatyczny wentylator, który nie tylko steruje spalaniem w niej, ale później zasysa powietrze od dołu (zakładam że tam chłodniejsze od podłogi będzie i najszybciej się w tym miejscu będzie oziębiać) i wymuszam przepływ przez piec (kozę) aby usuwać mechanicznie najchłodniejsze powietrze z pomieszczenia, bo pomiar zwykłym miernikiem temperatury pod sufitem i na dole pokazuje spore różnice w tym pomieszczeniu (kiepska podłoga słabo izolowana).

Co do słonecznych kolektorów w sciąnie budynku, to osobiście nie podoba mi się to, bo kiepsko to wygląda, chyba że na jakiejś niewidocznej ścianie, ale rzadko ona będzie od strony południowej.

Za to ciekawe są takie kolektory skupiające większych rozmiarów,
    Kolektory skupiające
    bo budynek jako taki powinien być w miarę dobrze izolowany, ciepło lepiej dostarczać z zewnątrz, bo faktycznie może być kiepsko jak przez taki kolektor wtedy jak nie działa ucieka z budynku cieplo przez większą część doby ;)
    Nie lepiej w ogródku postawić coś takiego ?
    Kolektor słoneczny (powietrzny)
    Tutaj w akcji ten generator:
    Infinia Stirling Solar Generator

Prawdopodobnie prąd generują w podobny sposób jak ten generator NASA