Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba Portege M400 - Wyłącza się podczas ruszenia/przenoszenia

Dolby* 29 Jan 2014 00:08 1341 1
    Dolby*
    Level 17  
    Jak w temacie,posiadam tablet Toshiba Portege M400,jestem z niego bardzo zadowolony mimo tego iż nie jest to cud techniki.Problem polega na tym że tablet podczas poruszenia wyłącza się i wentylator wchodzi na maksymalne obroty,kiedy leży nieruchomo to pracuje idealnie.

Problem wydaje się dotyczyć niemalże każdej sztuki M400(na innej M400 dzieje się identycznie)przeczytałem miliard postów z których tak naprawdę nic nie wynika,jedni piszą że to wiązka matrycy jest za to odpowiedzialna inni że wirusy,natomiast obydwie opinie są raczej mało prawdopodobne.Wydaje się to być wadą fabryczna owego modelu.

Czy problem może być spowodowany nieprawidłowo działającym akcelerometrem?
    Może z biegiem czasu staje się za bardzo czuły?

Rozebrałem sprzęt,wyczyściłem,sprawdziłem wiązkę oraz taśmy,przejrzałem pod kątem widocznych pęknięć,odbarwień czy odkształceń i wizualnie wydaje się być ok.

Gdzie na płycie znajdę akcelerometr,ew jakiego producenta czy oznaczeń szukać i czy akcelerometr może być zintegrowany w innym układzie czy raczej to osobny układ? Gdybym fizycznie go odłączył,mogło by się coś wyjaśnić.
    pajak46
    Level 1  
    Mam ten sam problem z moja Toshiba M400, ponieważ posiadam w domu kilka sztuk - to moglem poeksperymentować:

1. W dwóch maszynach pomogła wymiana kosci pamieci RAM tak aby zajety był tylko jeden BANK SLOT 0

2. W dwóch pozostałych nic nie pomogło - też rozebrałem całość, sprawdziłem czesci, odłaczyłem wiekszosc elementow np. moduł Bluetooth oraz LAN i nic nie dało.

O akcelerometrze nic nie wiem ...ale M400 ma wbudowany "sensor board" z lewej strony od łożyska obrotowego ekranu - tylko po wymontowaniu - nic nie działa.
    Szczególy techniczne w dokumentacji "Toshiba Personal Computer
    PORTEGE M400, Maintenance Manual" do pobrania ze strony producenta.