Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kwalifikacja E13 Technik informatyk szukam informacji o egzaminie praktycznym

hellweed 06 Aug 2015 19:00 465429 1738
Computer Controls
  • Computer Controls
  • Computer Controls
    Smexi
    Level 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc ;D Pisemny 60% praktyczny 98% :D
    Mam nadzieję, że z E.14 poradzimy sobie równie dobrze ;P
    Pionaa!
    rafalski_4
    Level 12  
    Ja 93% teoria i 100% praktyka.
    Czyli w sesji zimowej spotykamy się ponownie na forum i omawiamy e14 ? :D
    Pozdrawiam
    FREESTYLER16
    Level 10  
    calculated..

55% teoria :D tragicznie ale jest...
    100% praktyka..

słyszałem kiedyś, że można poprawiać egzamin na lepszy wynik,mimo, że go zdaliśmy- tylko teraz to będzie chyba problem, bo już za pół roku e14 i nie ma jak tego rozplanować... a potem do maturki trzeba się przygotować...
    edwin20
    Level 9  
    Dzięki za pomoc wszystkim którzy udzielali się w tym temacie. 95% teoria, 100% praktyka.
    abek
    Level 13  
    No jak tam? Mieliście już praktyczny w sesji sierpień październik? Jakie zadania były? Podzielcie się
    maciekg6
    Level 2  
    Mieliście już praktyczny w sesji sierpień październik? Jakie zadania były? W pazdzierniku na poczatku zdaje wiec kazda pomoc sie przyda...:-)
    Seiden
    Level 11  
    Mam praktyczny 7-października. Mógłby ktoś z zdających podzielić się pytaniami? Z góry dzięki
    maciekg6
    Level 2  
    Ja zdaje 9 pazdziernika, moze ktos sie ze zdajacych wczesniej pomoze i podpowie co bylo...?
    karolinka12796
    Level 10  
    Seiden:
    moglbys napisac co bylo? zdaje 9
    władek.7
    Level 2  
    Ja zdaje 10 a więc proszę podzielcie się tym co mieliście. Z góry dziękuję bardzo.
    CasTuch
    Level 2  
    Egzamin zawodowy E.13 część praktyczna z dnia 06.10.2015r z godziny 8:00
    Arkusz: nazwane to było "Zadanie 01", lecz pewnie jest to wersja arkusza
    STANOWISKO:
    - Zarabiarka do kabli
    - Kabel z pięcioma końcówkami 8P8C (RJ-45) DO ZAROBIENIA!
    - Urządzenie do zdejmowania izolacji z kabla
    - Cążki
    - Tester poprawności działania kabla
    - Dwie naklejki ("Te naklejki są do oznaczenia końcówki, np jakbyś miał zrobić cross, żebyś wiedział który koniec jest który")
    - Komputer z zainstalowanym Windows Serwer 2012 R2
    - Komputer z zainstalowanym Windows 7 Professional
    - Pod biurkiem: Router oraz Switch + dwa do czterech JUŻ WYKONANYCH kabli w standardzie EIA/TIA 568A (Bez przeplotu)
    Jeden z nich jest do wykorzystania bez straty punktów ( wymagany przez arkusz). Pozostałe dostępne jeżeli nie uda się samodzielnie zarobić kabla (zapewne są za to punkty ujemne)
    ZADANIA:
    1. Wykonaj kabel prosty w standardzie EIA/TIA 568B i połącz nim stację roboczą oraz switch i serwer.
    Uwaga: PO WYKONANIU KABLA PODNIEŚ RĘKĘ I POINFORMUJ EGZAMINATORA O WYKONANIU KABLA. JEŻELI ZEZWOLI NA DALSZĄ PRACĘ KONTYNUUJ EGZAMIN
    2. Ustaw na sztywno adresację IPv4 na serwerze.
    Adres IP, Maska, brama domyślna oraz adres DNS SĄ PODANE W ZADANIU
    - Wykonaj zrzut ekranu poprawnie skonfigurowanego interfejsu sieciowego oraz zapisz go pod nazwą (NAZWA PODANA W ZADANIU) w folderze (NAZWA PODANA W ZADANIU) na pulpicie konta Administrator po stronie serwera.
    3. Zaloguj się na stację roboczą oraz ustaw interfejs sieciowy tak, aby pobierał adres automatycznie
    Sprawdź połączenie za pomocą polecenia ping oraz ipconfig /all
    4. Zainstaluj i skonfiguruj rolę DHCP na serwerze oraz wyklucz podane adresy.
    ZAKRESY PODANE W ZADANIU.
    -Wykonaj zrzut ekranu poprawnie skonfigurowanej roli DHCP oraz zapisz go pod nazwą (NAZWA PODANA W ZADANIU) w folderze (NAZWA PODANA W ZADANIU) na pulpicie konta Administrator po stronie serwera.
    5. Utwórz grupy (NAZWY PODANE W ZADANIU) użytkowników oraz konta (NAZWY ORAZ HASŁA PODANE W ZADANIU) użytkowników oraz jednemu z nich (PODANY W ZADANIU) nadaj folder macierzysty (Nazwa oraz ścieżka do folderu podane w zadaniu, LECZ TRZEBA JE NAJPIERW UTWORZYĆ!).
    Utwórz folder (ŚCIESZKA ORAZ NAZWA PODANE W ZADANIU) nadaj odpowiedniemu użytkownikowi (PODANE W ZADANIU) odpowiednie uprawnienia.
    6. Zainstaluj i skonfiguruj rolę DNS na serwerze
    - NAZWA DOMENY PODANA W ZADANIU
    - Utwórz hosta o nazwie (PODANE W ZADANIU) oraz adresie IP przypisanym do serwera (PODANE W ZADANIU PIERWSZYM)
    7. Zainstaluj rolę www na serwerze (IIS) oraz ją skonfiguruj.
    Na stacji roboczej istnieje folder "Dane", w którym znajduje się już gotowa strona internetowa.
    Należy udostępnić folder "Dane" dla serwera, przegrać pliki do folderu "C:\www", a następnie utworzyć nową stronę w roli IIS o nazwie (PODANE W ZADANIU) o domenie (PODANE W ZADANIU) tak aby udostępniała zawartość folderu "C:\www"
    8. Na stacji roboczej sprawdź czy uruchamia się strona stworzona na serwerze (wpisujecie nazwę domeny do firefoxa)
    - Wykonaj zrzut ekranu działającej strony internetowej oraz zapisz go na pulpicie Administratora stacji roboczej w folderze (PODANE W ZADANIU)
    PO WYKONANIU EGZAMINU NIE WYŁĄCZAJ STACJI ROBOCZYCH.
    UWAGA:
    Zadania pisane z tego co zapamiętałem. Może brakować jedynie utworzenia jakiegoś folderu, ale to będziecie mieli już przed sobą na egzaminie. A robienie folderów trudne nie jest ;s
    karolinka12796
    Level 10  
    myslicie ze w piatek tez bedzie ten arkusz?
    k1kzz
    Level 9  
    Raczej nie.. Pewnie jest tak jak wcześniej. Czyli jeden zestaw przez cały dzień, w kolejnym dniu inny itd. Mam egzamin w czwartek na 12.00, dam znać co było po wszystkim i będziesz mieć możliwość wyuczenia się wszystkiego. Pewnie się co nie co powtórzy ;)
    damian-krosno
    Level 9  
    Egzamin prawdopodobnie będzie taki sam. Jeśli nie i tak powtórzą się pewne zadania więc jeśli przerobiliście poprzednie arkusze i zaglądacie na stronę egzamin-e13.pl to nie będzie problemu żeby zdać.
    stas1212
    Level 1  
    E.13 7.10.2015 'zadanie 02'
    Zarobić kabel wg TIA/EIA568A;
    -podłączyć tym kablem stację roboczą z routerem,
    -gotowym kablem podłączyć serwer z routerem
    -skonfigurować router : ustawić pulę DHCP, preferowany DNS, zmienić IP urządzenia, zmienić hasło, wyłączyć WIFI, udokumentować screenami, w pliku tekstowym zapisać nowy login oraz hasło do routera
    -stacja robocza : ustawić dynamiczną konfigurację interfejsu sieciowego, sprawdzić czy pinguje serwer,
    -serwer: ustawić statyczny adres interfejsu sieciowego, sprawdzić czy pinguje stacje roboczą, zainstalować rolę DNS, dodać do niej alias a, ustawić strefę wyszukiwania w przód o określonej FQDN,utworzyć w głównym katalogu dysku C folder, w folderze plik tekstowy ‘start.html’ o treści ‘Strona w rozbudowie’, zainstalować rolę IIS, utworzyć witrynę o nazwie ‘website’, ustawić utworzony folder jako źródło strony, przetestować czy działa z stacji roboczej po wpisaniu w przeglądarce ‘www website pl’ (powinno pokazać zawartość katalogu) i udokumentować screenami
    Seiden
    Level 11  
    Również miałem dzisiaj 'zadanie 02'
    wszystko to samo co kolega stas1212
    damian-krosno
    Level 9  
    Z tego wniosek, że są dwa arkusze. Obydwa zadania bardzo proste, wystarczy przerobić arkusze z poprzednich egzaminów, wszystko się powtarza.
    k1kzz
    Level 9  
    Tak. Ja zdaje o 12.00. Wroce i napisze co bylo. Trzymajcie kciuki!
    k1kzz
    Level 9  
    DZISIAJ BYŁ ZESTAW Z 06.10 TAKZE SPRAWDZCIE WYZEJ CO SIE W NIM ZNAJDUJE. ARKUSZ NAZYWA SIE ZADANIE01
    władek.7
    Level 2  
    Czy dzisiaj ktoś zdawał i jakie były zadania ?