Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

yamaha rx-v475 - dzwiek 5.1 z komputera do amplitunera?

mlodociany89 26 Jan 2014 13:38 4707 19
    mlodociany89
    Level 8  
    Czy jest możliwe podpięcie komputera do amplitunera tak żeby dźwięk z kompa wyszedł na głośniki podpięte pod amplituner? Moja karta dźwiękowa to SoundBlaster Live! 24Bit a amplituner Yamaha RX-V475B.

Pytanie #2: Czy jak już podłącze w ten sposób komp z amplitunerem to czy uda mi się jeszcze dorzucić tv sharp-lc-60le752e jako monitor komputera?

Założenie jest takie żeby kinem domowym sterował komputer. Filmy z kompa - obraz na tv, dźwięk na amplituner i głośniki.

Dzięki pozdrawiam!
    intenso
    Level 39  
    Jaką masz kartę graficzna?
    mlodociany89
    Level 8  
    ati radeon hd 4730 ale planuje przesiadke na GTX560 1024MB 256BIT ASUS DDR5
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    To nie ma najmniejszego problemu aby podłączyć komputer do amplitunera za pomocą kabla HDMI.Natomiast z amplitunera poprowadzisz następny kabel Hdmi aby wyświetlać obraz na tv.
    Miałem kiedyś Gigabyta Gt 430 i miałem to podłączone w ten sposób,karta podawała dźwięk do amplitunera a obraz był przepuszczany na tv.
    mlodociany89
    Level 8  
    Pytanie skąd z komputera wypuścić HDMI? Karta Ati ma tylko DVI - do czasu, aż nie wymienię karty graficznej nie będzie opcji podłączenia w ten sposób? Co z dźwiękiem? Kabel HDMI od grafiki nie puści chyba dźwięku do ampli?
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    mlodociany89 wrote:
    Pytanie skąd z komputera wypuścić HDMI? Karta Ati ma tylko DVI - do czasu, aż nie wymienię karty graficznej nie będzie opcji podłączenia w ten sposób? Co z dźwiękiem? Kabel HDMI od grafiki nie puści chyba dźwięku do ampli?

Karta graficzna poda dźwięk po HDMI spokojnie i to w najnowszych dekoderach dźwięku jak DTS HD MASTER AUDIO czy tez DOLBY TRUE HD.

Co do starej karty graficznej to faktycznie nie poda ci ona dźwięku,sugerowałem sie tym ze i tak wymieniasz kartę na GTX-a.
    A jaka masz płytę główna w komputerze?
    mlodociany89
    Level 8  
    aktualnie Gigabyte GA-P55-USB3 po aktualizacji S1155 MATX VGA GigaByte GA-H77M-D3H H77 DVI HDMI. Aktualizacje komputera planuje w ciągu najbliższego miesiąca, ale fajnie gdybym kino i tv nie stały bezczynnie do tego czasu ;)
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    Ta płyta posiada cyfrowe wyjścia dźwięku Coaxialne i Optyczne,możesz wykorzystać któreś z tych dwóch wyjść i będziesz miał dźwięk 5.1 na kinie domowym.
    mlodociany89
    Level 8  
    Faktycznie widzę coś takiego na płycie głównej i na amplitunerze też dwa wejścia OPTICAL. Czy to zagra bez żadnych sterowników/oprogramowania? Podpinać i gra? :D

A wracając do tematu grafiki i TV - czy kabel DVI ---> HDMI załatwi sprawę? Wpadłem na coś takiego na aukcji Allegro.
    intenso
    Level 39  
    mlodociany89 wrote:
    Faktycznie widzę coś takiego na płycie głównej i na amplitunerze też dwa wejścia OPTICAL. Czy to zagra bez żadnych sterowników/oprogramowania? Podpinać i gra? :D

Prawdopodobnie będziesz musiał włączyć któreś z tych wyjść jako domyślne,w zależności pod co się podłączysz.

mlodociany89 wrote:

A wracając do tematu grafiki i TV - czy kabel DVI ---> HDMI załatwi sprawę? Wpadłem na coś takiego na aukcji Allegro.

Tak powinno działać,a czy nie lepiej kupić sama przejściówkę z dvi na Hdmi,później kabel Hdmi będziesz mógł wykorzystać do takiego podłączenia co pisałem wcześniej.
    grubs
    Level 32  
    Powinno dać się przesłać dzwięk przez DVI.
    Podaj dokładny model karty.
    intenso
    Level 39  
    grubs wrote:
    Powinno dać się przesłać dzwięk przez DVI.
    Podaj dokładny model karty.

Nie da się przesłać dźwięku z tej karty,karta posiada wyjście DVI-I,a do przesłania dźwięku musi być DVI-D
    grubs
    Level 32  
    O czym kolega intenso mówi?
    DVI-I = DVI-D + DVI-A.
    Dźwięk da się przesłać pytanie tylko czy karta obsługuje dźwięk przez DVI
    intenso
    Level 39  
    grubs wrote:
    O czym kolega intenso mówi?
    DVI-I = DVI-D + DVI-A.
    Dźwięk da się przesłać pytanie tylko czy karta obsługuje dźwięk przez DVI

o Tym DVI
    grubs
    Level 32  
    No to chyba nieuważnie czyta.
    DVI-I zawiera zarówno DVI-D oraz dodatkowo analog czyli DVI-A.
    intenso
    Level 39  
    grubs wrote:
    No to chyba nieuważnie czyta.
    DVI-I zawiera zarówno DVI-D oraz dodatkowo analog czyli DVI-A.

Właśnie nie mogę znaleźć ze DVI-I przesyła dźwięk,co do danych cyfrowych i analogowych to chodzi o obraz.
    grubs
    Level 32  
    Przecież takie wyjście zawiera więcej pinów. Więc to nie jest problem przesłać tego samego sygnału co w przypadku DVI-D. To jedynie zależy od sygnału jaki jest wystawiany na te piny.
    intenso
    Level 39  
    grubs wrote:
    Przecież takie wyjście zawiera więcej pinów. Więc to nie jest problem przesłać tego samego sygnału co w przypadku DVI-D. .

Tez tak kiedyś uważałem.
    grubs
    Level 32  
    intenso wrote:
    grubs wrote:
    Przecież takie wyjście zawiera więcej pinów. Więc to nie jest problem przesłać tego samego sygnału co w przypadku DVI-D. .

Tez tak kiedyś uważałem.

Nie wiem co Cię wyprowadziło z błędu ale faktem jest że do przesłania analogu potrzebne są 4 dodatkowe piny których jest więcej w DVI-I niż DVI-D więc nie powinno być problemu z przesłaniem dźwięku po DVI-I bo to praktycznie jest DVI-D + 4 piny do analoga.