Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Elektrolux EWT 106411W - Przy starcie Err i 3x miga na czerwono play

29 Sty 2014 09:02 2430 5
  • Poziom 10  
    Witam
    Mam problem z pralką Elektrolux EWT 106411W przy wybraniu dowolnego programu i rozpoczęciu prania pojawia się komunikat Err i przycisk Play/Pause 3 x razy miga na czerwono.
    Według instrukcji jest to komunikat o niezgodności parametrów prania i powinien zniknąć po przestawieniu pokrętła w pozycje 0. Niestety nie pomaga.

    Z niektórych sugestii na forum wynika, że może to być zimny lut, ale zanim zabiorę się do sprawdzania płytki chciałbym się zapytać czy ktoś miał z czymś takim do czynienia.
    Jak na złość gwarancja skończyła się niecały miesiąc temu.
    pozdrawiam
    Jacek
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Czy to możliwe, bu pralka miała jakiś czujnik w odpływie? W momencie gdy przypadkowo poprawiłem wąż odpływowy(podniosłem go trochę wyżej) pralka zaczęła działać.

    Wieczorem sprawdzę jak jest z jakością prania.

    Pozdrawiam
    Jacek
  • Poziom 13  
    sprawdziłbym silnik, a dokładnie szczotki na silniku i grzałkę. Niektóre pralki sprawdzają poszczególne podzespoły. Sprawdź też pompkę.
  • Poziom 11  
    Mam pralkę EWT 106411W i do niedawna występował w niej błąd E20 - problem z odpływem. Błąd najczęściej występował przed odpompowaniem ostatniego płukania ,zdarzyło się też nieodpompowanie prania. Pewne podobieństwo do powyższego problemu widzę:
    Cytat:
    ..W momencie gdy przypadkowo poprawiłem wąż odpływowy(podniosłem go trochę wyżej) pralka zaczęła działać.

    Ja przyczynę znalazłem dość dużym nakładem pracy i po wymianie pompy (niepotrzebnej zresztą). Przyczyną była plastykowa kula/pływak realizująca funkcję zaworu kierunkowego w gumowej kształtce pod zbiornikiem. Kształtka ta łączy odprowadzenie ze zbiornika z pompą i komorą z wężykiem do presostatu. Pomiędzy wężem spustowym a odpływem mam zamontowany typowy pralkowo-zmywarkowy zawór kierunkowy i początkowo myślałem że jest przyczyną problemów. Jednak przez około roku nie było problemów (pralka zamontowana zgodnie ze wskazówkami producenta). Wspomniana wyżej kula wciskała się na tyle mocno w gniazdo w gumowej membranie że się w nim blokowała lub przyklejała. Pomagało zdejmowanie osłony bocznej i ręczne naciskanie gumy tak by kula wyskoczyła (pompa niestety nie dawała rady ). Nie będę tu się wdawał w niuanse konstrukcji tego zaworu ,ja po prostu wyjąłem tą kulę i jej funkcję pełni zawór w wężu spustowym. Być może tu dzieje się to na początku cyklu (pralka uruchamia pompę również na początku). Nie stwierdziłem też żadnych dodatkowych ,poza presostatem, czujników.
    Obecnie pralka pracuje prawidłowo i nie występuje blokowanie odpompowania.
  • Poziom 10  
    Niestety nie była to kwestia odpływu :(
    Sprawdziłem po włączeniu cały czas na zaciskach pompy odpływu mam 110 V(jeszcze przed włączeniem programu)