Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung Galaxy S2 - Bateria szybko się wyczerpuje, telefon się wiesza.

coin22 28 Jan 2014 08:45 23889 16
    coin22
    Level 12  
    Witam,

od dobrych kilku miesięcy mój SGS2 ma duże problemy z baterią i zwiechami. Jadę rano do pracy i w ciągu 30 minut przeglądania netu na 3G bateria z 99% spada na 75%, to samo jeśli oglądam w tym czasie film.
    Ogólnie przy 'normalnym' użytkowaniu z 3G włączonym cały czas (ale nie użytkowanym non-stop) około godziny 12 w południe mam baterie na poziomie 50-60% a do komunikaty bateria rozładowana zbliża się w granicach godziny 16-18.

Do tego telefon się zawiesza i to nawet na aplikacji klawiatury, zwiecha często powoduje restart telefonu i wtedy bateria potrafi spaść z 70% do 12%... tak nagle, przez właśnie ten restart po zawieszeniu...
    Dodam, że baterie kupiłem nową, jakiś zamiennik oryginalnej na allegro - niestety bez zmian w kwestii żywotności.

Mój SGS2 ma jakieś 2-3 lata, zaktualizowałem wczoraj przez KIES do androida 4.1.2, ale i tak poradzono mi, żebym go "zrootował" i wywalił ten soft od Orange który mam i wgrał nowy soft. To co się dzieje teraz to nie jest normalne, bo 'wcześniej tak nie było'.

Tylko ,że jestem zielony w tym temacie i będę bardzo wdzięczny za naprowadzenie na jakieś krok po kroku, jak to zrobić, jak wywalić ten soft od orange, jak wgrać coś nie od orange i skąd to mieć.
    Jak powinienem wykonać kopię zapasową, żeby np zapisy aplikacji kalendarza mi zostały, żeby android wiedział które płatne aplikacje kupiłem itd.

Jestem zielony w temacie i z góry dziękuję za trochę informacji!
    Fallouciarz
    Level 22  
    obecnie niestety aplikacji nie zachowasz (potrzebny root), więc tak, zainstaluj rom 3-plikowy za pomocą tego poradnika : http://forum.android.com.pl/f168/wgrywanie-roma-w-za-pomocae-odina-69295/

wgraj z tego spisu rom-ów : http://forum.android.com.pl/f168/spis-chronologiczny-oficjalne-romy-wydane-przez-samsunga-67656/

ogólnie zarejestruj się na tamtym forum, będziesz miał dostęp do bardzo wielu rozwiązań związanych z s2-ką ;)
    coin22
    Level 12  
    Czyli aplikacje za które zapłaciłem, będę musiał kupić jeszcze raz?
    Fallouciarz
    Level 22  
    aplikacje masz przypisane do konta google więc będziesz mógł je pobrać za darmo ponownie, miałem na myśli całe aplikacje gdybyś chciał je zachować np za pomocą kopii zapasowej
    darkme86
    Level 9  
    coin22 czy wgranie 3 plikowego romu pomogło? mój s2 zachowuje się bardzo podobnie i ciekaw jestem czy udało Ci się rozwiązać ten problem w ten sposób?
    coin22
    Level 12  
    cześć, na razie zrobiłem update androida i odrobinę jest lepiej, a z braku czasu niestety nie zrobiłem jeszcze nic z wgrywaniem nowego romu, tak, że który pierwszy zrobi niech zamelduje czy pomogło :)
    jakub-87
    Level 11  
    cześć mam taki sam problem z SGS2.
    poradziłeś sobie jakoś?

kupileś może zapasową baterię?
    Znalazłeś jakieś testy/porównania zapasowych baterii do telefonów?
    darkme86
    Level 9  
    Sprawdziłem baterię w drugim S2 i było to samo a mój działał normalnie na "innej" baterii.
    Dałem więc spokój z wgrywaniem kolejnych romów i kupiłem na allegro nową baterię.
    Kupiłem większą tym razem i telefon spokojnie wytrzymuje 2-3 dni w zależności od tego jak go używam.
    jakub-87
    Level 11  
    2-3 dni to bardzo ładnie :)
    Napisz proszę jakiej firmy ta bateria i gdzie kupiłeś.

Pozdrawiam
    coin22
    Level 12  
    Wgrałem niebrandowy soft i pomogło w kwestii zwiechów i restartów.
    Niestety baterii dalej nie ogarniam. Kupiłem na allegro jakieś firmy Andida czy coś tkaiego, trochę mocniejsza niż tam Samsunga, Niestety, dzis w ciągu dwóch godzin od poziomu 100%, przy czym przez 15 minut oglądany był film, 20 minut słuchana muzyka, około 1.5h włączony internet po 3G i poziom baterii jest 64%.

Standardowo ten zamiennik nie wystarcza mi na cały dzień i nie rozwiązałem kwestii jaką inną baterię kupić by telefon mi spokojnie przy użytkowaniu głównie 3G przez cały dzień działał od rana do wieczora co najmniej.
    darkme86
    Level 9  
    Nie chciało mi się bawić w zamienniki i kupiłem za około 90-100zł z przesyłką na allegro oryginalny zestaw Samsung - większa bateria 2000mAh (o ile mnie pamięć nie zawodzi) + nowa klapka - stara była już porysowana więc teraz telefon wygląda znacznie lepiej
    Charlotta
    Level 9  
    Mam dokładnie ten sam problem co w pierwszym poście, mam go od kilku dni, telefon jest po siostrze. Przed oddaniem zostal zdjety sim lock i przywracanie do ustawien fabrycznych oraz aktualizacja systemu android. Przy zawieszaniu się robi się baaardzo goracy i za kilka sekund do 1min sie sam restartuje. Czasami zawiesza się ale wystarczy go schłodzić, a czasem musze wyjąć i włożyć baterię ponownie bo nie reaguje na przycisk power :( Moj samsung s2 ma 2-3 lata i nigdy nie była wymieniana w nim bateria. Czy problem leży właśnie w baterii i wystarczy ją wymienić?!??
    lampart131
    User under supervision
    Telefon nie był nigdy zalany/zawilgocony?? Sprawdź napięcie na płycie głownej być moze bateria powoduje jakieś zwarcia.. Idź do serwisu i zakup nową baterie albo poproś aby sprawdzic czy na innej bateri będzie tak samo reagował..
    Charlotta
    Level 9  
    Nie, nigdy nie był zawilgocony ani zalany :)
    PZ IX
    Level 35  
    Witam
    Sprawdź gniazdo micro USB czy nie jest zawilgocone oraz czy na płytce z owym złączem wszystko wygląda w porządku (zimne luty, nadpalenia itp.). Ponoć złącze USB i/lub jego płytka to częsta usterka w i9100. świeżo kupiłem SGS II i mi na oryginalnej baterii fiksował tzn. wyświetlał symbol baterii, wibracja, czarny ekran i tak w kółko. W środku gniazda był zielony "zazel", który porządnie wyczyściłem i jest dobrze poza tym, ze co któryś restart telefonu stan baterii albo nagle spada o ok. 20% albo rośnie. Bateria jest nowa - czy konieczna jest kilkakrotna kalibracja polegająca na pełnym rozładowaniu i naładowaniu do 100% telefonu?
    Charlotta
    Level 9  
    Mój telefon to i9100P
    Dalej się nagrzewa ale powoli się przyzwyczajam, i po prostu szybko kocze pracę z telefonem gdy tylko poczuję, ze jest zbyt gorący.
    Co do baterii tak z każdą nową baterią należy tak postąpić, mi radzono np żeby ją skalibrować "3 noce" tj. 12 h ładowania baterii na wyłączonym telefonie włączamy rozładowujemy i ładujemy znowu 12 h , rozładowujemy i znowu ładujemy 12 h i tyle :)
    PZ IX
    Level 35  
    Charlotta wrote:
    Co do baterii tak z każdą nową baterią należy tak postąpić, mi radzono np żeby ją skalibrować "3 noce" tj. 12 h ładowania baterii na wyłączonym telefonie włączamy rozładowujemy i ładujemy znowu 12 h , rozładowujemy i znowu ładujemy 12 h i tyle

No to jest akurat kompletna bzdura, której się nie robi. Ile razy baterie prosto z pudła używałem jak chciałem, ładowanie czasem do pełna, czasem nie. I nic w tym złego nie ma. To nie tylko moja opinia, mnóstwo ludzi tak robi.
    Dla potomnych - baterię skutecznie skalibrowałem po jednokrotnym, zupełnym rozładowaniu (na 1% dobre 10 minut wibracji jeszcze pociągnął, wiec to daje obraz jak źle skalibrowany był) i pełnym naładowaniu - po osiągnięciu 100% naładowania i potrzymaniu w takim stanie jakąś godzinę podłączonym a potem odłączeniu ładowarki, a nie trzymaniu telefonu na ładowarce 12 godzin bez sensu. Choć wczoraj telefon pracował sporo jako latarka i na 1% potem lekko nawet stan wzrósł, a następnie po kilku SMS i 10 minutach WiFi jeszcze jakieś 40 minut na 1% pozostał - kompletnie mi to nie przeszkadza, dla mnie to nawet zaleta - czasem taka rezerwa awaryjna się bardzo przydaje.
    Baterię mam nową, powyższą procedurę kalibracji dokonałem też już na nowej płytce ze złączem microUSB - moja już miała przypalony lut na układzie scalonym i ogólnie telefon w nocy potrafił się "ładować" według stanu na ekranie, podczas gdy zamiast tego bateria się rozładowywała mimo tego, że nic nie było podłączane do telefonu.

A co do problemu nagle spadającego stanu baterii po restarcie to niestety nadal to mam, ale zauważyłem, ze zdarza się to rzadziej, gdy po wyłączeniu bateria zostaje w telefonie.
    Swoją drogą poza tym fiksującym stanem baterii i niezbyt długim czasem umiarkowanego użytkowania po jednym ładowaniu do 100% oraz sporadycznymi kłopotami z Androidem to telefon jest naprawdę świetny.