Witam,
Czy macie jakiś patent podczas sklejania digitizera z LCD aby klej nie wchodził pod odbłyśniki wyświetlacza i nie robiły się plamy?
Zdjęcie zapożyczone z serwisu aukcyjnego, ale przedstawia idealnie problem.
A właśnie jestem przed zrobieniem Lumi 720 i widziałem, że są problemy... A co do iPhone'a to mi jeden delikatnie się po bokach podlał, ale nie tak jak na zdjęciu powyżej. Dlatego właśnie się zastanawiam czy jest jakaś metoda aby tego uniknąć?
Dobra przezroczysta taśma klejąca i kleimy krawędzie. Chodzi o to, aby klej nie dostał się pomiędzy warstwy.... Na poniższych fotkach nie wiem, czy widać taśmę, jeśli nie - możemy zrobić dokładniejsze zdjęcie np. z taśmą kolorową, aby było to widoczne. Taśma nie będzie widoczna pod ramką, o ile jest położona dokładnie i nie jest jej za dużo. Nadmiar taśmy z drugiej strony usuwamy po utwardzeniu - dokładnie odcinamy zostawiając krawędzie nadal zamknięte.
iphone 4 . czy lcd z dotykiem bedzie działał dobrze po usunięciu z niego kleju ( i wczesniej zbitej szybki ) chodzi mi o dotyk. usunąłem klej bardzo delikatnie , narożniki całe,nic niee uszkodzone , taśma - złącze dotyku nie ruszone a dotyk nie działa ..
po odseparowaniu szybki z resztkami kleju działał dobrze...
czy po naklejeniu szyby na klej bedzie inaczej ? czy klej scala jakoś siatkę dotyku ??
@Dr GSM No są to metody partyzanckie i prawdopodobieństwo uszkodzenia ekranu jest na prawdę bardzo duże. Kolejna sprawa to pozycjonowanie szyby, jak miałbym spędzić kilkadziesiąt minut na wklejanie w ten sposób szyby i później okazało by się że jednak ekran nie wchodzi mi w ramkę to w tym przypadku zaczynamy wszystko od nowa..
W iphone wystarczy zdjac na czas wklejania warstwe podswietlajaca a jak i tak sie zaleje to wystarczy ja wymienic kupujac nowa na allegro ostatnio byly
witam!
jak pozbywacie sie resztek żelu?? myjecie to czymś?? zrobiłem dopiero 2 sztuki ale ciężko jest sie pozbyć tego żelu co skutkuje słabym trzymaniem sie całego seciku ramki.
Witam. Dołączam się do pytania. Jak dokładnie oczyścić i odtłuścić moduł po sklejeniu, z resztek kleju loca. Czy można taki moduł umyć w wanience(samsungi)? Ile bym tego ręcznikami nie wycierał to i tak jakieś resztki zostają i później moduł nie chce się idealnie trzymać ramki. Chyba że te "oryginalne" kleje z allegro to lipa. Może się ktoś podzielić doświadczeniem w tym temacie?
Witam.
Po przestudiowaniu różnych porad Zabieram się do wymiany szybki wyświetlacza w S3, a jak dobrze zrozumiałem aby nie było problemów z pękającą ramką, nieutwardzonym klejem itp trzeba odkleić wyświetlacz a dopiero potem oddzielić od niego szybkę.
Potem kleić (nadmiar kleju usuwamy alkoholem propylenowym) i utwardzać.
W związku z tym mam pytanie w zestawie do samodzielnej naprawy który chcę kupić jest między innymi taśma montażowa, czy ktoś wie jak jej użyć? i czy taka latarka wystarczy do utwardzenia kleju ?
Witam fachowców.
A mnie się nie udało urwałem tasiemkę od digitalizatora, wyświetlacz się teraz w ogóle nie włącza.
W związku z tym mam pytanie czy niewłączający się wyświetlacz to poprzez to uszkodzenie czy to może inny powód ?
Nie ma czegoś takiego jak digitalizator to po pierwsze, po drugie na podstawie opisu trudno powiedzieć co uszkodziłeś, ale jeśli telefon się włącza a brak obrazu to fullset do kosza.
W takim razie co to jest za warstwa pod pierwszą szybką ? i co to jest fullset ?
Zależy jaki model masz na myśli, jeśli s3 to pod szybką jest moduł wyświetlacza z naklejonym na niego panelem dotykowym-digitizerem, w wielu modelach nie występuje szyba tylko od razu jest digitzer. Fullset to całość w wypadku s3: szyba,dotyk,wyświetlacz,rama
Jest jeszcze jeden sposób aby uniknąć dostania się kleju między warstwy podświetlenia , można odkleić na czas przyklejania szybki. Mi udało się to zrobić na podstawie tego poradnika http://www.youtube.com/watch?v=wPlvsb5sbdg. Trzeba to robić z wielką starannością i uwagą ale da się.
Męczę się z wklejaniem na loca już kilka tygodni, postanowiłem podpiąć się pod ten temat gdyż jest chyba najbardziej zbliżony do mojego problemu. Zgodnie z instrukcją z posta powyżej zabezpieczam lcd taśmą klejącą. Jest lepiej ale to jeszcze nie to. Nigdzie w internecie nie znalazłem podobnego przypadku więc pozwalam sobie wstawić zdjęcie: Dodam że zaraz po sklejeniu jest ok. problem pojawia się ok 1 dzień po sklejeniu. Co robię nie tak? dodam że zostawiam taśmę i staram się wyczyścić resztki kleju loca na ile to możliwe. Próbowałem nawet wydmuchać kompresorem resztki z zakamarków wyświetlacza i naświetlać sklejony secik od dołu. Problem niestety cały czas występuje. Czy resztki kleju dalej podlewają wyświetlacz, a może zła taśma klejąca i loca rozpuszcza jej klej który potem żółknie? Dodam, że najczęściej dzieje się to w miejscach gdzie najdłużej męczę się przy klejeniu aby klej był rozprowadzony równomiernie po powierzchni wyświetlacza.
Nic takiego nie zauważyłem. Dodam że próbowałem z różnymi wyświetlaczami i problem zawsze gdzieś mniej lub bardziej się pojawia i to nie zawsze na dole. Może za mocno dociskam i pojawiają się jakieś naprężenia?
Właśnie wiem, że nie wygląda to na klej bo kilka razy załatwiłem klejem wyświetlacz zanim trafiłem na ten wątek:)
S3 konkretnie mini to jedyny który wyszedł mi idealnie, ale tam nie stosowałem taśmy klejącej , tylko obkleiłem dookoła dwustronną 3m żeby klej nie wydostawał się dalej
Ale z tego co się orientuję w samsungach są troszkę inne wyświetlacze
Ja wyciągam lepszymi kartami do gry, lepszymi nie te za 5 zł z kiosku bo się łamią, kupiłem raz całą talię za 12 zł. równomierne podgrzewanie hotem ale nie w jednym miejscu, bo sie przyjara i zyzgzakowatym ruchem wcinasz się kartą najlepiej od strony prawej górnej krawędzi LCD - tam klej nie trzyma, tylko musisz dobrze wsunąć kartę, żeby nie rozj.. taśmy od dotyku na taśmie LCD. Sprawdzone i bezpieczne, za pierwszym razem LCD pękł bo na chciwego jechałem za szybko. Dobra temperatura to podstawa.
Witam podepnę i ja się pod temat, a mianowicie jak wklejacie wycięty lcd już sklejony z szybą? Bo na zwykłe dwustronne taśmy i te dedykowane to mi się nie trzyma zawsze gdzieś odstaje.