Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PWM na ne555 - regulator obrotów silnika nie odpala

cziken08 27 Jan 2014 22:09 5307 5
Altium Designer Computer Controls
    cziken08
    Level 9  
    Witam, zrobiłem sobie sterownik obrotów silnika na pwm z układem ne555, sam układ jak odpalałem na małym silniku bezpośrednio pod 12V to działał, a jak dorobiłem układ sterujący silnikiem na 24V to silnik nie reaguje na kręcenie potencjometrem.
    Dodam że silnik silnik ma 24V i około 20A, zerknijcie na schemat i powiedźcie czy widzicie jakiś błąd? Może macie lepsze rozwiązanie na układ sterujący. Czekam na propozycje.

PWM na ne555 - regulator obrotów silnika nie odpala
  • Altium Designer Computer Controls
    fuutro
    Level 43  
    A co to za patent z R5 :?: Kolektor Q4 połącz z masą.
  • Altium Designer Computer Controls
    cziken08
    Level 9  
    Wiem, na płytce stykowej mam podciągnięty kolektor do masy, zwykłe niedopatrzenie, schemat powstał na szybkiego. To R5 jest wgl nie potrzebne?
    fuutro
    Level 43  
    Nie. Nie jest potrzebny.
    A jak wygląda zasilacz tego mocnego silnika?
    cziken08
    Level 9  
    Silnik zasilany jest z z akumulatora 24V.
    cziken08
    Level 9  
    Znalazłem usterkę, lecz nie mogę poradzić sobie z zrobieniem płytki w Eagle. Jestem początkujący w tych sprawach ponieważ w eaglu nigdy nic nie robiłem. A że płytka potrzebna mi jest na jutro więc nie zdążę poczytać czy pooglądać tutoriali bo strasznie tego dużo:/ Dlatego chciałem prosić was o pomoc jeżeli znalazł by się ktoś taki kto by mi mógł zrobić płytkę i podesłać byłbym bardzo bardzo wdzięczny ponieważ zależy mi na czasie. Coś tam naskrobałem lecz nie wiem czy dobrze