Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PIC16F876A - NWT7 Procesor nie startuje, klopoty z programowaniem

SQ9PXB 29 Sty 2014 20:22 1998 0
  • #1 29 Sty 2014 20:22
    SQ9PXB
    Poziom 27  

    Witam,

    Buduje analizator obwodów NWT 7 w/g płytki i opisu z AVT.

    http://sklep.avt.pl/product/attachment/b78ba9...99fa267919a897fed12ba2/pl_PL/analizator10.pdf

    Mam problem z mikrokontrolerem PIC16F876A, programuję go poprzez ICSP z wykorzystaniem Willem'a 5.0, niby cały proces przebiega poprawnie, łącznie z weryfikacją (FLASH i EEPROM rzeczywiście się programuja). Procek jednak nie startuje (nie wzbudza się kwarc - sprawdzone oscyloskopem na 9 i 10 nodze układu). Gdy odczytuję zawartość proca, okazuję się iż bity konfiguracyjne są zupełnie inne, od tych programowanych. I tak za każdym razem, oscylator ustawia się na RC, a ja ustawiałem go na HS (kwarc 20MHz), próbowałem też ustawiać na XT, lecz również to nic nie zmienia. A tak przy okazji, to dla kwarcu 20MHz jak ma to być ustawione? Bo opinie panujące na forach są sprzeczne....

    Dodam, że próbowałem na różnych kwarcach, i różnych wsadach, ale to nie ma wpływu.

    W czym może być problem? Uszkodzony procesor?

    EDIT:

    Problem rozwiązany, męczyłem się z tym kilka godzin, zrobiłem sobie przerwę, zjadłem coś dobrego i przyszło olśnienie - przypomniałem sobie, że kiedyś miałem podobny problem z PIC16F84, raz się programował, a raz nie. Winowajcą wtedy okazał się soft do Willema, wgrywałem różne wersje, aż znalazłem - 0.98D11, i używałem jej do dziś....Zainstalowałem wersję 0.97g i co? I ruszyło z 16F876, niestety teraz nie dzialaja 16F84 :) I trzeba mieć dwa programy....


    Pozdrawiam,
    Mateusz

    0 0