Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

prostownik - Szukam schematu prostownika z funkcją symulowania jazdy.

patrykoo147 25 Jan 2014 00:29 1887 6
Optex
    patrykoo147
    Level 11  
    Witam.
    Ostatnio byłem w znanym supermarkecie i natknąłem się na prostownik z funkcją symulowania jazdy samochodem, czyli włączam prostownik i akumulator zachowuje się tak jakby go ładował alternator. Czy ktoś miałby jakiś pomysł schemat jak takie coś zrobić ?
  • Optex
    sigwa18
    Level 42  
    Jak dla mnie bajer marketingowy.
  • Optex
    patrykoo147
    Level 11  
    chciałbym takie coś, ponieważ obecnie nie jeżdżę samochodem, a to włączał bym sb raz na parę dni żeby akumulator nie siadł całkowicie
    sigwa18
    Level 42  
    Ja stosuje zwykły prostownik z marketu i podłączam go raz na jeden dwa tygodnie. Alternator w samochodzie podczas jazdy utrzymuje napięcie 14.4V (w praktyce zbliżone do tej wartości i przeważnie niższe). Ja polecam prostowniki z mikroprocesorem zalety to podłączasz i resztę (dobór jakim prądem jest ładowany akumulator) robi sam. Wady to niektórymi nie naładujesz całkowicie rozładowanego akumulatora z napięciem na zaciskach poniżej 6V.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    prostownik z funkcją symulowania jazdy samochodem
    To tylko popis jakiegoś marketingowca, jak nazwać starą i powszechnie znaną rzecz nową chwytliwą nazwą.

To się nazywa ładowanie podtrzymujące (albo buforowe), zaawansowane ładowarki po naładowaniu same przechodzą w ten tryb pracy, naładowany akumulator podłączony do zasilacza o stałym napięciu nieco niższym niż przy cyklicznym ładowaniu pobiera niewielki prąd który kompensuje samorozładowanie.

Można zbudować niewielki zasilacz który będzie służył tylko do podtrzymania.

P.S. Śmiesznie by wyglądało gdyby w innych dziedzinach przejęto tą nazwę. Każdy producent stacjonarnych central do systemów alarmowych, może napisać że ma wbudowana funkcję symulowania jazdy samochodem (:
    kortyleski
    Level 43  
    Jestem tylko ciekawy jak symuluje rozruch, grzanie świec żarowych itp. No i czy potrafi w pusty akumulator wbić te 30-40A :)