Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop lenovo y530 - zwarcie taśmy, awaria matrycy?

25 Sty 2014 00:26 3060 4
  • Poziom 2  
    Witam
    Mam problem dotyczący laptopa Lenovo Y530, dokładniej mówiąc z kablem do matrycy (LVDSCN). Standardowo w laptopie siadły zawiasy więc postanowiłem wymienić. Korzystając z filmiku instruktażowego rozebrałem i wymieniłem. Po złożeniu okazało się że nie działa (wiem że tematów "wymieniłem zawiasy w Y530 i nie działa" jest od groma ale żaden sie nie pokrywa) - na początku laptop chwile buczał, wszystko świeciło i po ok 3 sek. się wyłączał, a potem już tylko sekundowe mignięcie diody PWR. Postanowiłem sprawdzić każdy układ i kabelek i metodą prób i błędów doszedłem do momentu gdzie po wypięciu właśnie tego kabla od matrycy laptop ożył - działał z zasilania prądem z kontaktu i baterii. Na matrycy nie było nic widać do momentu kiedy usłyszałem dźwięk wchodzenia do windowsa i zobaczyłem podświetlenie czyli chyba wszystko działa. Teraz po podpięciu tej taśmy LVDSCN laptop zachowuje się dwojako - raz działa tak jak wcześniej tzn dioda PWR na sekunde i brak reakcji, a innym razem włączy się i pozostaje włączony ale nic nie działa (dioda wi-fi nie świeci, matryca nie świeci, nie dochodzi do windowsa).
    Podczas montażu prawdopodobnie uszkodziłem tę taśmę lub zrobiła to praca zawiasów, uszkodzenie jest nieduże ale widoczne (wystaje trochę miedzi). Myślałem że miedź dotyka zawiasów dlatego nie idzie więc go owinąłem izolacją i puściłem luzem niczym nie ściśnięty i problem dalej występuje.
    I czas na moje pytanie - czy zwykłe lekkie uszkodzenie kabla od matrycy może całkiem unieruchomić laptopa? a może problem leży głębiej - matryca, wtyki? Także mam pytanie odnośnie kupna takiej taśmy - one są uniwersalne czy trzeba kupić pod daną markę i model laptopa?

    Przepraszam za ten długi wywód ale jak rozwiążemy problem może komuś się te szczegóły przydadzą :)
    Z góry dziękuje za odpowiedź
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Czy teraz po odłączeniu kabla matrycy laptop startuje?
    Czy masz monitor, który mógłbyś podłączyć do gniazda VGA w laptopie?
  • Poziom 2  
    Hucul napisał:
    Czy teraz po odłączeniu kabla matrycy laptop startuje?

    Tak, słychać że wchodzi do windowsa i włącza podświetlenie bez obrazu
    Cytat:
    Czy masz monitor, który mógłbyś podłączyć do gniazda VGA w laptopie?

    Podłączyłem i działa, na monitorze widać windowsa i że laptop chodzi.

    Teraz sytuacja jeszcze sie zmieniła, usunąłem izolacje z kabla i oddzieliłem matrycę od kadłuba więc kabel jest wolny i na takim ustawieniu gdzie kabel jest odpięty jak i wpięty laptop też działa, ale jest ten sam rezultat brak obrazu. Podejrzewam że skoro kabel przestał robić zwarcie to laptop działa normalnie a winę za brak obrazu ponosi uszkodzenie kabla. Więc teraz problem wygląda następująco: brak obrazu na matrycy, prawdopodobnie wina taśmy LVDSCN. Jakiś sposób aby to potwierdzić poza podmianką? Czy jest możliwość że to wina matrycy jeżeli podświetlenie działa? jestem otwarty także na inne sugestie co mogło ulec awarii.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Jeśli laptop uruchamia się z podpiętą taśmą ale bez matrycy, to logicznym wnioskiem jest uszkodzenie matrycy - gniazdo taśmy LVDS w matrycy to słaby punkt. Jednak najczęstszą usterką jest jednak taśma :)
    Sprawdź w ten sposób:
    1 sam kadłubek + monitor zewnętrzny na gnieździe VGA
    2 kadłubek + monitor + sama taśma LVDS
    3 kadłubek + taśma + matryca
    i opisz wyniki ;)

    Wszystkie przełączenia rób na odłączonym laptopie od zasilacza i bez baterii!!
  • Poziom 2  
    Na każdym ustawieniu był ten sam wynik - brak obrazu na laptopie, ale dzisiaj się włączył na kablu - ale sytuacja wygląda dziwnie. Obraz mam dopiero po wejściu do systemu. Wcześniej nie pokazuje nic, ani logo lenovo, ani procka/pamięci, dysków, ładowania systemu (na kablu do monitora zewn. pokazuje wszystko), ale laptop wydaje się działać bez zarzutu pozatym że brak obrazu przed systemem. Skoro obraz jest to kabel i matryca działa - co to może być?
    Brak mi pomysłu :)

    Edit
    Kolejne info to takie, że w biosie nie znalazłem żadnej opcji do zmiany tego i to że jeżeli uruchomie laptopa z wpiętym kablem VGA to po wyjęciu go obraz na laptopie się nie pojawia (opcje klonowania też nie działają).

    Rozwiązanie:
    Witam
    Przyczyną tych wszystkich problemów okazała się tylko taśma od matrycy. Koszt około 35zł.