cefaloid wrote:...Nie negatywnie rozumianym fanatyzmen, a fanatyzmem idei open source.
Dzieki, że nie negatywnym, możliwe że mam ku temu jakieś powody.
cefaloid wrote:...Mają w głębokim poważaniu to, jak działa telewizor bo jest im potrzebny do oglądania programów a nie analizowania w jaki sposób ten telewizor ma połaczone tranzystory...
Ja to wiem, i po części wytłumaczyłem jak to widzę, ludzie lubią łatwo i płacą za to sporą cenę.
cefaloid wrote:...chętnie samochód inny niż 20 letni...
W moim mniemaniu to są dużo lepsze samochody niż nowoczesne, może większe spalanie i mniejszy komfort, ale chociaż masz świadomość że jesteś kierowcą, żaden system się nie wchrzania, jak nawalisz to sam jesteś winien.
cefaloid wrote:...A to da się zrealizować dbając o swoje sekrety/interesy/dorobek i zamykając kod programów...
Ależ ja nie mam zamiaru im tego zabraniać, tak samo jak nie chcę aby mi ktoś zabraniał wypowiadać opinii o tym oprogramowaniu

cefaloid wrote:Tak samo Facebook to nie jest Matka Teresa z Kalkuty i z czegoś musi żyć...
Rozumiem, tak samo jak rozumiem, że złodziej musi z czegoś żyć, cwaniak handlujący czymś o wartości 1zł w cenie 10zł... Ktoś kto sprzedaje Twoje?!? dane innym bez jasnego informowania o tym, kiedy, komu i do jakiego celu...
cefaloid wrote:Ty zapewne zyskujesz, ale ktoś inny by na nie używaniu komórki stracił....
Ależ ja nikomu nie bronię korzystać z komórki, ja tylko chcę żeby wiedział jakie to niesie zagrożenia.
Powiedzmy, że mój brak komórki jest formą protestu

cefaloid wrote:OK, czyli twierdzisz, że w przypadku Linux idea open source nie musi obejmować sterowników (producenci np sterowników kart graficznych chronią w ten sporób rozwiądania, nad którymi ciężko pracowali i zgadzamy się, że trudno im mieć to za złe).
Ale w takim razie dlaczego już w przypadku Androida taka sama reguła to dyskwalifikacja czyli:toh1 wrote:http://www.eweek.com/blogs/first-read/is-android-really-open-source.html
Nie android nie jest open source - android jest jak najbardziej systemem z zamkniętym źródłem - jedynie jego kawałki są otwarte.
Cóż to za dziwna stronniczość?
To jest chyba zwyczajne nieporozumienie, byćmoże zbyt duży skrót myślowy zastosowałem, bez żadnego problemu złożę zestaw PC nie zawierający sprzętu wymagającego firmware blobs lub zamkniętych sterowników, czego nie da się powiedzieć o urządzeniach mobilnych i wcale mi nie chodzi o czujniki, moduły komunikacji, a o samą możliwość bootowania takich urządzeń.