Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odtwarzacz mp3 1GB "no name" - update, upgraded -

bestler 31 Mar 2005 01:58 339576 995
Renex
    bobeer
    Level 28  
    a swoja droga zaintereosawala mnie wypowiedz kolegi ktory ratuje sytuacje zwierajac nogi na pamieci, co skutkuje prawdopodobnie wmowieniem odtwarzaczowi ze jest calkiem martwy i mozna do niego wladowac wszystko . Zapewne jesli tylko moze odczytac (i wykonac) jaki kolwiek program, to ten nie zezwala na pelna modyfikacje potrzebna do wgrania innego softu. Musze sprobowac z tym pomyslem
    oczywiscie nie bede zwieral "na pale" wszystkich nog, tylko te ktore potencjalnie spowoduja bledna egzekucje programu. No i jeszcze zamiana pamieci jak wczesniej wspominalem miejscami. Zdam relacje z prob
    A co do tej nieszczesnej gwarancji, to wniosek jest smutny. Nikt nie mysli nawet o naprawianiu tak nisko budrzetowych zabawek, skoro "gostek napisal ze za 20zl" moze go naprawi to jest juz gorzej niz zle.
    a to ze wgrales zly soft nie usprawiedliwia w niczym faktu ze powinni uznac gwarancje skoro player sie nieda postawic proramem do odzyskiwania normalnego dzialania urzadzenia. Jak tak dalej pojdzie to cos mi sie zdaje ze zbuduje od poczatku jakis odtwarzacz na vs1001 z avrkiem i karta pamieci.
    bede mial w koncu swiety spokoj. Albo pora poczekac, az w koncu pojawia sie jakies sensowne rozwiazania w rozsadnej cenie, bo takie ukladu jak w moim odtwarzaczu z sigmatela to niewiem czy kosztuja 5$. Sigmatel ma w produkcji wiele wiecej podobnych ukladow rowniez o wiele lepszych parametrach nawet z mozliwoscia kodowania do mp3 materialu z przechwytu. chocby nawet te uklady mialy kosztowac 3xwiecej (uklady nie urzadzenia) to i tak cena tych urzadzen powinna byc w miare przystepna. Oczywiscie dalej nie mamy pewnosci co do tego czy nam sie urzadzenie nie wysypie skoro wspoldzieli pamiec flash na dane z pamiecia programu. Oczywiscie nawet gdyby tak bylo, to nie powinno to miec wplywu na niezawodnosc urzadzenia jesli by bylo zrobione sensownie z zabezpieczeniem przed przypadkowa modyfikacja pamieci programu.
    ja tak czy inaczej rozgladam sie za czyms na karty pamieci najlepiej SD lub CF. ew jesli ktos by bylo wiecej osob zainteresowanych budowa miniatorowych odtwarzaczy (nie wieksze niz te firnmowe) to widzialem gdzies wlasnie taki inspirujacy projekt na avr mmc i vs1001 . a tego VS1001 wydaje mi sie ze wiem zkad tanio wykombinowac niestety w bga ;) ale przy dorobinie cierpliwosci kazdy bezproblemu przedrutuje wyprowadzenia :)
  • Renex
    Deamon :)
    Level 21  
    nie, nie, nie zwieraj nóżek na pamięci tylko na procesorze od strony pamieci ;)
    Ps. jedna parę nog jak sie zewże to zapala sie podswietlanie i wydaje mi sie ze one sa odpowiedzialne za jakis reset albo cos.
  • Renex
    predator19
    Level 12  
    Quote:
    Ps. jedna parę nog jak się zewże to zapala się podswietlanie i wydaje mi się ze one sa odpowiedzialne za jakis reset albo cos.

wystarczy dotknac ta nozke od wyswietlacza i sie podswietli... sprawdzilem :D co prawda nie tak jasno jak normalnie wzbudzony, ale to pewnie kwestia tego ze reaguje na poziom niski, a na moim srubokrecie jest "średnio niski":D...

ja tu sie smieje, a moj odtwarzacz jak zazgonił, tak nie chce wstać... walcze nadal, ale mi sie już pomysły okńczą powoli :|
    n0rbi
    Level 12  
    To jak komus nie bedzie mogl wstac juz totalnie, to niech da znac, bo potrzebuje dalej tego glupiego joysticka ;) nie ma szans tego skleic ... dziadostwo :P
    bobeer
    Level 28  
    Ze zwieraniem nog na procesorze to bym sie nie napalal zabardzo, ale na pamieci okazalo sie faktycznie pomocne. Po wielu kombinacjach doszedlem do momentu kiedy player widzial dokladnie 0MB pamieci i nawet po postawieniu i wgrnaiu pliku config.dat dalej nic to nie dawalo (naweet zadnych ustawien nie zapamietywal) poprostu nie widzial pamieci, pokazywal pamiec wbudowana 32MB :) i 0MB wolnej
    no coz mysle sobie siegnelismy dna pora sie odbic ;)
    potem wgranie softu w ktorym czesc plikow byla od tego playerka a czesc byla z innego. Po tej operacji juz wogole sie niedalo nijak skomunikowac z playerem dopiero zwarcie nog wymusilo recovery mode a potem nagle wskoczyl normalny tryb dostepu (niepamietam wszystkiego dokladnie bo wiadomo jak to jest:)). W tym momencie pamiec widziana byla normalna czylii 245MB (dopuki ta pamiec wczesniej byla mniejsza niz byc powinna jakie kolwiek wgrania softu konczyly sie bledami podaczas pracy i trudnosciami z wlaczaniem odtwarzacza wiec nalezy na poczatek dazyc by jakos sformatowala sie ta pamiec i wtedy wgrywac soft). Po tym wczytalem dydykowany soft, zaladowalem z komputera cale 245MB mp3 i zadnej zwiochy (przedtem wieszal podczas wczytywania i odtwarzania) narazie idzie parenascie minut normalnie odtwarzajac utwory. Byc moze juz mu nie bedzie odbijac ale tego nie moge byc narazie pewny. Wniosek najwazniejszy jaki mi sie nasuwa jest taki, ze faktycznie sigmatel nie potrzebuje egzekucji programu z flash by wejsc w jakis tryb umozliwiajacy programowanie pamieci (naprawe?). Wiec wydaje sie , ze nawet calkiem zesypany player (na tym czipie) mozna by postawic. Tego juz wolalbym nie meczyc, moze ktos bedzie mial jakis wywalony to poprobuje chetnie na innym :)
    jeszcze zaznacze ze moj odtwarzacz to nie ten kolorowo jojstickowy tylko taki w alu obudowie z FREEDATA i niebieskim swiatlem i liio wbudowana.
    mam nadzieje ze nie bede musial nastepnego posta zaczynac od niestety zdechlo ;)
    powoddzenia w stawianiu playerkow - powinno sie dac !
    bobeer
    Level 28  
    No wiec niestety :) odtwarzaczyk padl po kilkunastu minutach grania
    zachowywal sie tak jakby program byl uwalony znaczy robil glupie rzeczy przed padnieciem przeskakiwal po kilka kawalkow, stawal itp. no wiec przyszla pora wziasc sie za niego bardziej ostro. Na poczatek wylutowalem pamieci flash. Po tej operacji postanowilem sprawdzic jak bedzie reagowal na probe komunikacji po usb. okazuje sie ze jest tak jak myslalem i do zaladowania (przynajmniej inicjalizacji transmisji) bootloadera ten sigmatel nie potrzebuje pamieci flash. no ale to by bylo na tyle bo wiadomo ze zaden program sie nie chcial zaladowac.
    Nastepnie zamienilem miejscami pamieci. Po tej operacji ku mojemu zdziwieniu odtwarzacz zaczal dzialac nowym zyciem od razu dajac mozliwosc wejscia w tryb dostepu do dysku (to bardzo dziwne zupelnie tak jakby nie robilo mu roznicy ze ma zamienione miejscami pamieci). Po tym tylko normalny program do wgrywania firmware z user data area format i to jakims cudem w koncu pomoglo. przynajmniej na tyle ze caly dzien normalnie dzialal z transmisja danych w obie strony wlacznie bez zadnych zwioch czyli tak jak dawniej. Wlasnie odlaczylem go po 6godzinnym ladowaniu i rowniez zareagowal zupelnie normlanie wlaczajac sie odrazu bez problemu.
    ////////////////na marginesie///////////////////////
    jeszcze troszke czasu minie ale przyjdzie pora na jakis normalny odtwarzacz. bardzo podoba mi sie xcent XT100
    http://www.mp3players.co.uk/site/uk/xcent_xt100.html
    zwlaszcza odtwarzanie plikow ogg i zgrywanie do mp3 . Cena rowniez wydaje sie byc w miare przystepna. szkoda tylko ze raczej nie ma mozliwosci normalnego kupna tego sprzetu w polsce. a moze sie myle ?
    no dobra dosc tego marginesu
    //////////////////////////////////////////////////////
    Jaro15l_90r
    Level 13  
    Mój playerek podobno naprawiony (za 20 zł :-() i powinien przyjść w czwartek. Poprosiłem w e-mailu do gostka, czy mógłby mi nagrać firmware (pasujący) na płytkę i dołączyć do wysyłki. Odpisał, że jest to oprogramowanie licencjonowane i drogie (kilkaset złotych). Ciekawe, że w necie są za darmo.
    Mój kolega miał taki sam problem co bobeer. Też po jakimś czasie pisało, że pamięć całkowita to 32MB, a wolna 0MB. Tylko, że komputer go nie chciał zobaczyć wcale. Odesłał na gwarancję i czeka już około 3 tygodnie...
    predator19
    Level 12  
    ->shivo
    Twój odtwarzacz nadal "hula" na nor i nanflash'u? moj jak wiesz nie... znalazlem na necie w jakims forum sugestie, ze odtwarzacze funkcjnujące na atj2075 nie powinny byc flashowane w ten sposob... troszke sie zawiodlem, ale szukając dalej znalazłem nowsze pliki tym razem opisane jako niby pasujące do tegoż odtwarzacza... coż jeszcze ich nie testowałem u siebie, ponieważ stwirdziłem że mam uwaloną tasiemke łącząca płytki (odkleja się).. jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia w naprawie czegoś takiego to podzielcie się ze mna :D..

aha... pliki te były już zamieszczane.. to są ich nowsze wersje (poprzednie były z 01.07.2004, te są z 16.06.2005, wiec prawdopodobnie zawierają, mam nadzieje, poprawki)
    Attachments:
    shivo
    Level 20  
    wiec, pobralem soft, wgralem, z tym nie bylo zadnych problemow, natomiast, tak jak juz rozne softy sprawdzalem, ten rowniez, nie odtwarza mp3, nie ma radia, liche podswietlanie(jeden kolor, a jak ma byc wylaczone , to 2gi kolor.:| )... ale pozatym jest ok, ma ksiazke telefoniczna, zabezpieczenie haslem, ikonki.. (ten co ja udostepnialem wczesniej, chyba nie mial ikonek).. aa, no i jako logo startowe pisze WIN LORD..
    szkoda ze nie da sie programe do wgrywania binow wgrac, bo mam ich sporo, wszedzie ich sporo, ale nie bardzo da sie wgrac:(

predator19.. do tego gazowa lutownice bedizesz potrzebowal chyba, zeby rozgrzac cyne, i spoic tasiemke z plytka..

pozdrawiam
    n0rbi
    Level 12  
    hmm lutownice gazowa ? chyba predzej Hot Air ... ale moze uda sie jakos normalnie lutownica, tylko trza by sie starac ;)

a nikt nie ma doswiadczen z naprawa tego joysticka ? nie mozna takich nigdzie dostac ? :?
    icepl
    Level 2  
    Po wgraniu kilkunastu softów w końcu trafiłem na taki który całkowicie załatwił mi playerka - > gdy mam na hold to komp go nie widzi a jak jest odblokowany to znów jest blokada zapisu, chciałem sprawdzić ten programik ale nie chce otwierać playera.
    KaroLOL
    Level 11  
    AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

powyżej to jest okrzyk radości jaki wydałem z siebie gdy zrobiłem swojego playera....

kombinowałem kombinowałem i w końcu wgrałem

info:
    - http://s1mp3.atspace.com/ z tej strony ściągnołem program do wgrywania firmware bo mój, który miałem na płytce to niec nie zmieniał w odtwarzaczu
    - (Ennyah) sd4284-h_v2.0_7-¦ - soft, który wgrałem
    - no i jeszcze czasami pomogło mi zwarcie nóżek bo czasemto player wariował

a tak pozatym to mój playerek działa tak jak działał poprzednio
    shivo
    Level 20  
    w chinach na tony handluja jojstikami :D
    a o lutonicy gazowej slyszalem, i ze znanych mi, najbaridzej odpowiadala do przylutowania tasiemki, byc moze jestem w bledzie..;) zalezy tez, jak to sie urwalo, no i wogole, wlasciciel wie najlepiej
    :)
    predator19
    Level 12  
    Quote:
    zalezy tez, jak to się urwalo, no i wogole, wlasciciel wie najlepiej

Wzieło się i odkleiło z jednej strony.. u mnie tasiemka jest zagięta w taki dość śmieszny sposób, mianowicie jest przyklejona (lutowana) do powierzchni stykowej, następnie jest zagięta całkowicie tak, żę tworzy dwie warstwy.. samo zagięcie też "połapane" jest cyną do powierzchni płytki (widać nieskutecznie) player daje się tylko wykryc, kiedy taśmę dociskam ręcznie.. kombinowałem juz z jakimiś zaciskami na to, ale nie ma miejsca w obudowie na takie ewolucje :|
    Jaro15l_90r
    Level 13  
    Może spróbuj podłożyć między tasiemkę, a obudowę jakiś papierek, trochę nie profesjonalnie ale może pomóc, bo po zamknięciu obudowy dociśnie tą tasiemkę do styków.
    Jak odzyskam playerka z gwarancji, albo raczej naprawy za kasę, to nie będę się bawił już dyktafonem, ani firmwarem, bo można stracić wiele dni na naprawienie playerka.
    n0rbi
    Level 12  
    shivo - ale ja potrzebuje taki do tego playerka :P i jestesmy w Polsce, nie w Chinach ;)

a lutownica gazowa to jednak moze miec za duza temperaturke i cos sfajczyc - wogole, to watpie zeby byla ona przeznazcona do elektroniki :P przecie to ma o wiele za duza temp :!: dlatego uzywa sie HA - hot air - stacja lutownicza na gorace powietrze

a taka tasiemke to mysle ze spokojnie moznaby sprobowac potraktowac zwykla lutownica - albo mozna tez pobawic sie klejem przewodzacym prad ...
    Anonymous
    Anonymous  
    janwoj111
    Level 17  
    Witam!

Przez pewien czas śledziłem Wasze zmagania z postawieniem MP3 na
    nogi. Naturalnie nie miałem zamiaru zmieniać swojego softu (nic w nim
    nie brakowało, był j.polski, radio FM), bo widziałem jak to się kończy.
    Niestety w pewnym momencie mój MP3 przestał załączać się a jedynie
    włączało się oświetlenie. Postanowiłem wgrać oryginalny soft , bo go
    miałem (MU623 with tel book.bin - umieszczałęm go na forum), ale
    wielokrotne wgrywanie nic nie pomogło. Następnie po wgraniu pliku
    $ACTSDK$.FW, również umieszczonego na forum, mój MP3 przestał być
    widziany jako pamięć masowa. Przejrzałem te ponad 10 stron tego
    tematu, ale nic konkretnego nie znalazłem (być może nie dokładnie
    czytałem, ale sporo tego i można się pogubić). Prośba o ewentualne
    podpowiedzi, może komuś udało się przywrócić przynajmniej do stanu
    przenośnej pamięci (dobre i to). Jak tę funkcję odzyskam to będę dalej
    działał z tym softem, ale muszę przeskoczyć przynajmniej ten etap.
    Pozdr.
    Janusz
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    No wiec tak. Jest kilka sposobów żeby Twoj komputer zobaczył odtwarzacz. Mi np. pomogło skrajne polozenie jojstika podczas podłączania do USB, wiem też, ze niektórzy kombinowali z przełącznikiem hold. Jeśli to nie pomoże to zostaje zwieranie ścierzek na lytce (ja tego nie robiłem i nie wyjaśnie Ci szczegółów), ktoś nawet wspomniał o lizaniu ścierzek ... Jak już Twooj komp bedzie sie komunikowal z tym urządzeniem to pozostaje Ci tylko znaleźć odpowiedni powtarzam ODPOWIEDNI soft i wgrać go. Ja zanim znalazłem poprawny to wgrałem chyba z 50 róznych , każdy po 30 razy :D Wkońcu jakos sie udało. Na forum zamieszczone są wszystkie rodzaje softów, oraz wszystkie wersje programu do update jakie udało sie komuklwiek znaleźć.

Powodzenia i pozdrawiam

Paweł
    Cityman
    Level 2  
    Nie mam już siły i czasu dalej walczyć z moim mp3 playerem. Czy ktoś zna na terenie Warszawy adres serwisu, który mógłby się tym zająć ?
    janwoj111
    Level 17  
    Dzięki dla BESTLERA za podpowiedź, ale chyba nie będę musiał już
    grzebać, ponieważ skontaktowałem się ze sprzedawcą na Allegro,
    poprostu powiedział, żeby odesłać do niego, na moje pytanie, czy
    będą naprawiać stwierdził, że tego nie robią a wysyłają nowy egzemplarz.
    To byłoby najlepiej, bo jak sprzęt fiksuje to nie ma pewności, czy temat
    nie będzie się powtarzał.
    Pozdr.
    Janusz
    Anonymous
    Anonymous  
    predator19
    Level 12  
    ->alkov
    Try to short circuit 58 & 59 pins of atj2085... i think that it's probably gonna help you, but I'm not sure, i'ts worked when i have a problem with my player (that doesn't mean, that i haven't any now :P).
    Just try, if it doesn't work, it's probably won't destroy your player (atj's2075 & 2085 are almost indestructable)

... good luck with your fight against korean crap :D
    Anonymous
    Anonymous  
    predator19
    Level 12  
    Quote:
    hej!! jeszcze nie robiłem jednej rzeczy...kruciutko zwarłem igłą nogi 58,59 atj2085..tak przeczytałem w wcześniejszych komentarzach ale nie rozumiem co to są nogi i gdzie one sią znajdują i jak je połączyc Very Happy i skad mamw iedziec ktora noga to ktora:D

...
    Quote:
    Czytam i robie to co inni robili

widać niedokładnie ;):
    Quote:
    Jesli ci nie wykrywa to niestety musisz go rozebrac i zewrzec nuzki numer 58-59 gdy odtwarzacz jest podlaczony do usb. Nuzki na kostce Atj2085.
    Widac na nim takie kolko odbite w dolnym lewym rogu. Jesli pojdziesz za wskazowkami zegara to 1 nozka to bedzie 64. Odlicz sobie 64, 63, 62, 61, 60, 59, 59 i zewrzyj 58 z 59. system powinien go wtedy wykryc ale nie bedziesz mogl przegladac ani obslugiwac dysku. Pojawi się tylko ikona na pasku zadan taka jak przy normlanym podlaczeniu mp3 playera (jak to klikniesz bedzie pisalo o bezpiecznym odlaczeniu ..)
    wampirio
    Level 2  
    pomozcie!moj komp wykrywa mp3 ale nie moge wgrac softu dlaczego? jakis blad wyskakuje poradzcie jak z tym mam sobie poraddzic.dzieki z gory :)
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Ja widzę to w ten sposób iż podłączasz playera i po jakimś czasie połączenie sie zrywa. Spróbuj przy podłączaniu przytrzymać jojstik w lewej skrajnej pozycji. Ja także nauczyłem sie odpowiednio szybko uruchamiać program do zmiany softu i zdążałem to zrobic.

Swoją drogą to po wgraniu niektórych softów były włąsnie takie objawy - trzeba wgrać inny soft i będzie ok, kombinuj ...

Paweł
    wampirio
    Level 2  
    no dokladnie rozlacza sie i znowu sie laczy. tylko moj program nie chce sie odpalic wyskakuje switchin to firmware upgrading device i nic.z jojstikem nic nie mozna zrobic.nie wiem i co chodzi.
    Pixel
    Level 14  
    Tak czytajac te posty nadal utwierdzam sie w przekonaniu ze lepiej zrobilem kupujac mojego Creative MuVo FM Sprzet dziala super Bez problemow juz wysluchalem 4 baterie akumulatorki Wszystko narazie ok :D

Zycze powodzenia w postawieniu waszych zabawek

Pozdrawiam Pixel