Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ferroli Zefiro C10 - Nie odpala

30 Sty 2014 12:16 7800 7
  • Poziom 1  
    Witam,
    przepływowy podgrzewacz wody (Ferroli Zefiro C10) przestał odpalać, a raczej odpala ale przy ok 20 próbie odkręcenia ciepłej wody.
    Jest iskra, podejrzewam, że problem dotyczy dopływu gazu, ale zastanawia mnie dlaczego zawsze odpala po ok 15-20 próbach, nigdy nie wcześniej.
    Regulacja dopływu gazu nie pomaga.
    Zauważyłem też, że jak już odpali i się nagrzeje to łatwiej mu odpalić ponownie, ale jak wystygnie to znowu trzeba próbować 15-20 razy.

    Czy miał ktoś może podobny problem, lub ma jakieś pomysły, sugestie jak sobie z tym poradzić?
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Wymień baterie na nowe.
  • Poziom 18  
    Podrzuć instrukcję kotła.

    Obstawiam na elektrodę jonizacji jeżeli w ogóle taka tam występuję.
    Wyczyść wszystkie filtry - gaz, woda.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Serwis Kotłów napisał:
    Obstawiam na elektrodę jonizacji jeżeli w ogóle taka tam występuję

    Jest takowa. Ale objawy raczej nie typowe... Bardziej wskazują na słabe baterie.
  • Poziom 18  
    Oczywiście:

    1. wymiana baterii
    2. wyczyszczenie filtrów
    3. wyczyszczenie/podgięcie/wymiana elektrody



    Jak to nie pomożemy będziemy myśleć dalej.
  • Poziom 11  
    U mnie problem z odpalaniem piecyka, wystepuje zawsze jak sie skonczy butla z gazem i po wymianie butli piecyk nie chce odpalic, wymiana baterii tez nic nie daje, po kilku dniach, sam zalapie, ale jest to strasznie denerwujace, gdzie szukac przyczyny?
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Odwracasz butle pod koniec?
  • Poziom 11  
    w zadnym wypadku. butla w pozycji pionowej, normalnie do konca az nie zgasnie płomien, zadnego przerwracania, odwracania kombinowania ;)