Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Porada odnosnie systemu alarmowego

elektroinstal_compan 22 Jan 2014 23:05 1755 4
Buderus
    elektroinstal_compan
    Level 14  
    Proszę o ocenę dobrania miejsc montażu czujek
    1-10czujki satel silver
    11- TSD-1 tylko nie wiem czy w pomieszczeniu z piecem może być? Czy nie lepiej zamontować czujki DG-1 CO
    12-13 czujka propan butan DG-1LPG
    14 czujka czadu DG-1 co- będzie terma gazowa w łazience
    nie pokazane ale na poddaszu które jest jako jedno pomieszczeni zamontować dwie czujki TSD-1 trzeba przyjąć że na poddaszu temperatura może dojść do 50st
    w każdym oknie i drzwiach kontaktron czyli około 23sztuk
    W wiatrołapie i w garażu myślę zamontować manipulator INT-KLCDS-BL
    W salonie myślę o INT-TSG-BSB
    Zapomniałem zaznaczyć w schowku też bedzie czujka silver skierowana na drzwi
    Sygnalizator Sp-4006R
    Potrzebne bedą 2-3 strefy, powiadomienie na telefon, integracja z centralą bramy.
    Tak zastanawiam sie nad centralą integrą 128 Wrl bo tak patrząć jak bym wziął integre 64 + moduł gsm to by to była niewielka różnica cenowa około 100zł
    Proszę o poprawienie jeżeli źle mysle

• Buderus
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Odnośnie umiejscowienia czujek PIR było już wielokrotnie pisane na forum, łącznie z nanoszeniem rozmieszczenia na rzuty kondygnacji. Tak więc radzę przejrzeć te tematy, bo niektóre Twoje rozmieszczenia są "niezgodne ze sztuką". Ja zrobiłbym to tak:

Po drugie, po co Ci wszystkie czujki dualne? Dual-e zastosuj w salonie z kominkiem i w kotłowni. W pozostałych daj Ivory, będą OK. W łazience nie dawaj PIR-a ze względu na wilgoć. We wszystkich drzwiach obowiązkowo kontaktrony, łącznie z garażowymi. Pomyślałbym nad montażem centrali na poddaszu - utrudniony dostęp. Myślę, że Integra 128 WRL to dobry wybór, na pewno lepszy od płyty z osobnym modułem GSM. No i oczywiście ma Abax-a na pokładzie ;)
    Musisz sobie policzyć bilans prądowy, bo jeden 2A zasilacz na płycie raczej nie wydoła. Konieczny będzie dodatkowy zasilacz buforowy lub ekspander EPS.

Pozdrawiam.
  • Buderus
    elektroinstal_compan
    Level 14  
    a w przypadku grzejników oraz ogrzewania podłogowego nie jest lepiej dualnych założyć?
    faja_kanzas
    Level 19  
    ja bym również w garażu proponował zamontować dualną
    elektroinstal_compan
    Level 14  
    ktoś więcej moze sie wypowiedzieć?