Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra B X18XE1 - niskie obroty na zimnym i spalanie

papaj205 28 Jan 2014 20:33 3459 1
    papaj205
    Level 13  
    Witam, posiadam Vectrę B z. 1998r. z silnikiem X18XE1.
    Mam dwa problemy:
    1. po odpaleniu zimnego lub ciepłego obroty na Biegu jałowym od razu Staja Jak wmurowane na poziomie ok 950obr/min. Wydaje mi się, Ze Przy niskich temperaturach na początku powinny przekraczać ponad 1000 GDY Silnik żart na "ssaniu".
    Czasem Też go zamuli oo wolnych obrotów i ducha dopiero ma Powyżej 3500-4000obr/min na kompie żadnych błędów i wszystkie pracy na ciepłym i na zimnym jak się być w. wydają porządku. Podmieniłem także świece i czujnik temperatury do ECU i żadnych zmian.
    2 problem wysokie spalanie. Autko paliło jakieś 14-15L po mieście, co i tak żart baaardzo dużo. Teraz po wymianie świec spalanie przekracza 20L Błędów 0, podciśnienia wydają się być ok, lewego Też raczej nie nie bierze, hamulec na żadnym kole też nie nie trzyma. Nie mam pojęcia co może myć przyczyną takich zachowań. Szukałem na różnych forach i najczęściej Temat się kończy bez podania co było uszkodzone.
    sebikk1
    Level 11  
    Kolego, w moim przypadku był to problem przepustnicy, ale poradziłem sobie z tym problemem, chyba nikt nie przedstawi na forum naprawy, chociaż jest możliwa tylko trzeba mieć trochę umiejętności i sprzętu. Ja zakładałem też używane, ale efekt był ten sam, więc postanowiłem że spróbuję ją naprawić i oczywiście się udało.

Dodatkowo po drodze problem ze sterownikiem, wymiana cewki zapłonowej i czujnika wałka rozrządu, oczywiście remont silnika - wymiana pierścieni, panewek, planowanie głowicy, naprawa przepływomierza wszystko we własnym zakresie.

Także polecam Ci pozbyć się autka, bo w nim zawsze jest coś do zrobienia, chyba że masz trochę wiedzy na temat elektroniki i naprawy to jak najbardziej możesz się nauczyć na tym felernym egzemplarzu silnika x18xe1.
    Ja swój doprowadziłem do perfekcyjnego stanu, ale niechęć do tego auta była tak duża że postanowiłem sprzedać jak najszybciej żeby coś kolejnego się nieposypało.