Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kilka rad dla LAIKÓW instalujących Polsat Cyfrowy

michalk76 30 Mar 2005 16:07 5955 21
    michalk76
    Level 11  
    Zainstalowałem samodzielnie (jako laik w temacie anten sat) antenę polsatu cyfrowego i postanowiłem podzielić się swoimi doświadczeniami. Może pomoże to komuś kto jak ja nie ma czujnika sygnału ani nie chce wydawać kasy na instalatora. Zaczne od tego aby absolutnie nie słuchać techników z infolinni polsatu, dzięki nim spędziłem na instalcji więcej czasu niż tego wymagała. Na antenie znajdziecie podziałkę w stopniach 25-50. Jest to po to, aby ustawić antenę w pionie i kręcić tylko w poziomie szukając sygnału.Szanowni technicy kazali mi ustawić na 30. Oczywiście kręcenie anteną w prawo, lewo nic nie dało. Ustawiłem więc na 35 stopni i jaka była moja radość, gdy od razu pojawił się sygnał!!!!! Dobrze miec sąsiadów z antenami i ustawić mniej więcej tak jak oni maja ustawione (aby zacząc od właściwej strony świata :) )! Sygnał łapałem na wskaźnik poziomu sygnału w dekoderze polsatu SAGEM. Sygnał pojawia się od razu, tzn nie trzeba odczekiwac aż dekodar coś tam sobie przetworzy. Nie ma potrzeby szukania sygnału po tunerze analogowym. Więc gdybym od początku ustawił te 35 stopni, szukanie sygnału z hotbirda trwałoby chwile... Natomiast podziałka na konwerterze powinna być na ok +5 stopni (jest taka podziałka -40...+40) Dodam, że mieszkam w Wawie bo to ważne w przypadku ustawienia anteny w pionie.
    Cichy666
    Level 20  
    Witam.
    Racja jest po Twojej stronie jezeli chodzi o ustawienie anteny bez "posrednictwa" analoga, ale to dotyczy tunerow, ktore sa w miare "nowe". Wyobraz sobie sytuacje kiedy gosc kupil sobie starenki tunerek Cyf... lub Wiz.. i probowal na nim zlapac sygnal sat...Bez posrednictwa analoga...zycze mu powodzenia...Zauwazalna roznica w przelaczaniu np. programow w tunerze wskazuje na to, ze bez analoga sobie nie poradzisz. Mowiac jasniej tuner reaguje wolniej i mozesz sobie machac antena do woli...
    Pozdrawiam...
    blackx1
    Level 11  
    Witam

Ja zaś ustawiałem antene poprzez karte cyfrową DVB posiadam karte VisionPLus 1020A i poszło mi to ustawianie szybko. Robiąc to pierwszy raz w życiu zajeło mi to 2h :) Pozdro
    ksiks
    Level 19  
    Do tego co napisał mój przedmówca dodam jeszcze że te wskazówki są jak najbardziej trafne dla tego konkretnego ustawienia konstrukcji nośnej. Przy innym mocowaniu ustawienie konstrukcji będzie nieco inne , a więc zmieni się też i elewacja anteny.
    Powodzenia w machaniu antenką.
    atx_maniek
    Level 12  
    ja ustawialem wielokrotnie antene wizji tv przy pomocy bodajze jednego lub dwoch kluczy i znajomego ktory siedzial przed tv i mial donosny glos. Calkiem dobrze szlo. Fakt ze wygladalo to tak: Ustawiam jeden poziom, krece lekko w prawo czekam,, (slusze " NIIIIIC!!!") wiec krece dalej potem zmieniam poziom az w koncu (JEEEEEST !!!) i od tego momentu ustawianie polegalo na popukiwaniu w satke zeby drgnela tylko tylko i odczekiwaniu chwili bo faktycznie tuner reaguje z opoznieniem ale wciagu 1 h sie wyrabialem :-)
    Cichy666
    Level 20  
    Witam
    od ponad 15 lat zakladam anteny SAT i nie tylko.W moim przypadku ustawianie anteny przez ok godz to stanowczo za dlugo.Wiec wole jednak skorzystac z analoga.Zaoszczedzam wtedy mnostwo czasu.Bez czasu potrzebnego do zamontowania masztu ustawienie anteny zajmuje mi ok. 5min...
    Pozdrawiam...
    maser81
    Level 19  
    Ja tam biorę starego analoga, neptunka 12 calowego przedłużacz i rozgałęźnik dla prądu.
    Ustawiam kąt elewacji dla danej okolicy, sprawdzam na kompasie gdzie jest północ. Odpalam tuner na najsłabszym transponderze dla danego satelity.
    Łapię sygnał, dostrajam jeszcze kilkoma obrotami konwertera, dokręcam śruby mocujące antenę patrząc na ekran TV czy nie dropi.
    Zwijam zabawki. Jak nie ma problemów to całość zajmuje od 15 do 30 minut.
    Najlepsza jest metoda na analoga.
    Wskaźniki w cyfrówach nie zawsze są dokładne, mają dużą bezwładność.
    Trudniej się je ustawia.
    grzesiulek5
    Level 22  
    a wystarcy że ściana jest nieco pochylona i wszystkie książkowe parametry idą w łeb.Najlepszym wyjściem jest miernik sygnału(najlepiej wychyłowy bo cyfrówki faktycznie mają zwłokę).Ustawienie na analog też nie jest złe aczkolwiek dalej jest to trochę na oko.Pozdrawiam.Grzesiek
    Cichy666
    Level 20  
    Witam,
    jaki miernik cyfrowy masz na mysli?Pewnie miernik sygnalu antenowego?Taki sprzet nie kazdy posiada, a poza tym nie jest taniutki!Analog kosztuje pare groszy i
    po jednej instalacji koszt sie zwroci. Pozatym jakie na oko? Bo nie kumam.Za pomoca analoga ustawie Ci cala orbite w ok 30 min. z tym, ze to juz wyzsza jazda... Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

sorry nie miernik cyfrowy, a miernik sygnalu...bledy sie zdarzaja.Pozdrawiam...

Dodano po 2 [minuty]:

Reasumujac...Nigdy nie ustawialem anten biorac pod uwage np. kat elewacji.. jedyne co bylo dla mnie istotne to gdzie jest poludnie :) i czy antena to parabola czy offset. Pozdrawiam.
    Kieleczek
    Level 14  
    Sorry, może to głupie pytanie, ale jestem początkującym w technice SAT: czym różni się odbiornik analogowy od cyfrowego i ile przeciętnie kosztuje? W ramach odpowiedzi mogą być dobre, polskojęzyczne linki do stron o tym.
    ul1002

Level 35  
    Cichy666 wrote:
    Witam
    od ponad 15 lat zakladam anteny SAT i nie tylko.W moim przypadku ustawianie anteny przez ok godz to stanowczo za dlugo.Wiec wole jednak skorzystac z analoga.Zaoszczedzam wtedy mnostwo czasu.Bez czasu potrzebnego do zamontowania masztu ustawienie anteny zajmuje mi ok. 5min...
    Pozdrawiam...

http://www.awpol.pl/go/_info/?id=236&sess_id=8ffd75286486ff2ecbd6c6f87fc6ab5e

Normalnie się popłakałem ze śmiechu czytając te wypowiedzi,po pierwsze miernik który wystarcza do prawie dobrego ustawienia anteny kosztuje ok 50-70zł ,a kolega którego cytuje to już mnie doprowadził do płaczu ,15 lat ustawia anteny i kożysta z analoga wchodząc z nim po drabinie na dach ,potem idzie po telewizor a potem po przedłuzacz ,następnie schodzi z tym wszystkim ,przeprowadza kabel ,podłącza w pokoju gościnnym u klienta ,programuje ,tłumaczy co i jak ,pije kawe ,na moje oko jakies 8 godzin roboty ,no dobra same ustawienie anteny jakieś 1,5 godziny ,ciekawe jak wygląda instalacja gdy nie wchodzimy na dach a ustawiamy antene na ścianie ok 5m wysokosci ,wtedy pewnie sąsiedzi oglądają tv-sat bo wszystko jest na ziemi <lol> .

Co do porady dla laików ,to nie porada to podniesienie na duchu że masz szanse przy odrobinie szczęścia ustawić sobie antene żeby odbierać coś z mocnych transponderów ,tez to trwa kupe czasu i jest dla wytrwałych ,ale nie przeczę można spróbować , 5/10 się udaje ,a mówiąc o kątach na podziałce mocowania czaszy to tak na oko może byc te 35 stopni tylko potem są narzekania że nie odbieram iluś tam kanałów lub jest "stopklatka"
    grzesiulek5
    Level 22  
    do Cichy666.Zgadzam się z tobą w pełni tylko że ja opisałem jak jest najlepiej.A te na oko to dalej się upieram bo patrząc na dropy to właśnie tak jest.Takie podejście jest mało profesjonalne tym bardziej że napisałeś coś o swojej karierze z antenami ok.15 lat,to chyba warto czasem w siebie zainwestować.No ale można i tak...
    drajmer
    Level 15  
    Jesli chodzi o ustawianie anteny na tunerze cyfrowym rewelacja sa Fergusony , ktore posiadaja opcje "poziom sygnalu" z dzwiekiem . Kazdy laik jest w stanie ustawic sobie na tym odbiiorniku antenke . Pozdrawiam .
    Kris 78
    Level 13  
    Cichy666 wrote:

Za pomoca analoga ustawie Ci cala orbite w ok 30 min.

Z wszystkimi twoimi wypowiedziami moge sie w miare zgodzic oprócz tej. No chyba że dla ciebie cała orbita to od Astra 28*E- Amos 4*W??? Dla mnie orbita to powiedzmy 75*E-45*W jesli kumasz o czym mówie. Jeszcze sie taki nie urodził co by w 30minut orbite ustawił. Gdybys napisał >jeden dzien<to bym uwierzył. Zreszta za pomocą analoga to mozna było orbite ustawiac z 5 lat temu teraz zostało pare satelit z analogowymi kanałami.

Ul1002 miernik za 70zł jest dobry ale na ustawienie Astry lub Hot birda ewentualnie powiedzmy zgrubnie orbity. Nie ma takiej możliwosci abys dobrze ustawił orbite za pomoca miernika>> tylko dobry tuner i tv przy antenie<<<
    Marek-B
    Level 24  
    Ustawienie orbitki u mnie , od 75E do 30W , zajęło mi ze trzy miesiące . No nie mówię , że co dzień siedziałem na dachu:) Jak wschód był OK, cieło zachód i na odwrót :)
    W jeden dzień to się nie uda :)
    Radzious
    Level 28  
    Ja tam jak teraz juz se ustawiam talerz to zawsze szukam astry a robie to tak:

Talerz w reke na kija troche w góre i na południe jak złapie dopiero wtedy przykrecam do kołka na scianie i biore prosty pręt i kłąde na talerz tak jakbym sprawdzał średnice i przykłądam poziomnice. Na poziomnicy kiedyś zrobiłem se mała kreske i dzieki temu wiem kiedy dobrze ustawiona na ścianie. Później tylko blokada pionu anteny i w poziomie szukam sygnału na astre albo na hotbirda(sory za bł ędy) bo tylko te mi wystarczą.

Pierwszy raz jak ustawiałem to mi ze dwa dni zajeło na cyfrówce a potem tylko ustawiam analogiem to godz. niecała roboty

Nie jestem serwisantem tylko nie korzystam z serwisów(po co płacić) dlatego taki sposób wyznalazłem na swoje potrzeby. Moim zdanim tańszego to chyba niema (no można też na oko)
    Kris 78
    Level 13  
    Marek-B wrote:
    Ustawienie orbitki u mnie , od 75E do 30W , zajęło mi ze trzy miesiące . No nie mówię , że co dzień siedziałem na dachu:) Jak wschód był OK, cieło zachód i na odwrót :)
    W jeden dzień to się nie uda :)

No wiesz ten jeden dzien to tak napisałem skromnie żeby ktos zawału nie dostał. Powiedzmy jeden dzien bez montażu z pomocą bozą i wielkim szczęsciem. :D Osobiscie dawno temu bo w 1997 roku antene montował mi fachowiec na zakres Turksat -Hispasat. Od tego czasu powoli sie edukowałem i zwiekszałem zakres obrotu aż do dnia dzisiejszego. Niedawno ojcu fachowiec montował satke obrotową gosciu chwalil sie że od 1989roku siedzi w tym fachu i nie ma na niego bata. No cóz strasznie sie napocił nalatał trzy dni jezdził no i wkoncu ustawił zakres 45*W-45*E a potem wziął nogi za pas i tyle go widziałem. Jak widac nie jest to takie proste.
    Cichy666
    Level 20  
    ul1002
    widac lubisz plakac zamiast czytac :( no coz Twoj wybor...Kris 78 wystarczy poczytac...Chodzilo mi o sam fakt ustawienia anteny.Fakt faktem, ze czasy sie zmienily i teraz jest latwiej ustawic antene, ale ja pisalem wyraznie,ze chodzilo mi o ustawienie anteny ze starym tunerem Wiz... czy Cy...jezeli chodzi o bieganie na dach z... to masz racje to bylo kilka lat temu, ale takie byly realia. Teraz jest inaczej. Pozdrawiam.
    ksiks
    Level 19  
    Szanowni koledzy czy śmiać się czy płakać to każdy powinien wiedzieć przed napisaniem własnego postu. Jeśli chodzi o orbitę to każda droga jest dobra pod warunkiem że prowadzi do celu. Jeśli nie ma przeszkód terenowych to na ustawienie pełnej orbity powtarzam ustawienie, powinno fachowcowi zająć 3 godziny jeśli pali albo jest głodny. Natomiast jeśli instalacja jest zchrzaniona to nawet fachowiec jej nie ustawi prawidłowo bez poprawki instalacji. Tak więc koledzy tutaj wbrew pozorom (milimetr nie kilometr)jest właśnie na odwrót i jedynym kluczem do sukcesu jest dokładność. Ustawienie Ast+ Hot to bułka z masłem nawet dla kowala.
    Zaczynałem zabawę z satelitami jak na założenie anteny potrzebny był glejt z PIRu, Astra chodziła tylko z anten150cm produkcji Andersona a póżniej rodzimej Walaszka, na 13 stopniach wisiał Eutelsat jeśli dobrze pamiętam to F4. Instalacja orbity u jednego upartego klienta zaczęła się ok. 1:00 w nocy a o 7:00 już po śniadanku wracałem do domu. Oczywiście orbita pełna. Muszę tu powiedzieć że gość przygotował wszystko co potrzebne łącznie z óświetleniem i dmuchawą taką chyba z pieczarkarni. Mój przyrząd pokazuje mi poziom sygnału, wizję, zasila konwerter i zmienia polaaryzację wraz z zasailaniem akum. waży ok3kg. Proszę nie pytać co to za przyżąd bo jeszcze go nie nazwałem gdyż za często go modernizuję. Poza tym niezbędny jest kątomierz z paralaksą.
    Proszę mi wierzyć to jest proste wymagana jest jedynie wiedza i dokładność. Pozdrawiam
    maser81
    Level 19  
    Panowie, o co ten spór? Licytujemy się?
    Jeśli działa, dobrze i prawidłowo działa, to nie ma znaczenia czy strojono to miernikiem, tunerem (analog/cyfra-wstawić dowolne). Wszystko jest dozwolone jeśli jest w danych warunkach skuteczne.
    Owszem sztuką jest zamontować antenę na wys. 5 piętra w ścianie wisząc na linie głową w dół...
    Tylko jak często to się dzisiaj robi?
    Kto w to sie bawi? Przy dzisiejszych cenach osprzętu?
    Kiedy zaczynałem to miernik kosztował kilka moich pensji....
    Teraz się tym nie zajmuję (zupełnie inna działka), co najwyżej po przyjacielsku, hobbystycznie i za free.
    W dobie telewizji cyfrowej latanie po całej orbicie to powoli zabawa dla pasjonatów.
    mirek2
    Level 18  
    Ja na koniec opisze jeszcze jedna porade-jesli ktos ma odrobine szczescia to niczego nie musi uzywac.Wystarczy zamocowac antene, wzystko poskrecac, podlaczyc tuner i wszystko zadziala!!!
    Pozdrowiam wszystkich racjonalizatorow!!!