Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pic16f84 - Hertzmiarka do Transceivera CB i dziwny zonk po uruchomieniu.

Mateuszs 26 Sty 2014 23:54 2340 6
  • #1 26 Sty 2014 23:54
    Mateuszs
    Poziom 10  

    Witajcie..

    Zakładam ten temat już w akcie desperacji po półrocznych poszukiwaniach w książkach i internecie.

    Złożyłem (po swojemu) miarkę wg OH6CJ+OM3CPH i po ustawieniu częstotliwości pośrednich przy "ustawieniu" na dodawanie do mierzonej tej zadanej pośredniej wyświetlacz zachowuje się dziwnie... pierwszy segment zaczyna migać...
    niczym nie mogę tego naprawić.

    przedstawiam schemat:
    pic16f84 - Hertzmiarka do Transceivera CB i dziwny zonk po uruchomieniu.
    gdzie w "kółku" zaznaczyłem przełącznik uruchamiający tę funkcję dodawania mierzonej do zadanej.

    przedstawiam filmik:

    http://youtu.be/nWGczKfeerU


    włączam miarkę, włączam opcję pośredniej, włączam opcje dodawaj i pojawia się mój problem... pierwszy znak miga, gdy wyłączę opcje pośredniej nadal miga i co najważniejsze miarka cały czas jest zdolna do działania i pomiaru.

    Nie wiem co jest grane dlatego proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tego mrugania.. ech.. pozdrawiam.

    0 6
  • #2 27 Sty 2014 11:14
    michalSwiat
    Poziom 10  

    Wygląda jakby po pomiarze LCD konfigurował się na migający kursor. Sam pisałeś program, czy wgrywałeś gotowy hex?
    Możliwe, że w programie LCD nie jest konfigurowana akurat ta opcja, a na Twoim wyświetlaczu miganie kursorem jest domyślne. Jakbyś miał możliwość zmiany programu to wyślij do LCD komendę, która wyłącza kursor.

    0
  • #3 27 Sty 2014 11:55
    Mateuszs
    Poziom 10  

    michalSwiat Witaj, sprawa o tyle zawiła iż mam tylko hex, jestem samoukiem który nigdy nie pisał ale nie powstrzymywało mnie to przed zbudowaniem czegoś kto umieścił to dla ogółu. Nie mam dostępu do źródeł. Udostępniam tu schemat bo może na nim te sterowanie opcji "dodaj (pośrednią do f)" jest źle rozwiązane... ale kilka osob za granicą zbudowało te miarkę z powodzeniem i dlatego moje zdziwienie, chodź czy oni nie mieli problemów tego nie wiem.

    Pozdrawiam.

    0
  • #4 27 Sty 2014 14:01
    adamwesola
    Poziom 24  

    Przyślij hexa , zobaczę co da się zrobić.

    0
  • #6 31 Sty 2014 12:36
    Mateuszs
    Poziom 10  

    Witajcie, sorry że tak zwlekam z pisaniem ale za kółkiem "tira" w domu się bywa...

    Sprawdziłem różnie opcje i konfigurację, zwiększałem pojemność i zmieniałem rezystancje ale nic nie dały takie zabiegi.

    Segment dalej zaczyna mrugać... nie wiem co z tym już mogę zrobić... chciałem tę miarkę do alana 87 ale aż wstyd to w pudełko wkładać bo uważam że miernik nadal jest nie skończony, chodź działa i wskazuje...

    Czy macie jakieś inne pomysły?

    Jeśli ktoś ma dokumentacje od innej miarki doliczającej pośrednią która działa to bardzo chętnie wykonam ją do swojego trx'a.

    Kiedyś czytałem o takiej miarce:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic575040-0.html

    Kolega sq6ade przedstawił tam miarkę, czy ktoś ją wykonał prócz niego?
    Będe zainteresowany każdą pomocą

    Dzięki za dotychczasowy odzew.
    Pozdrawiam!

    0
  • #7 02 Lut 2014 19:25
    mayzel
    Poziom 12  

    Heh,: ) ten sam problem miałem jak zbudowałem tą miarkę, ale wtedy uznałem że tak powinno być :) . Ostatecznie dałem sobie z nią spokój bo nie tylko Ty i ja mieliśmy ten sam problem .... w tym temacie kolega K-olarz dał radę : D
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1528099.html#7465193..

    Spróbuj zrobić to samo , ja chyba też coś w ten sposób experymentowałem i jak pamiętam to chyba pomogło.

    Albo inna miarka http://www.ik3oil.it/_private/Frequenzimetro_eng_2003.pdf

    ta odpaliła bez problemu od kopa : D- tu piszę w czasie przeszłym bo to było ze 4 lata w tył- poszła na prezent. W każdym razie do miernika IK3OIL mam chyba gdzieś jeszcze hexa...;)

    Irek

    0