Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane I 1.6 98r. - Czujnik prędkości.

chudy0907 29 Jan 2014 16:13 2520 11
    chudy0907
    Level 10  
    Witam! Chcę wymontować czujnik prędkości lecz nie bardzo wiem jak się za niego zabrać. Na wielu forach piszą, że są jakieś zawleczki, pierścienie czy zatrzaski lecz u mnie nic takiego nie ma...zanim miałbym zacząć rwać go na siłę wolałbym usłyszeć jakiś lepszy, mniej drastyczny sposób na wyciągnięcie go ze skrzyni.
    chudy0907
    Level 10  
    patrzyłem już na to i u mnie w tym samym miejscu nic nie ma. żadnych zawleczek, pierścieni ani nic w tym stylu. tak jakby czujnik został tylko wciśnięty
    milejow
    Level 43  
    W starszych renatach była zawleczka, u ciebie siedzi na wcisk.
    chudy0907
    Level 10  
    więc bez użycia trochę więcej siły się nie obejdzie?
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Rwać chwasta, utopić w jakimś WD nie zaszkodzi.
    chudy0907
    Level 10  
    tak też zrobiłem. jednakże trochę wyciągnęłem a trochę zostało w skrzyni bo widocznie musiał być już pęknięty skoro licznik nie działał. i przez to mam jeszcze większy problem...w jaki sposób wyciągnąć to co zostało w skrzyni bez jej rozbierania?
    Przemo9826
    Szczypcami jakimiś chwycić.
    chudy0907
    Level 10  
    raz że dojścia zbytnio nie ma a dwa że tak jest ułamane że nie idzie za bardzo chwycić - próbowałem już;p
    Przemo9826
    No to już nic nikt Ci nie poradzi przez internet.
    chudy0907
    Level 10  
    jak coś wymyślę to napisze dla potomnych na przyszłość;p
    chudy0907
    Level 10  
    Powiem tak: w renault megane mojego typu (czyli silnik 1.6 RN z 98 roku classic) czujnik prędkości mocowany jest a pomocą dwóch wewnętrznych zatrzasków.

Najlepszym sposobem na wyciągnięcie go w/g mnie jest po prostu próba na podważenie go i jeśli wyjdzie w całości to problem z głowy lecz gdy coś z niego zostanie w skrzyni to tragedii nie ma ale za to trochę więcej roboty. Ja użyłem dwóch gwoździ które wsadza się w wycięcia na skrzyni biegów aby odblokować zatrzaski i dłuższego wkręta do metalu aby było jak wkręcić się w pozostałość czujnika i wyciągnąć go.

Moim sposobem musiałem poświecić na to około 5 minut. Jak ktoś ma szybszy to czekam na odpowiedź. Mój na pewno skuteczny w 100%.