Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh Aficio 350 - sypie developerem

Woter 30 Mar 2005 15:48 2286 14
  • #1 30 Mar 2005 15:48
    Woter
    Poziom 19  

    Witam.
    Kopiarka tydzień po konserwacji przetarła bęben z jednej strony.
    okazało się że do bębnia podczas pracy jest cały czas "przyklejony" deweloper, równo na całej powierzchni. Ustawienia serwisowe wyglądaja ok.
    jakość kopii jest ok, czuć tylko drobniutki meszek dewelopera.
    brak mi pomysłu, bo sprawdziłem wszystkie ustawienia włącznie z wymianą bębna na inny i dalej jest to samo. proszę o pomoc.
    Woter
    bęben ma około 100.tys kopii a deweloper 150. tys.kopii.

  • #2 30 Mar 2005 15:54
    Marcin_4321
    Poziom 17  

    sprawdz czy jest bias napięcie na wywoływaczkę

  • #3 30 Mar 2005 21:02
    rafkrzy
    Poziom 16  

    a czy to napewno jest przyklejony developer a nie toner ?? mialem podobny przypadek w innym ricohu ale to oblepiał sie kiepski toner który w momencie gdy maszyna pracowała kilka godz. non stop poprostu przyklejał sie do bębna a pózniej w tym miejscu tarło to wszystko o wałki magnetyczne niszcząc bęben i wywoływaczkę

  • #4 31 Mar 2005 06:41
    Woter
    Poziom 19  

    Witam.
    Z pewnością jest to deweloper, czuć pod palcami malutkie grudki jak dotykałem bębna, zastanawiam się czy nie dosypał czegoś klient, ale on się zapiera że nie. problem jest poważny. dzięki za info i prosze o jeszcze.
    pozdrawiam
    Woter

  • #5 31 Mar 2005 13:04
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Wyjmij wywoływaczkę i wymyj wałek magnetyczny czymś mocnym np. SHWEGO PLUS aby oczyścić go z nalotu tonera - to na początek . Po takim przebiegu (150 tys.) pokusiłbym się od razu o wymianę dewelopera.

    C.

  • #6 01 Kwi 2005 08:13
    Marcin_4321
    Poziom 17  

    Ale develop[er w tej maszynie jest na 300K

  • #7 01 Kwi 2005 08:33
    rafkrzy
    Poziom 16  

    nasuwa sie jeszcze pyatanie skoro to deweloper jaki jest stan tych plastikowych uszczeleczek (folijek ) z brzegu dewelopera skoro sypie z jednej strony to moze któraś sie naderwała , ewentualnie może też sypać przez panewki ślimaków w wywoływaczce , może są tez juz powycierane napisz jaki przebieg ma maszyna , i niby błacha sprawa ale sprawdź czy maszyna stoi w poziomie czy nie jest przechylona na jedną strone
    pozdrawiam

  • #8 01 Kwi 2005 16:02
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    To że jest na 300 tyś to nie świadczy o niczym ! Byłem niedawno zmuszony do wyniany dewelopera w AFICIO 400 po nie całych 200 tyś a powinien 360 tyś i więcej zrobić ...

    C.

  • Pomocny post
    #9 02 Kwi 2005 10:23
    drebin
    Poziom 27  

    Witam. W aficio 350 nieraz problemy są ze stykami bębna do kopiarki. Sprawdź wszystkie połączenia (blaszki) do bębna, wywoływaczki i pasa transferowego. Wiem że bywały przypadki kiedy na bęben zamiast tonera nakładał się developer. Problemem były złe napięcia (coś źle stykało) Styki są tak zrobione że pracują przy otwieraniu bocznej pokrywy i może się odkształciły?

  • #10 02 Kwi 2005 17:37
    preezes
    Poziom 11  

    Ja bym wymienil developer, bo po w Af 350 jest na 150k, a na 300k jest dopiero w Af 1035, wiec nie zastanawiaj sie tylko wywal nosnik i beben a przy okazji wyczysc tak jak pisza chlopaki walek magnetyczny i bedziesz mial spokoj.

  • #11 02 Kwi 2005 21:20
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki

    W aficio 350 ( Nash.D435) jest developer DD1blk i jest na 300 tys .W Aficio 1035 jest DD5blk i tez jest na 300 tys .Na 150 tys w obydwu modelach jest bęben

  • #12 04 Kwi 2005 08:44
    Woter
    Poziom 19  

    Witam.
    dziękuje za zainteresowanie tematem, stwierdziłem że blaszka z obudowy bębna była wygięta w odwrotnym kierunku, niestety to na razie nie pomogło ale pojawiły się małe plamki na bębnie bez developera. sprawdzę w wolnym czasie wszystkie pozostałe styki i dam znać..
    Pozdrawiam
    Woter

  • #13 26 Cze 2007 09:19
    abcpawel
    Poziom 18  

    witam, czy ktoś miał podobny przypadek??macie na to jakieś koncepcje?mam taki sam problem w dwóch af350 i w ricohu 2015.Nie pomaga wymiana modułów bębna dewelopingu pasa transferowego...na takich z dobrej maszyny w tych jest to samo: po kilkudziesięciu tysiącach pada bęben bo jest zniszczony przez deweloper

  • #14 26 Cze 2007 12:23
    Serwisanto
    Poziom 10  

    Witam!

    Mia\lem juz taki przypadek. Problem lezal w wywolywaczce a dokladniej doctor blade. Ktos grzebal przy regulacji i na walek trafiala zbyt duza ilosc developera. Objawialo sie to tym iz na bebnie zostawal developer no i oczywiscie OPC byl do wymiany. Wymienilem cala wywolywaczke i problem zniknal.
    Pozdrawiam

  • #15 26 Cze 2007 20:00
    salut
    Poziom 20  

    Sprawdź zasilacz wysokiego napięcia. Może on "wyciąga" developer.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME