Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MG5450 - problemy z jakością wydruku

ring_s 20 Sty 2014 23:42 3249 28
  • #1 20 Sty 2014 23:42
    ring_s
    Poziom 9  

    Od ok pół roku używam drukarki MG5450, miałem poprzednio IP4500 a jeszcze wcześniej IP3000.

    Do moich poprzednich drukarek nie miałem zastrzeżeń, IP3000 nie miała chipów w tuszach, używałem jakiegoś tuszu w butlach. Druki były ładne, przejścia tonalne rewelacyjne.

    IP4500 miała już chipy ale reseter załatwił sprawę, na początku kupiłem tusze SIC z Allegro, pomimo zapewnień że są wysokiej jakości, trochę im brakowało. Szczególnie żółty kolor był za jasny. Z kolei tusze ActivJet zapychały głowicę. Posłuchałem wielu opinii i zdecydowałem się na tusze WOX, w sumie rewelacyjne. Kupowałem nowe kałamarze za 4 zł/szt, przekładałem chip i po resecie wszystko grało, do czasu aż wyświetlił się komunikat o uszkodzonej głowicy. W sumie rewelacyjna drukarka.

    Z racji że potrzebowałem urządzenia wielofunkcyjnego moim kolejnym krokiem była drukarka MG5450, i tu wielki zonk, bo na przejściach tonalnych niesamowicie rzuca się w oczy raster, jak dla mnie za duży bo przez to znikają szczegóły zdjęcia. Nie było tego w poprzednich drukarkach i dziwne jest dla mnie to że tu się pojawił. Po zużyciu oryginalnych tuszy zakupiłem tusze Sudhaus + kałamarze z wiecznym chipem, i tu kolejne rozczarowanie po zdjęcia wychodzą strasznie blade pomimo tego że tusze w sumie kolorystycznie niewiele się różnią, pomimo tego odwzorowanie kolorystyczne jest ok, jednak przydało by się profilowanie.

    0 28
  • #2 21 Sty 2014 14:11
    szymtrex
    Poziom 2  

    Mg5450

    Też ma Sudhaus i wieczne kartridże.
    Montaż nie był trudny, a na początku myślałem, że to nie takie proste bo nie znam się na tym zbytnio lecz nie wiem jakiej jakości jest ten tusz , ponieważ zestaw ten nie działa.

    Wykonywałem wszystko zgodnie z instrukcją.
    Wyłączyłem drukarkę, wymieniłem kartridże, włączyłem i wyskakuje błąd 1660

    Postanowiłem zrobić to inaczej.
    Nie wyłączałem drukarki, wymieniałem kartridże po kolei.
    Po wymianie 4 mniejszych wszystko OK a po wymianie PGI-550 kontrolki na wszystkich kartridżach gasną i wtedy wyskakuje błąd.
    Coś nie tak z tym chipem. Dzwoniłem do sklepu, w którym zamówiłem ciss, ale nie chcieli ze mną rozmawiać, prosiłem tylko o drugi chip.

    Szkoda, że nie ma jeszcze w Polsce do kupienia samych chipów samo resetujących się.

    Sorier wspominał, że też musiał profilować.

    0
  • #3 23 Sty 2014 08:39
    ring_s
    Poziom 9  

    Kupiłem tą drukarkę, ponieważ potrzebowałem urządzenia wielofunkcyjnego z możliwością drukowania wysokiej jakości zdjęć. Po pozytywnych doświadczeniach ze wcześniejszymi modelami IP3000 i IP4500 zdecydowałem się na MG5450. Wykorzystana głowica w technologi FINE sprawdziła się w 100% w poprzednich modelach, jednak w tym jakość druku jest nie do przyjęcia ze względu na widoczne ziarno w przejściach tonalnych, czego nie było widać w moich poprzednich drukarkach. Może ja coś źle robię, źle drukuję ale zawsze tak robiłem. Do tego trochę szkoda że nie ma USB Picture Brige, mi się przydawało.

    0
  • #4 23 Sty 2014 09:20
    sorier
    Poziom 19  

    Możesz dać jakiś przykład (skan) tego ziarna? Wydrukuj np któryś z wzorców (Link) i wrzuć skan fragmentu na którym widać to ziarno. Jeżeli to nie problem oczywiście :)

    0
  • #5 23 Sty 2014 14:17
    ring_s
    Poziom 9  

    Link do zdjęcia, niestety skaner parszywie zmienił kolorystykę, ale zapewniam że pomimo tego że zdjęcie jest jaśniejsze/bledsze to kolory są akceptowalne. Jednak to co istotne jest widoczne najbardziej na kremowej doniczce. Papier jest cięty z rolki więc jest trochę powyginany na bokach (widoczny "rozjazd" tuszu)
    Papier to HP Inwent Satynowy 10x15

    MG5450 - problemy z jakością wydruku

    0
  • #6 23 Sty 2014 15:16
    1903379
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 23 Sty 2014 15:28
    ring_s
    Poziom 9  

    Faktycznie na brzegach gdzie papier jest zawinięty to tak jest, ale w środku niema podstaw by tak było. Na tym samym papierze drukowałem na poprzednich drukarkach i było ok.

    Ps. Moderator usunął mój link do skanu, niestety nie mogę go dodać go "normalnie" bo zgłaszany jest błąd "Plik #1 (001.jpg) nie został dodany na serwer, ponieważ wystąpił błąd (Error in creating JPEG image from source.)."

    0
  • #8 23 Sty 2014 18:03
    Jurtv
    Poziom 19  

    Możesz mi przesłać na PW link do tego zdjęcia lub samo zdjęcie, temat mnie interesuje, a moderator znów pomocny.

    0
  • #9 23 Sty 2014 21:47
    sorier
    Poziom 19  

    Jurtv jak już dostaniesz ten skan to ty go wrzuć na forum :) Też jestem ciekaw jak to wygląda.

    0
  • #10 23 Sty 2014 22:05
    rys57
    Moderator

    sorier napisał:
    jak już dostaniesz ten skan to ty go wrzuć na forum Też jestem ciekaw jak to wygląda.

    Jurtv napisał:
    Możesz mi przesłać na PW link do tego zdjęcia lub samo zdjęcie, temat mnie interesuje, a moderator znów pomocny.
    ... a moderator robi co może, by taki interesujący plik był na Forum, a nie "gdzieś w sieci" i okaże się za kilka miesięcy, że pliku nie ma. Gdyby nadal występował problem z zamieszczeniem skanu, proszę o wiadomość na PW.

    0
  • #12 24 Sty 2014 15:15
    Jurtv
    Poziom 19  

    MG5450 - problemy z jakością wydruku
    Kolega ring_s przesłał mi link do zdjęcia więc umieściłem.
    Widzę że moderator stanął na wysokości i też wkleił, z tym, że moja wklejka jest większej rozdzielczości ,a w tym przypadku to istotne :)
    Powiedz przy jakich ustawieniach drukarki było to drukowane, oraz przy jakich ustawieniach skanera? Widzę, że przy 600DPI, pytanie czy ustawienia obrazu takie jak wyostarznie etc. w skanerze były wyłączone?

    Poniżej skan z mojego wydruku drukarką MG5150. Papier satyna(perłowy) z papierdozdjec.pl, gramatura 300g/m2 ustawienia drukarki na Photo Paper Plus Semi-gloss, foto-jakość wysoka.
    Skaner na 600DPI, wielkość wydruku 15x21cm ustawienia obrazu wyłączone. Wrzutka po zeskanowaniu bez żadnej obróbki, surowy skan.

    MG5450 - problemy z jakością wydruku

    Poniżej zestawienie wycinków twojego skanu i mojego, bez żadnego przeskalowywania, surowe wycinki:

    MG5450 - problemy z jakością wydruku

    0
  • #13 24 Sty 2014 17:44
    sorier
    Poziom 19  

    Ring_s W jakiej jakości to drukowałeś i jakie ustawiłeś podłoże w sterowniku, bo wygląda to fatalnie. Coś jak ekonomiczny wydruk na zwykłym papierze.

    Jurtv u ciebie też nie jest idealnie. Skąd te pionowe paski (prostopadłe do ruchu głowicy)? Masz dobrze skalibrowaną głowice?

    0
  • #14 24 Sty 2014 19:03
    ring_s
    Poziom 9  

    Mój skaner straszliwie zmienił kolory, do tego jeszcze na wydruk jest troszkę bardziej brązowy niż u Ciebie. Powiedz czy ty kalibrowałeś swoją drukarkę i skaner?

    Moje zdjęcie drukowane było z ustawieniami papieru Pro Platinium, Wysoka jakość. Ale widzę że skaner tu dużo namącił, może zbyt wysokie dpi ustawiłem.

    Zrobiłem wydruk z ustawieniami papieru Semi Gloss i faktycznie nieco lepiej, ale także włosy tej dziewczyny mają nieco brązowy odcień.

    Druga sprawa że mam problem z zawiniętym papierem, więc może w tym problem. Macie może sposób jak dobrze wyprostować papier?

    0
  • #15 24 Sty 2014 20:33
    Jurtv
    Poziom 19  

    sorier napisał:
    ....

    Jurtv u ciebie też nie jest idealnie. Skąd te pionowe paski (prostopadłe do ruchu głowicy)? Masz dobrze skalibrowaną głowice?

    To są wydruki które robiłem dawno temu, testowe. Widocznie deczko przytkało. Wydruk robiony nie pionowo tylko poziomo był przesuwany papier, w poziomie drukarka nie drukuje formatu A5 bez marginesów.
    W sumie to widoczne pod tak dużym powiększeniem drobne odchyłki nie są zupełnie widoczne przy normalnym oglądaniu zdjęcia.
    Wydruk wziąłem pierwszy lepszy, poniższy chyba lepszy:

    MG5450 - problemy z jakością wydruku
    ring_s napisał:
    Mój skaner straszliwie zmienił kolory, do tego jeszcze na wydruk jest troszkę bardziej brązowy niż u Ciebie. Powiedz czy ty kalibrowałeś swoją drukarkę i skaner?

    Drukarkę ustawiałem ręcznie, do tego służą mi właśnie takie wydruki jak powyższy, do ustawienia dobrej czerni i co za tym idzie kolorów, wystarczy wydrukować fragment z elementami czerni/szarości.
    Ring_s nie napisałeś przy jakim ustawieniu był ten poprzedni wydruk. Wrzuć skan tego który zrobiłeś przy ustawieniach foto-semi gloss jakość wysoka.
    (Ewentualnie podrzuć mi na PW, to ja go tu wrzucę.)
    Poza tym papiery Hp to nie najwyższa półka. U mnie z poprzednią drukarką pomimo, że była Hp, licho wychodziły na papierach Hp zdjęcia.

    0
  • #16 24 Sty 2014 21:12
    1903379
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 24 Sty 2014 21:41
    sorier
    Poziom 19  

    SługaWSI czy szerokość tych jaśniejszych pasów jest taka sama jak długość głowicy CMY ?

    0
  • Pomocny post
    #18 24 Sty 2014 21:59
    1903379
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 25 Sty 2014 22:21
    Jurtv
    Poziom 19  

    Poniżej wrzucam skany które podesłał mi kolega ring_s
    MG5450 - problemy z jakością wydruku

    MG5450 - problemy z jakością wydruku

    Wydruki w dalszym ciągu jakby wydrukowane na papierze gazetowym. Wygląda na jakiś podstawowy błąd w ustawieniach. Możesz wrzucić skan tego okna z ustawieniami? Poniżej mój przykład:


    MG5450 - problemy z jakością wydruku

    0
  • #20 25 Sty 2014 23:10
    1903379
    Użytkownik usunął konto  
  • #21 26 Sty 2014 08:25
    ring_s
    Poziom 9  

    Moje testy drukowałem z ustawieniami dla papieru Semi-gloss i jakość wysoka. Więcej nic nie zmieniałem.

    0
  • #22 27 Sty 2014 14:31
    Jurtv
    Poziom 19  

    Pytanie tylko czy masz ustawione "Drukowanie fotografii" jak na moim screenie?
    Jeśli tak i dalej jest źle, to zrób to co radzi Sługa WSI.

    0
  • #23 27 Sty 2014 14:50
    ring_s
    Poziom 9  

    Tak ustawiłem drukowanie fotografii, coś to zmienia? Bo jak to zaznaczam to się tylko zmienia typ papieru i ustawia druk bez obramowań. Mam wrażenie że nic więcej nie ulega zmianie, nic więcej czego nie można by było samemu zmienić. Chyba że jakieś ustawienia sterownika nie dostępne z poziomu użytkownika. Z drugie strony to czemu miało by być inaczej skoro na moich poprzednich drukarkach nic nie kombinowałem oprócz tego że testowałem najlepszy wydruk na moim papierze w zależności od wyboru papieru w sterowniku. Ewentualnie nieco modyfikowałem kolory.

    0
  • #24 27 Sty 2014 15:24
    Jurtv
    Poziom 19  

    Trzymajmy się faktów, a nie domysłów czy dywagacji.
    Faktem jest, że twoje wydruki są tworzone wielkimi kroplami, a drukarka dysponuje dyszami 1pl. pytanie dlaczego tak się dzieje.
    Jeśli ustawienia w sterowniku masz prawidłowe, to najwyraźniej sterownik działa u Ciebie wadliwie, lub drukarka nie przyjmuje prawidłowo od niego poleceń co na jedno wychodzi. ;)
    Żeby wyeliminować wpływ sterownika zainstalowanego w windows, zrób to co proponuje Sługa WSI, przypominam:

    Sługa WSI napisał:
    Aby wykluczyć wpływ sterownika można zrobić tak:
    - skopiować pliki testowe na kartę pamięci (tylko format JPG)
    - wydrukować bezpośrednio z drukarki za pomocą czytnika kart pamięci w jakości wysokiej dla odpowiedniego podłoża foto (wybór formatów jest ograniczony)


    Jeśli wydruk bezpośrednio z drukarki da pozytywne rezultaty to następnym krokiem będzie odinstalowanie drukarki (sterownika) i ponowne jej zainstalowanie jednocześnie podlączając ją do innego portu USB w kompie. Jeśli to nie pomoże to reinstalacja systemu windows.

    Jeśli nic nie pomoże to na początek zmiana papieru na lepszy, zresztą to można zrobić od razu i pozostanie reklamacja/naprawa drukarki.

    0
  • #25 29 Sty 2014 22:12
    sorier
    Poziom 19  

    Jako, że każdy z nas, piszących w tym temacie, ma chyba inną wersje MG5xxx, mam takie pytanie.

    Czy u was po przestawieniu w sterowniku układu strony z "Rozmiar normalny" na "Druk bez obramowania", też wyskakuje ostrzeżenie w którym jest m.in informacje że: "Jakość wydruku może ulec pogorszeniu lub w górnej lub dolnej części arkusza mogą pojawić się plamy - w zależności od typu używanego nośnika."?

    Wygląda na to, że kropkowanie na krawędziach papiery to chyba norma w tej drukarce, skoro producent na wszelki wypadek zabezpieczył się przed pretensjami użytkowników takim komunikatem. Nie wiem na jakim papierze trzeba by drukować, zeby papier po przejsciu przez rolki nie zawinął się do góry, zwłaszcza dolna krawędź.

    0
  • #26 29 Sty 2014 22:44
    Jurtv
    Poziom 19  

    W mojej MG5150 też jest ten komunikat, ale bez przesady te i inne wady wydruku wynikające z błędów prowadzenia czy nawet lekkiego przytkania dysz są widoczne dopiero po dużym powiększeniu, nawet patrząc na wydruki przez lupę nie widać drobnych defektów. To było by istotne przy wydruku np. ścieżek do płytek z elektroniką, tam nawet drobne odchyłki nie są wskazane, ale przy zdjęciach to bym nie przesadzał. Te drukareczki Canona naprawdę dają ładne wydruki, żeby tak jeszcze oryginalne tusze były max za 60zł to było by miodzio. :)
    To i tak jest pierwsza drukarka która zastępuje mi lab z powodzeniem. Koniec z obawami co też dostanę od laboranta i koniec sprawdzania swojej granicy tolerancji na wady odbitek z fotolabu. ;)

    0
  • #27 30 Sty 2014 17:22
    ring_s
    Poziom 9  

    Niestety nie jestem w domu od dłuższego czasu, jak wrócę to jeszcze po testuję różne ustawiania. Widzę jednak że w dużej mierze wina leży po stronie zawiniętego papieru. W sumie na poprzednich drukarkach nie miałem z tym większych problemów.

    0
  • #28 30 Sty 2014 18:51
    sorier
    Poziom 19  

    Jurtv napisał:
    Te drukareczki Canona naprawdę dają ładne wydruki, żeby tak jeszcze oryginalne tusze były max za 60zł to było by miodzio.
    Uwzględniając to, że drukarka bez tuszy kosztowała 250zł (MG5350), to stosunek jakości druku do ceny był bezkonkurencyjny :)

    0
  • #29 30 Sty 2014 20:22
    Jurtv
    Poziom 19  

    Moja MG5150 kosztowała 285zł z tuszami . Taka okazja już się chyba nie powtórzy.

    0