Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Berlingo - Martwy licznik

maciej_1995 23 Jan 2014 23:10 5040 3
    maciej_1995
    Level 10  
    Witam, mam problem z licznikiem w Citroenie Berlingo 1.9D z 2001r. A mianowicie na działa wskaźnik temperatury, prędkościomierz, obrotomierz, oraz większość diod sygnalizacyjnych awarię. Po wejściu do samochodu zapala się napis stop i miga wraz z nim świeci się dioda hamulca ręcznego. Na pewno mogę wykluczyć awarię licznika ponieważ kupiłem nowy i jest ta sama sytuacja. Pamiętam, że awaria powstała jakoś w chwili kiedy wyciągana była dmuchawa nawiewu znajdująca się nad stopami pasażera. Czy jest możliwość że jakaś masa została przerwana czy można ewentualnie podpiąć masę do któregoś z pinów kostek dochodzących do licznika?
    Pozdrawiam!
    maciej_1995
    Level 10  
    Czy ma ktoś jakieś pomysły, jak ten problem rozwiązać, ewentualnie wykluczyć uszkodzone BSI ?
    Pozdrawiam
    pepe150
    Level 36  
    Podmienić BSI to wtedy wykluczysz uszkodzenie modułu, albo stwierdzisz uszkodzenie.
    artur.heise
    Level 23  
    pepe150 wrote:
    Podmienić BSI to wtedy wykluczysz uszkodzenie modułu, albo stwierdzisz uszkodzenie.

Może od razu samochód niech podmieni? :)

Ja bym zaczął od wizyty u kogoś kto posiada lexię / Diagbox i wykonanie testu licznika (a przy okazji test pozostałych elementów).