Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki wideodomofon i sposób jego zasilania

cichy_men 28 Jan 2014 11:48 11829 13
Optex
    cichy_men
    Level 10  
    Witam.
    Będzie to kolejne zapytanie pt: jaki wideodomofon wybrać:P
    Ale chodzi mi też o coś innego.
    1) W różnych urządzeniach różnie podłączone jest zasilanie do monitora, najgorszym rozwiązaniem wg mnie jest zasilacz taki do gniazdka a w monitorze okrągły wtyk. Jak to ukryć? obok monitora musi być wtedy gniazdko - bez sensu. Lepiej chyba gdy np zasilacz jest w szafce i kablem idzie bezpośrednio do monitora, a monitor można powiesić na ścianie i nie widać żadnych kabli. A może do tych kabli przylutować wtyczkę i po sprawie?
    2) A teraz zasadnicze pytanie: jaki sprzęt wybrać? Mają być dwa monitory (parter i poddasze) z możliwością otwierania bramy (i elektrozaczepu furtki), bramofon - taki skromnie wyglądający (kamera pin-hole). Najłatwiej do zainstalowania wyglądają zestawy ORNO, gdyż nie trzeba dodatkowych zasilaczy do elektrozaczepu, ani żadnych modułów żeby podłączyć bramę, no ale ORNO nie cieszy się tu dobrą sławą. Może KENWEI KW-703C-B? Mógłbym w przyszłości rozbudować o dodatkową kamerę.
    3) Kable - jak się skończą mrozy mam zamiar tynkować więc dobrze by było położyć odpowiednie okablowanie i przygotować pod montaż. Jako że brama jeszcze nie jest gotowa, chciałbym tą instalację podzielić na 4 części:
    - monitor góra - monitor dół /8 żył/ (lub do małej skrzynki na dole a tam razem to pospinać)
    - monitor dół - skrzynka /16 żył?/ (taka malutka obok szafki z bezpiecznikami, w niej będą ewentualne zasilacze do monitorów, elektrozaczepu etc, oraz spięcie kabli razem, lub zasilacze będą w szafce z bezpiecznikami a tam tylko wszystko spięte)
    - szafka - skrzynka na zewnątrz /16żył?/ (i na tym na razie się zakończy, reszta prac ma być wykonana po zakończeniu budowy otynkowaniu itp. w tej skrzynce może też być jakiś tam moduł, sterownik bramy skrzydłowej, ewentualnie podłączenie kamery itp, dlatego chcę od razu kupić większą żeby potem nie trzeba było kolejnej, będzie ona wisiała na ścianie budynku obok licznika)
    - skrzynka zewnętrzna - brama /16 żył? żelowy/(około 10m, na bramie bramofon, jak i siłowniki bramy, lampka itp)
    Czy moje rozumowanie jest słuszne? Co zmienić?
    Jestem tylko teoretykiem i nie mam zbytniej wiedzy na ten temat, schematy coś mi mówią ale nie za wiele ;) a już tym bardziej nie wiem jak to zrobić żeby było estetycznie (chodzi mi tu zwłaszcza o to zasilanie monitorów). Mam znajomego instalatora który jednak jest początkujący w temacie wideodomofonów i kamer a chciałbym żebyśmy sobie z tym sami poradzili więc wypadałoby mieć przynajmniej jakiś pomysł - JAK.
    Pozdrawiam i dziękuję za zrozumienie.
  • Optex
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    cichy_men wrote:
    bramofon - taki skromnie wyglądający (kamera pin-hole)

ok ale zawsze ma mniejszy kat widzenia i potrzebuje więcej światła.
    cichy_men wrote:
    ORNO, gdyż nie trzeba dodatkowych zasilaczy do elektrozaczepu
    owszem ale wymaga to stosowania elektrozaczepów o niskom poborze prądu. najpewniejszym rozwiązaniem jest jednak oddzielny zasilacz.
    Jężlei rozważasz zakup kenweia to musisz wiedzieć że monitory łączone są szeregowo .
    W Twojej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie więc okablowanie .wykonane w następujący sposób:w garażu od środka na ścianie zewnetrznej montujemy / wpuszczamy puszkę o wymiarach min 20 na 30 cm i doprowadzamy do niej zasilanie 3X 2,5. Z tej puszki na zewnątrz wypuszczamy sobie dwa twarde peszle min 25 mm z pilotem i mamy juz rozdzielnie niskich prądów do której możemy też sprowadzić np kabel telefoniczny. Z rozdzielni prowadzimy do pierwszego monitora prowadzimy przewód zasilający linkę 2X 1 mm kwadrat oraz przewód telekomunikacyjny o zyle 0,5 mm 12 żyłowy ( może być YTDY lub YTKSY). Od miejsca montażu pierwszego monitora prowadzimy taki sam zestaw przewodów do drugiego monitora. W miejscu wyprowadzenia kabli dajemy zwykłe puszki elektryczne. ( przy wyborze miejsca instalacji puszki weź pod uwagę gabaryty ewentualnego monitora oraz to by nie przebiegał pod nim pęk kabli elektrycznych - jakoś to przecież bedzie trzeba przykręcić) Wewnątrz to tyle. Mozesz teraz zastosować monitory zasilane z zasilacza wyniesionego jak i zasilane bezpośrednio z sieci 230V.. Masz żyły pod sterowanie bramą, itp.

Na zewnątrz do miejsca montażu panela zewnętrznego poprowadzisz z rozdzielni dwa przewody 10 żyłowe zelowane ziemne. jeden bezpośrednio, drugi przez automat bramy. ( sterowanie) Z miejscsa montazu kamery poprowadź przewód do elektrozaczepu.

cichy_men wrote:
    skrzynka zewnętrzna - brama /16 żył? żelowy/(około 10m, na bramie bramofon, jak i siłowniki bramy, lampka itp)
    Nie chcesz chyba tym samym kablem zasilać bramy.
    Nie rób dodatkowych skrzynek na elewacji. To kolejny punkt krosowniczy. Co
    Pozdrawiam
    cichy_men
    Level 10  
    suworow wrote:
    najpewniejszym rozwiązaniem jest jednak oddzielny zasilacz.
    Jężlei rozważasz zakup kenweia to musisz wiedzieć że monitory łączone są szeregowo

Czyli że z zacisków pierwszego monitora trzeba wypuścić kable do drugiego?
    suworow wrote:

w garażu od środka na ścianie zewnetrznej montujemy / wpuszczamy puszkę o wymiarach min 20 na 30 cm i doprowadzamy do niej zasilanie 3X 2,5.

W tej puszce mógłby też być sterownik bramy, a tylko antena na zewnątrz?
    suworow wrote:

Z tej puszki na zewnątrz wypuszczamy sobie dwa twarde peszle min 25 mm z pilotem i mamy juz rozdzielnie niskich prądów

Czyli jeden peszel na zasilanie a drugi na (2x10 żył) komunikację?

suworow wrote:
    Mozesz teraz zastosować monitory zasilane z zasilacza wyniesionego jak i zasilane bezpośrednio z sieci 230V.. Masz żyły pod sterowanie bramą, itp.
    Pod warunkiem że nie ma on wtyczki tylko zaciski. Ten zasilacz byłby wtedy w tej skrzynce? Zasilanie drugiego monitora odbywa się wtedy szeregowo przez pierwszy? Wystarczy wtedy jeden zasilacz?

suworow wrote:
    Z miejscsa montazu kamery poprowadź przewód do elektrozaczepu.
    A zasilacz elektrozaczepu też w tej skrzynce?

Dzięki za zainteresowanie - Pozdrawiam
  • Helpful post
    suworow
    cichy_men wrote:
    suworow napisał:
    najpewniejszym rozwiązaniem jest jednak oddzielny zasilacz.
    Jężlei rozważasz zakup kenweia to musisz wiedzieć że monitory łączone są szeregowo

Czyli że z zacisków pierwszego monitora trzeba wypuścić kable do drugiego?

Tak jak najbardziej nie wiem tylko co ma do tego cytowany przez Ciebie fragment dot. zasilacza elektrozcazepu???????.
    Generalnie okablowanie planuje sie uwzględniając potrzeby sprzętu jak i trasy kablowe w budynku. Jeżeli monitory są dośc oddalone od siebie i" nie po drodze" to mozna okablować je oddzielnie monitor - rozdziielnia , monitor- rozdzielnia i np na pierwsym monitorze uwzględnic odpowiedni zapas zył pod podłączenie szeregowe.( dac przewód o większej ilości zył, dac dwa przewody). Można tez zamiast zapasu żył na 1 monitorze, rzucić dodatkowy przewód np 8X 0,5 miedzy monitorami.
    cichy_men wrote:
    W tej puszce mógłby też być sterownik bramy, a tylko antena na zewnątrz?

W tej puszcze to on sie nie zmieści. Zazwyczaj sterownik daje się w linii ogrodzenia jak najblizej bramy. Umieszczenie na elewacji 10 m od bramy wydłuży nam trasy kablowe do fotokomórek, lampy , siłowników. w przypadku bram przesuwnych sterownik zintegrowany jest z napędem
    cichy_men wrote:
    Czyli jeden peszel na zasilanie a drugi na (2x10 żył) komunikację?

Na zasilanie bramy, które mozęsz sobie z tej puszki też wyprowadzić.
    cichy_men wrote:
    Pod warunkiem że nie ma on wtyczki tylko zaciski. Ten zasilacz byłby wtedy w tej skrzynce?
    Wtyczki mają zazwyczaj wynalazki typu Orno, a my jak rozumiem o czymś takim nie rozmawiamy. Zresztą wtyczka w niczym nie przeszkadza Obcinasz ją i przylutowujesz do przewodu 2X 1mm kwadrat którym podajesz zasilanie z zasilacza umieszczonego w naszej rozdzielni.
    cichy_men wrote:
    Zasilanie drugiego monitora odbywa się wtedy szeregowo przez pierwszy? Wystarczy wtedy jeden zasilacz?
    Zasilanie odbywa się równolegle z tego samego zasilacza po tym samym kablu. Wiekszośc producentów dopuszcza mozliowść zasilenia dwóch monitorów z jednego zasilacza. W najgorszym wypadku kupujesz zasilacz o większej wydajności. Jęzli nie to wróć do punktu pierwszego i wykonaj okablowanie w gwiazdę ( równolegle) z opcją na szeregówkę.
    cichy_men wrote:
    A zasilacz elektrozaczepu też w tej skrzynce?

Jak najbardziej. Chociaż jezlie wykonasz okablowanie zgodnie z moimi zaleceniami to równie dobrzemozęsz umieśćić go w obudowie sterownika bramy.

Tak po kolei.
    1. Montuję sporo wideodomofonów, niestety często na okablowaniu zastanym, wykonanym przez "panów elektryków". które nie pozwala na swobodny dobór sprzętu jak i rozwiązań/ usług dodatkowych. Dobrze jak nie kończy się to przerabianiem sprzętu, i kuciem ścian. ( chociaz podkówki aby jakoś sie zasilić, gdzieś umieścić zasilacz , przesunąć monitor bo za nisko, bo się nie mieści itp zdarzają się bardzo często). To co Tobie proponuję i na co Tobie zwracam uwagę wynika więc wprost z mojego doświadczenia. Moim zdaniem tak wykonane okablowanie daje juz pewne pole manewru i pozwla na zgodny z zaleceniami i estetyczny montaż. Gdybyś wrzucił plan budynku, z rozmieszceniem furtka, rozdzielnia monitory , opisał jakie funkcje dodatkowe Ci się uśmiechają mogę przedstawić Ci rozwiązanie bardziej konkretne. zoptymalizowane.
    Pozdrawiam
  • Optex
    cichy_men
    Level 10  
    Jeśli to nie będzie problem to chętnie podzielę się planem budynku i działki. Jak tylko wrócę do domu wrzucę na forum.

A może wybierasz się na południe po Beskidach pochodzić??;) I przy okazji "zaglądniesz" ;)
    clouddancer
    Level 16  
    Drobna uwaga, jeśli rozważasz Kenweia - KW-703C-B nie rozbudujesz o drugi monitor (możliwy tylko dodatkowy unifon). Musisz wybrać wersję KW-703-FC-B.
    cichy_men
    Level 10  
    Tak to mniej więcej wygląda. Co do tej skrzynki zewnętrznej to i tak ona tam będzie przynajmniej tymczasowo, lub przynajmniej będzie tam hermetyczna puszka, gdyż będzie tam wyprowadzony m.in. przewód do oświetlenia podjazdu (włącznik w domu) ale podłączeniem tego oświetlenia zajmę się dopiero jak wykończę dom i wtedy też dopiero powstanie brama z prawdziwego zdarzenia, utwardzony podjazd itp, dlatego na razie nie będę ciągnął kabli do bramy, tylko chciałem je tam też wyprowadzić a później podłączyć dalej. No chyba że zwinę odpowiednią ilość kabla i tam schowam.
    Jeśli chodzi o tą rozdzielnię to myślę że mogłaby ona być jeszcze pod schodami.
    Wiem że pewnie ktoś napisze że bez sensu żeby monitor był w wiatrołapie, ale tego raczej nie zmienię.

Jaki wideodomofon i sposób jego zasilania

Edit

Jaki wideodomofon i sposób jego zasilania Jaki wideodomofon i sposób jego zasilania
    suworow
    cichy_men wrote:
    Wiem że pewnie ktoś napisze że bez sensu żeby monitor był w wiatrołapie, ale tego raczej nie zmienię.
    Przy zamknietych drzwiach może być problem ze słyszalnością. Jęzli będzie dzwonek przy drzwiach to możę wyprowadź do niego przewód by dzownił razem z wideodomofonem .
    W tym układzie który masz puszkę połaczeniową od wideodomofonu umieściłbym pod rozdzielnią elektryczną.( mozna też wygospodarować jedna szynę w rozdzielni ale średnio polecam takie rozwiązanie) Z niej do pierwszego monitora daj dwa przewody sygnałowe 10X0,5 i zasilający 2X1mm kwadrat ale moze tez być 1,5 mm kwadrat taki jak do oświetlenia. Do drugiego monitora tez prosto z rozdzielni doprowadź przewód zasilający i jeden 10X 0,5.mm. Ze skrzynki w rozdzielni wyszedłbym od razu dwoma przewodami żęlowanymi ziemnymi do skrzynki zewnetrznej i tam pozostawił ich odpowiedni zapas tak by starczyło do furtki.Okablowanie do furtki tak jak pisałem wcześniej. Mozna z puszki wewnętrznej wyprowadzić do puszki zewnętrznej zamiast przewodów żelowanych dwa przewody 10X0,5 i tam je dopiero połączyć z zewnętrznymi zelowanymi. Wychodzi na to ze przewody będziesz prowadził przez łazienkę. Dobrze przemyśl ich trasę by nie przewiercić ich przy" białym montażu"
    Dodatki:
    Tak na zaś jak Ci zostanie odrobina skrętki komputerowej to wyprowadź jeden przewód pod kamerkę na elewacji ( może być wprost z pomieszczenia gdzie znajduje się rozdzielnia.
    Dodatkowa skrętka komputerowa pomiędzy puszką zewnetrzną a wewnętrzną ( telefon/ internet)
    skrętka lub kabel koncentryczny pomiędzy puszką wewnętrzną a miejscem gdzie schodzą się przewody antenowe.

Co z siecią komputerową i telefoniczną?

Pozdrawiam
    cichy_men
    Level 10  
    suworow wrote:
    W tym układzie który masz puszkę połaczeniową od wideodomofonu umieściłbym pod rozdzielnią elektryczną

Tak właśnie myślałem zrobić:) Do dolnego monitora nie będzie trzeba daleko kabli ciągnąć.
    suworow wrote:
    Z niej do pierwszego monitora daj dwa przewody sygnałowe 10X0,5 i zasilający 2X1mm kwadrat ale moze tez być 1,5 mm kwadrat taki jak do oświetlenia. Do drugiego monitora tez prosto z rozdzielni doprowadź przewód zasilający i jeden 10X 0,5.mm.

Tutaj też to tak sobie wyobrażałem i wtedy ten przewód (10x0,5) z górnego łączę w skrzynce z tym co idzie do tego na dole, a zasilanie to oddzielnie bezpośrednio z zasilacza do poszczególnych monitorów.
    suworow wrote:

Ze skrzynki w rozdzielni wyszedłbym od razu dwoma przewodami żęlowanymi ziemnymi do skrzynki zewnetrznej i tam pozostawił ich odpowiedni zapas [...]Mozna z puszki wewnętrznej wyprowadzić do puszki zewnętrznej zamiast przewodów żelowanych dwa przewody 10X0,5 i tam je dopiero połączyć z zewnętrznymi zelowanymi.

Czyli to też mniej więcej tak jak pisałem. Z tym że z tej zewnętrznej skrzynki musi iść jeszcze zasilanie do bramy (230V?) zasilanie do elektrozaczepu, chyba że zrobiłbym tak jak pisałeś wcześniej czyli że zasilacz elektrozaczepu będzie w skrzynce sterownika bramy. Jeśli nie to zasilacz w skrzynce wewnętrznej i kable wypuszczone do zewnętrznej i dalej do bramki. Oczywiście pisząc o "skrzynce zewnętrznej" to ja mam na myśli taką tymczasową w której zostawię pozwijany zapas przewodów a później zostanie taka mała hermetyczna która będzie tylko chroniła połączenia przewodów.
    suworow wrote:

Wychodzi na to ze przewody będziesz prowadził przez łazienkę.

Sprawa już jest w sumie przemyślana gdyż tamtędy w posadzce pójdzie też główny przewód zasilania (od licznika który będzie mniej więcej tam gdzie "skrzynka zewnętrzna" do rozdzielni)
    suworow wrote:

Tak na zaś jak Ci zostanie odrobina skrętki komputerowej to wyprowadź jeden przewód pod kamerkę na elewacji ( może być wprost z pomieszczenia gdzie znajduje się rozdzielnia.

Co do kamery: chciałbym taką którą będzie można podłączyć ewentualnie do tych monitorów (w Kenwei jest taka możliwość, tylko trzeba jakiś moduł który zresztą jest też chyba potrzebny żeby dało się z monitora otwierać bramę)
    oraz żeby dało się ją wpiąć do sieci LAN (mam serwerek SYNOLOGY który może służyć jako rejestrator). Jest w ogóle taka możliwość? Gdzieś chyba widziałem takie kamery "cyfrowo analogowe?;)"
    Tutaj myślałem żeby jednym kablem zejść po elewacji do tej zewnętrznej skrzynki (a przez nią do wewnętrznej) a drugim przez poddasze do Swicha. Tylko tak - do Sieci LAN to wiadomo że skrętka, a do monitora koncentryk? (koncentryk to to samo co SAT??)
    suworow wrote:

Dodatkowa skrętka komputerowa pomiędzy puszką zewnetrzną a wewnętrzną ( telefon/ internet)

Telefon/internet to raczej przez poddasze będzie wprowadzony (internet-radiówka więc przez dach wręcz).
    suworow wrote:

skrętka lub kabel koncentryczny pomiędzy puszką wewnętrzną a miejscem gdzie schodzą się przewody antenowe.

A to po co się może przydać?? Żeby wprowadzić przez jakiś modulator sygnał z kamery do TV??
    suworow wrote:

Co z siecią komputerową i telefoniczną?

Na poddaszu będzie skrzynka rackowa 10'' w której będzie Swich, Multiswich antenowy itp. Skrzynka ta będzie w przedpokoju mniej więcej tam gdzie ten monitor, lub na stryszku, ale tam to się boję temperatur (tak niskich jak i wysokich)
    Z innej beczki: coś tam pamiętam ze szkoły ale nie wiem jak to jest w praktyce - czym się w tym przypadku różni połączenie równoległe od szeregowego??
    suworow wrote:
    Pozdrawiam

Ja też i jeszcze raz dziękuję za pomoc
    suworow
    cichy_men wrote:
    Z tym że z tej zewnętrznej skrzynki musi iść jeszcze zasilanie do bramy (230V?) zasilanie do elektrozaczepu
    Co tam sobie jescze wyprowadzisz To Twoja sprawa. Zasilanie elektroczepu przewidziałem na tym przewodzie który bedzie szedł prezz sterownik bramy. Ma 10 zył. dwie pójdą pod sterowanie bramą 4 ( podwojone) na elektrozaczep. Zostają jeszcze 4 np na czujnik pozycji/ otwarcia bramy.itp.
    cichy_men wrote:
    Oczywiście pisząc o "skrzynce zewnętrznej" to ja mam na myśli taką tymczasową w której zostawię pozwijany zapas przewodów a później zostanie taka mała hermetyczna która będzie tylko chroniła połączenia przewodów.
    Ja bym te skrzynkę pozostawił nieco większa i zawinął tam nieco przewodów tak ze 20 cm zapasu. Gdyby coś sie przecięło będzie jak podłączyć.
    cichy_men wrote:
    Tutaj myślałem żeby jednym kablem zejść po elewacji do tej zewnętrznej skrzynki (a przez nią do wewnętrznej) a drugim przez poddasze do Swicha. Tylko tak - do Sieci LAN to wiadomo że skrętka, a do monitora koncentryk? (koncentryk to to samo co SAT??
    Ja bym tego przez skrzynke zewnetrzna nie łaczył. dałbym natomoiast ze dwa przewody najlepiej skrętki pomiędzy skrzynką wewnętrzną a skrzynią na poddaszu.. W tym układzie kamerkę/ kamery zewnętrzne okablowałbym skrętkami i wprowadziłbym do skrzynki górnej.
    cichy_men wrote:

A to po co się może przydać?? Żeby wprowadzić przez jakiś modulator sygnał z kamery do TV?

chociażby, ale w tym wypadku,
    cichy_men wrote:
    Na poddaszu będzie skrzynka rackowa 10'' w której będzie Swich, Multiswich antenowy itp. Skrzynka ta będzie w przedpokoju mniej więcej tam gdzie ten monitor,
    .... wystarcza te dwie skrętki pomiędzy skrzynka dolną i górną.
    Pozostaje jeszcze kwestia okablowani alarmowego. Od centrali tez bym rzucił po jednym przewodzie do skrzynki dolnej i górnej. ( np 8X0,5 YTDY)
    cichy_men wrote:
    LAN to wiadomo że skrętka, a do monitora koncentryk? (koncentryk to to samo co SAT??)

W Twoim wypadku wystarczą skrętki. Do monitorów nic nie musisz dorzucać. Przewidziane sa odpowiednie zapasy.

ps. Oczywiście nie musisz sztywno trzymac sie tych proponowanych przez mnie przewodów 10X 0,5 do monitoów. Możesz np pod monitory wyprowadzić po skrętce komputerowej + np 6x0,5 YTDY. Ważne aby na górnym monitorze mi=eć min te 10 żył a na dolnym min 14. Każdy zapas mile widziany.
    cichy_men wrote:
    Telefon/internet to raczej przez poddasze będzie wprowadzony (internet-radiówka więc przez dach wręcz)
    robisz to na lata więć warto tez pomyśleć o tym by do skrzynki górnrj można było dojśc od dołu. Niektórzy np wyprowadzają sobie przewód telekomunikacyjny w okolice ogrodzenia by mieć na ewentualne przyłacze.
    Pozdrawiam
    cichy_men
    Level 10  
    suworow wrote:
    Zasilanie elektroczepu przewidziałem na tym przewodzie który bedzie szedł prezz sterownik bramy. Ma 10 zył. dwie pójdą pod sterowanie bramą 4 ( podwojone) na elektrozaczep. Zostają jeszcze 4 np na czujnik pozycji/ otwarcia bramy.itp.
    No tak, ale pisałeś że zasilanie to nie bardzo żeby szło razem z komunikacyjnymi..
    Albo inaczej dla pewności: do bramy ciągnę 2x 10 żył oraz zasilanie 230V. Jeden z tych kabli do bramofonu, drugi to w zasadzie na zapas bo jak pisałeś że lepiej sterownik bramy umieścić na słupku to ja tak zrobię ;) Reszta roboty to już później czyli odpowiednie podłączenie siłowników (brama będzie skrzydłowa), czujek itp, ale to już okablowanie między sterownikiem a słupkami, oraz okablowanie między sterownikiem bramy a bramką, czyli elektrozaczep oraz otwieranie bramy z wideofonu. Co innego gdybym zrobił tak jak pisałem wcześniej czyli że sterownik bramy byłby na budynku.
    suworow wrote:
    dałbym natomoiast ze dwa przewody najlepiej skrętki pomiędzy skrzynką wewnętrzną a skrzynią na poddaszu.. W tym układzie kamerkę/ kamery zewnętrzne okablowałbym skrętkami i wprowadziłbym do skrzynki górnej.
    Dobra rada
    suworow wrote:
    Pozostaje jeszcze kwestia okablowani alarmowego. Od centrali tez bym rzucił po jednym przewodzie do skrzynki dolnej i górnej.
    Do skrzynki górnej to rozumiem - żeby podłączyć alarm do neta, ale do dolnej (wideodomofonowej)? Nad alarmem to się w sumie nie zastanawiałem - dużo trzeba by ciągnąć kabli? I jakich?
    suworow wrote:
    robisz to na lata więć warto tez pomyśleć o tym by do skrzynki górnrj można było dojśc od dołu. Niektórzy np wyprowadzają sobie przewód telekomunikacyjny w okolice ogrodzenia by mieć na ewentualne przyłacze.
    To się sprawdzi jeżeli telefon będzie podłączany ziemnie a u mnie na ulicy to słupy drewniane stoją i jak już bym się do nich podłączał to i tak mi kabel na elewację przyczepią.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    suworow
    cichy_men wrote:
    No tak, ale pisałeś że zasilanie to nie bardzo żeby szło razem z komunikacyjnymi..
    Albo inaczej dla pewności: do bramy ciągnę 2x 10 żył oraz zasilanie 230V.

Jeszcze raz. z puszki wewnetrznej prowadzisz do panela zewnetrznego ( kamery wideodomofonu) dwa przewody 10X0,5 zelowane. Jeden bezposrednio drugi przez sterownik bramy. Ten który idzie bezpośerdnio bedzie pod podłaczenie kamery z monitotrem, natomiast na ten drugi podasz zasilanie na elektrozaczep, a w sterowniku go natniesz i wyłuskasz dwie żyły na sterowanie bramą. Pytanie pomocnicze: słupek metalowy , pusty czy murowany. Zasilający 3X2,5 pod zasilenie bramy to zupełnie oddzielna sprawa
    cichy_men wrote:
    ale do dolnej (wideodomofonowej)
    czujnik otwarcia bramy. furtki, stycznik chroniący panel zewnetrzny wideodomofonu, w końcu nad Twoja puszką jest rozdzielnia a więc i ewentualne sterowanie oświetleniem..
    cichy_men wrote:
    Nad alarmem to się w sumie nie zastanawiałem - dużo trzeba by ciągnąć kabli? I jakich?
    W ostatnim czasie kilka osób pytało o porady dot systemów alarmowych ( w dziale zabezpieczeń stacjonarnych)poczytaj., zastanów sie czy system obwodowy czy oparty tylko o czujniki ruchu,

cichy_men wrote:
    To się sprawdzi jeżeli telefon będzie podłączany ziemnie a u mnie na ulicy to słupy drewniane stoją i jak już bym się do nich podłączał to i tak mi kabel na elewację przyczepią.
    niekoniecznie.
    cichy_men
    Level 10  
    suworow wrote:
    Pytanie pomocnicze: słupek metalowy , pusty czy murowany.
    Murowany
    suworow wrote:
    niekoniecznie.

hmmm:/??

No dobra. Mam już chyba kompletną wiedzę na temat okablowania, czas na sprzęt. Pisałem dla przykładu o Kenwai ale czy to dobry wybór? Nie potrzebuję jakichś cudów techniki, byle sprostało temu o czym pisaliśmy wcześniej. A kamera? Jaką wybrać żeby można ją było podłączyć w taki sposób jak pisałem, czyli zarówno do sieci jak i do wideodomofonu lub/i sieci TV? O alarm na razie nie pytam bo muszę dopiero poczytać "z czym to się je".

Pozdrawiam
    suworow
    o sprzecie to porozmawiamy jak podasz wysokość słupka warunki świetleniowe.
    Co do kenweia ( podobno koreański) to wygląda nieźle natomiast wejdź sobie na ich stronę.....
    Kolega andziab zaraz opowie nam o " dobrym chńczyku " I owszem nie wygląda to najgorzej, ma wsparcie.....ale co można powiedzieć o sprzecie który jest na rynku tak krótko...

Co do kamerek, alarmu to zapraszam na forum zabezpieczeń.