Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik)

adam_1991r 30 Jan 2014 12:41 13176 19
  • Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik)

Witam

Jako, że poprzednie obudowy do kolumn stereo już się zużyły postanowiłem wykonać nowe, oraz dołożyć subwoofer, żeby uzupełnić dolne pasmo.

Na początku wykaz całego sprzętu, oraz orientacyjne koszty jakie poniosłem:
    Jednostka sterująca: komputer z kartą dźwiękową ASUS Xonar DS (opamp OPA2604) - 200zł
    Wzmacniacz Stereo: Yamaha AX-450 - 250zł
    Wzmacniacz Subwoofera: Mivoc am120 - 200zł
    Subwoofer: Intertechnik MDS-08 - 150zł
    Woofery: STX GDN-15-100-8-AKX - 200zł
    Tweetery: Vifa DX25 - 150zł
    Zwrotnice, wytłumienie, bass-reflexy, gniazda, kable, kleje, płyty itp. -350zł
    Fornir - 60zł
    -------------------
    Suma: 1560zł

Wszystko zaczęło się od symulacji komputerowej proporcji obudów.
    Wszystkie skrzynie wykonane są z płyty wiórowej 18mm, niestety mdf-u takiej grubości w OBI nie mieli. Oni wszystkie płyty mi docinali więc wszystko idealnie pasowało. Połączone są na Vikol i wkręty. Fornir to orzechowiec z allegro (18zł liść) przyklejony na klej Patex Classic. na to położona bejca nitro wenge 3 warstwy (trochę za ciemna, teraz zabrał bym ciemny orzech), na to lakier Vidaron nitro mat 1l wymieszany z 0,2l połysku. Lakieru są 4 warstwy

Kolumny stereo:
    Kolumny oparte są na głośnikach STX GDN-15-100-8-AKX i Vifa DX25. O ile tego pierwszego mam już ładnych parę lat, tak Vifę kupiłem około 2 miesiące temu. Wcześniej miałem PJ a zwrotnicą był tylko kondensator. Aktualnie zwrotnica wykonana jest na podstawie tego projektu, kondensatory Jantzen, oraz cewki powietrzne z polinka
    Kolumna wewnątrz przedzielona jest dwoma przegrodami, tak jak na tej wizualizacji. Służy to tylko zmniejszeniem obudowy dla niskotonowca. Zwrotnica dla poszczególnych pasm znajduję się w komorze w której jest dany głośnik. Obudowa STX-a ma 12,5 litra objętości, a bass-reflex jest z tyłu na środku o wymiarach fi-5cm, a długość to 14cm. Ścianki są wygłuszone warstwą wełny mineralnej.
    Zdjęcia:
    Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik)
    Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik)
    Subwoofer:
    Oparty na wzmacniaczy Mivoc am120 i głośniku Intertechnik MDS-08. Gra w obudowie 22l. Po odjęciu wszystkich elementów daje to ok. 19l. Bass-reflex fi-7cm i długość 22cm. Powinno być 30cm, ale nie potrafię znaleźć takiego kolanka, jak znajdę to dołożę. Strojenie wtedy będzie na 40Hz, teraz jest 45Hz. Na ściankach warstwa wełny. Zrobiłem osobną komorę na wzmacniacz, żeby nie było nie potrzebnych świstów.
    Zdjęcia:
    Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik)

Fronty mam zamiar zrobić z mdf-u 6mm, żeby wyciąć kształty głośników jako frezy, bo nie mam frezarki. Będą one obite ekoskórą.

Odsłuch:
    System świetnie sobie radzi w każdym rodzaju muzyki, ja prywatnie słucham Pop, Rock, Hip-Hop. W Rocku pokazuje niesamowity pazur. Wszystko jest świetnie kontrolowane, na swoim miejscu, a subwoofer jest diabelsko szybki i nie ma mowy o jakimś zamulaniu. STX są świetne na średnicy, ale brakuje im trochę dołu więc subwoofer świetnie z nimi współpracuje. A Vifa jest szczegółowa. Całość nie męczy nawet po całym dniu słuchania i daję niesamowitą frajdę. Może nie wyrywa drzwi z zawiasów, ale nie do tego jest to stworzone. Jest to na pewno jakościowe granie :D

Proszę o wszystkie komentarze.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    adam_1991r
    Level 27  
    adam_1991r wrote 972 posts with rating 141, helped 83 times. Live in city Zabrze. Been with us since 2012 year.
    ArcziPRV
    Level 1  
    czesc. moim zdaniem ocena =4. Za te pieniadze mozna bylo zrobic cos amiitniejszego, mam na mysli ogolny wyglad zestawu, ale to raczej kwestia gustu... pod wzgledem akustycznym wydaje sie ze gra dosc rozsadnie
    adam_1991r
    Level 27  
    Nie wiem czy czytałeś opis, ale wygląd jeszcze się bardzo zmieni. Będzie bejcowanie, lakierowanie i zrobienie frontów w ekoskórze.
    mycodename47
    Level 15  
    Jeśli dobrze pamiętam, to rura br nie powinna być dłuższa niż połowa ścianki wzdłuż której biegnie. Ogólnie bardzo fajne kolumny ;)
    adam_1991r
    Level 27  
    Niestety przy takiej długości br nie ma możliwości inaczej jej dać. Jak będzie kolanko to nie będzie żadnego problemu. Tylko najpierw muszę takie znaleźć.
    tiesto12
    Level 14  
    Projekt fajny choć zgodzę się że za tą cenne można było pokusić sie o coś lepszego. Nie wiem dlaczego ludzie piszą że ta vifa gra bardzo dobrze jak dla mnie w bezpośrednim porównaniu do STX gdwk 10-250 AWX) Vifa dx25 klęka przed nim na kolana.A że miałem możliwość posłuchania przez chwile AWX z GDN 15/40 Tonsila to śmiało mogę powiedzieć że nie słyszałem lepszego połączenia (Nie sttety z tego co wiem nie ma do nich zwrotnicy)
    adam_1991r
    Level 27  
    Vifę kupiłem właśnie dlatego że była do tego zestawu zwrotnica. Koszty są jakie są, ale dużą część zakupiłem już wcześniej. Np STX mam już dobre 5 lat. Miałem również okazję słuchać STX GDN-18-140-4-AWX i w porównaniu z moim STX-em jest on słaby na średnicy, za to ma fajny dół. Aktualnie ten woofer gra u mnie w samochodzie.
    Adzik94
    Level 16  
    Nie wiem czy wszyscy zauważyli ale wcale koszt budowy tego zestawu nie jest duży. Należy zwrócić uwagę na to że w cenie wliczone są 2 wzmacniacze i karta dźwiękowa. Za kolumny z subwooferem mniej niż 1000zł to nie tak dużo.
    Do autora:
    Ładne i staranne wykonanie. Ciekawi mnie jak będzie zestaw wyglądał po dopieszczeniu.
    adam_1991r
    Level 27  
    Też miałem to pisać. Same przetworniki i zwrotnice w kolumnach stereo wyszły ok. 500zł. W tej cenie byłoby ciężko znaleźć coś lepszego. Za zestaw na AWX-ach trzeba około 700zł za same przetworniki i zwrotnice (z tego, co pamiętam zwrotnica jest dużo bardziej skomplikowana), a otrzymałbym produkt, który według mnie nie gra lepiej od mojego zestawu na średnicy. Nie wiem jak tweeter, bo nie słyszałem. Mam jeszcze pytanie, czy mogę użyć bejcy i lakieru nitro jak fornir kleiłem na pattex classic (chyba to co moment)?
    adam_1991r
    Level 27  
    Pomalowałem bejcą Dragon kolor wenge. Dałem 2 warstwy, ale będę dawał jeszcze 3 bo góra dałem 3 warstwy i widać z boku różnice koloru. Ogólnie jak dla mnie wyszło minimalnie za ciemno, brąz jest mało wyraźny. Szczególnie to widać przy biurku które też jest koloru wenge. Muszę jeszcze kupić bezbarwny lakier i wtedy będzie fajnie :D
    Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik)
    Przy sztucznym świetle kolor jest dużo bardziej podobny do biurka :D
    pawlik722
    Level 25  
    Zdjęcia straszne, ale kolor może mi się po wylakierowaniu spodobać:) Będziesz malować natryskowo czy pędzlem? styl obudowy jest idealny pod mój gust więc i mnie się podoba niestety poza tym nic więcej ocenić się nie da trzeba by po słuchać:) swoją droga sporo kasy pochłonęły.
    adam_1991r
    Level 27  
    Właśnie zabieram się za lakierowanie. Niestety u mnie były tylko lakiery nitro mat lub połysk. Kupiłem taki i taki, i wymieszam w proporcjach 1l mat i 0,2 litra połysk. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Będę niestety lakierował pędzlem.
    adam_1991r
    Level 27  
    Lakierowanie skończone. Dałem 4 warstwy bo dopiero za 3 razem pokryło mi wszystkie pory. Nie wyszło może idealnie ale całkiem znośnie. Jest lekki połysk. Jutro wstawię zdjęcia bo właśnie odebrałem aparat od kolegi :D Dodam, że pierwszy raz w życiu fornirowałem i lakierowałem więc nie uszczegłem się kilku błędów, ale człowiek uczy się całe życie :D

U góry uzupełniłem o nowe zdjęcia.

Jaką ekoskórę kupić na fronty i czy nałożę ją na kanty jak nie będą one frezowane, czyli kąty proste bez zaokrągleń?
    q456852
    Level 13  
    Fajny i przemyślany zestawik :)
    Mam jednakże pytanko co do kanału bas-reflex w satelitach: nie wolałeś dać go na froncie? Rozwiązanie to miałoby taką przewagę, że kolumny można by ustawić bliżej ściany bez efektu dudnienia i buczenia spowodowanego podbiciem basu, jaki wystąpi w mniejszym lub większym stopniu przy wylocie na "plecach" kolumny ustawionego w ścianę.

Inna sprawa, że przy współpracy z subwoferem, to te bas-reflexy w satelitach są raczej nie potrzebne. Proponowałbym spróbować je zaślepić - okazać się może, że spowoduje to wykrystalizowanie się dźwięku spowodowane nie nakładaniem się częstotliwości wyższego basu i zapobieżeniu wchodzenia satelitom w "kompetencje" subwooferowi. Poza tym jednak w zamkniętej obudowie mid-woofer zagra ładniejszą i czystrzą średnicą, z lepszym impulsem, po prostu milej. Bez dudnień.

ps: na jakiej częstotliwości odcinasz subwofer?
    adam_1991r
    Level 27  
    Subwoofer odcinam przy około 50Hz bo tylko tak mogę go zgrać z kolumnami. Bass reflex z tyłu ponieważ z przodu mogą występować świsty. Z resztą nie ma żadnych podbić przez kolumny więc nie ma problemu.
    adam_1991r
    Level 27  
    Może źle się wyraziłem. W każdym zestawie w którym br był zamontowany z przodu (słyszałem kilka monitorów z takim montażem br) za każdym razem nie przemawiało to do mnie. Słychać po prostu że membrana gra do tyłu również i z obudowy wydobywały się również średnie tony przez br. Może w tych kolumnach był zrobiony jakiś błąd, ale zraziły mnie one do umieszczenia br z przodu.
    q456852
    Level 13  
    Hmmm. Jest coś takiego jak psychoakustyka... Wiesz... Po prostu nie widze ani jednego momentu dla którego kanał b-r z tyłu miałbu być lepszy od tego z przodu. A ze sto pkt za (łącznie z subiektywnymi - nie ukrywam :) )

Ale co do tych podbić i tonów średnich: mam suba 2x ARN 6614 w b-r (66l @ 33Hz) I oto jak je na wtyczce VSt do winampa traktuje aby tych podbić średnich basów uniknać (filtr na suba: AVT odcięcie at 150Hz)
    adam_1991r
    Level 27  
    Przyszedł czas pożegnać się z tym projektem. Tutaj aktualne zdjęcia bo trochę się zmieniło. Jak ktoś byłby zainteresowany kupnem to zapraszam.

Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik) Zestaw stereo z subwooferem (STX, Vifa, Intertechnik)