Witam Kolegów,
zainspirowany pojawiającymi się na forum projektami IM (Infinity Mirror), a także nękany bezczynnością po obronie projektu inżynierskiego, bez zastanowienia postanowiłem zbudować własną wersję tego ciekawego wynalazku. Po szybkim przejrzeniu zasobów internetu, wizycie w sklepie z drewnem i na znanym portalu aukcyjnym, miałem już wszystko, co było potrzebne. Cała budowa zajęła o dziwo raptem 4-5h i była dość przyjemna z racji wykorzystania wkrętarki akumulatorowej, co oszczędziło mozolnego męczenia się ze śrubokrętem. Wymiary szkła to 35x19 cm, dolne lustro pochodzi z półki łazienkowej. Poboru prądu nie pamiętam, chyba koło 0,6 A. Początkowo chciałem zastosować zwykłe szkło+ folię do szyb samochodowych, lecz biorąc pod uwagę koszt, a do tego docięcie szyby, to lustro weneckie wyszło nawet taniej (co ciekawe, w drugim sklepie w tej samej miejscowości, wyceniono je ponad dwukrotnie drożej, czyli jednak warto być cierpliwym...).
Koszt:
-lustro weneckie, nieoszlifowane (= krew, niestety) 17 zł
-drewno, garść wkrętów 15 zł
-taśma LED 15 zł z przesyłką
-dolne lustro 0 zł
-zasilacz kupiłem kiedyś używany za grosze na all... (kapitalny zasilacz, miał nawet diodę LED na wtyczce, zaś masa była oplotem, jak w kablach audio)
Sama budowa okazała się być prostsza, niż przypuszczałem, największym problemem było dokładne wyczyszczenie dolnego lustra przed jego zabudowaniem i zmuszenie szklarza, by dociął zamówione szkło (szkoda mu było zaczynać ~2m tafli)

Efekt naprawdę rzuca na kolana

Zapraszam do komentowania

Cool? Ranking DIY