Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat prądotwórczy i ładowanie akumulatorów

TomExclusive 26 Jan 2014 16:33 4683 9
    TomExclusive
    Level 9  
    Witam

Chcę podłączyć do Agregatu 7,5kW ATS. Jednak problem jest w tym, że nie mam u siebie dostawcy energii, (działka rolna bez prądu na razie, walczę z dostawcą o podłączenie prądu).

Mój pomysł jest taki (dopóki nie mam "prądu stałego" szlifierkę, wiertarki oraz sprężarki chcę zasilać agregatem, ponieważ będę używał ich dość sporadycznie). Podczas swojej pracy agregat ładuje akumulatory, z akumulatorów po naładowaniu pobierany jest prąd poprzez przetwornicę 3kw w innym budynku zasilając komputer (laptop), 1 żarówkę, pompę do pieca oraz grzałki do CO. Dlaczego chcę tak zrobić? Otóż miałem problem w ostatnie mrozy wyjść z mojej chatki drzwiami, drzwi są zrobione metodą improwizacji i płyta pilśnowa spuchła i przymarzła do futryny. Przetwornica przestała działać i zaczęło mi być zimno ponieważ grzałka przestała grzać musiałem w ten jakże miły "cieplutki" wieczór wyjść przez okno gonić do garażu i odpalić agregat ręcznie. Chcę uniknąć takich sytuacji w przyszłości i szukam rozwiązania aby po tym jak na akumulatorze jest już małe napięcie włączył się automatycznie agregat, naładował akumulatory, a podczas pracy dawał prąd do wspomnianych urządzeń. Nie wiem tylko jak to zrobić. Proszę o pomoc, bo nie chciał bym już następnym razem wyskakiwać przez okno.
    krisxxl
    Level 28  
    Witam

Po pierwsze popraw pisownię, bo moderator Cię skarci - w poście roi się od błędów. Co do meritum, to mam wrażenie, że nie bardzo wiesz co chcesz zrobić, ale zaryzykuję. Jaka jest łączna moc przyłączonych urządzeń? Druga rzecz: jaka jest pojemność akumulatorów, które chcesz ładować?

Pozdrawiam

Krystian
    TomExclusive
    Level 9  
    Błędy poprawione:)

Łączna moc urządzeń laptop, żarówka, pompa, i grzałka 1200 W.
    Akumulatory 8 x 100 Ah
    krisxxl
    Level 28  
    Witam

W układzie idealnym, bez strat, akumulatory wystarczą na 10 godzin pracy. W rzeczywistym, przy tym obciążeniu to maksymalnie 5 godzin przy 1,2 kW obciążenia. Teraz ładowanie: najmniej 10 godzin będzie potrzebne, przy czym równolegle agregat będzie zasilał także odbiory. Moim skromnym zdaniem jest to wkładanie majtek przez głowę. Koszty zabójcze, sprawność kiepska. Lepiej niech agregat zasila odbiory bezpośrednio, bez akumulatorów i przetwornicy.

Pozdrawiam

Krystian
    TomExclusive
    Level 9  
    To znaczy możliwe, że ma Pan rację zakładając sytuację, że pompa oraz grzałka działa przez cały czas, czyli dzień i noc. Natomiast mi bardziej chodziło o to, iż pompa i grzałka działają wtedy jeżeli jest ujemna temperatura (woda w piecu i innych urządzeniach rozsadzi je), dodatkowo zainstalowany jest wiatrak o mocy 1kW o tym nie wspomniałem.
    krisxxl
    Level 28  
    Witam

Jakby nie liczyć, opisywany układ z akumulatorami i przetwornicą i agregatem do ładowania będzie mało wydajny. Mówiąc w prostych słowach, ile mocy weźmiesz, tyle musisz oddać. Do tego dochodzą straty i koszt akumulatorów oraz przetwornicy. Osobiście, zamiast kupować akumulatory i przetwornicę, wolałbym te pieniądze dołożyć do agregatu i kupić coś sensownego i wyciszonego.

Pozdrawiam

Krystian
    TomExclusive
    Level 9  
    Rozumiem to teraz inaczej już bez akumulatorów i przetwornicy, jak zrobić podłączenie agregatu z pompą i grzałką jeżeli czujnik wykryje że jest ujemna temperatura i uruchomi się agregat aby dostarczać prąd do urządzeń
    serwisor
    Level 29  
    Jaki agreagat?
    Jakiej mocy?
    Jaki układ startu? ręczny? czy z rozrusznika?
    TomExclusive
    Level 9  
    agregat mocy 7,5 kw
    agregat posiada rozruch ręczny i z rozrusznika.

Zdanie zaczyna się wielką literą. Proszę o zachowywanie zasad poprawnej polszczyzny i właściwej pisowni jednostek, symboli i nazw technicznych. Wielkość liter ma znaczenie! [retrofood]
    kkknc
    Level 43  
    Diesel, benzyna?

Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

Elektromagnes do ssania ze sprężyna powrotną, do tego sterowanie z rozrusznika + czujnik temperatury w głowicy na jakieś 30°C. Gaszenie i sterowanie rozrusznikiem czasowe + rozłączenie po pojawieniu się ładowania. To część związana z generatorem. A układ czuwania to już sam wymyśl. Może być przekaźnik uruchamiający generator po wyłączeniu przetwornicy, lub układ mierzący napięcie akumulatora.