Witam
Jako, że poprzednie obudowy do kolumn stereo już się zużyły postanowiłem wykonać nowe, oraz dołożyć subwoofer, żeby uzupełnić dolne pasmo.
Na początku wykaz całego sprzętu, oraz orientacyjne koszty jakie poniosłem:
Jednostka sterująca: komputer z kartą dźwiękową ASUS Xonar DS (opamp OPA2604) - 200zł
Wzmacniacz Stereo: Yamaha AX-450 - 250zł
Wzmacniacz Subwoofera: Mivoc am120 - 200zł
Subwoofer: Intertechnik MDS-08 - 150zł
Woofery: STX GDN-15-100-8-AKX - 200zł
Tweetery: Vifa DX25 - 150zł
Zwrotnice, wytłumienie, bass-reflexy, gniazda, kable, kleje, płyty itp. -350zł
Fornir - 60zł
-------------------
Suma: 1560zł
Wszystko zaczęło się od symulacji komputerowej proporcji obudów.

Wszystkie skrzynie wykonane są z płyty wiórowej 18mm, niestety mdf-u takiej grubości w OBI nie mieli. Oni wszystkie płyty mi docinali więc wszystko idealnie pasowało. Połączone są na Vikol i wkręty. Fornir to orzechowiec z allegro (18zł liść) przyklejony na klej Patex Classic. na to położona bejca nitro wenge 3 warstwy (trochę za ciemna, teraz zabrał bym ciemny orzech), na to lakier Vidaron nitro mat 1l wymieszany z 0,2l połysku. Lakieru są 4 warstwy
Kolumny stereo:
Kolumny oparte są na głośnikach STX GDN-15-100-8-AKX i Vifa DX25. O ile tego pierwszego mam już ładnych parę lat, tak Vifę kupiłem około 2 miesiące temu. Wcześniej miałem PJ a zwrotnicą był tylko kondensator. Aktualnie zwrotnica wykonana jest na podstawie tego projektu, kondensatory Jantzen, oraz cewki powietrzne z polinka

Kolumna wewnątrz przedzielona jest dwoma przegrodami, tak jak na tej wizualizacji. Służy to tylko zmniejszeniem obudowy dla niskotonowca. Zwrotnica dla poszczególnych pasm znajduję się w komorze w której jest dany głośnik. Obudowa STX-a ma 12,5 litra objętości, a bass-reflex jest z tyłu na środku o wymiarach fi-5cm, a długość to 14cm. Ścianki są wygłuszone warstwą wełny mineralnej.

Zdjęcia:

Subwoofer:
Oparty na wzmacniaczy Mivoc am120 i głośniku Intertechnik MDS-08. Gra w obudowie 22l. Po odjęciu wszystkich elementów daje to ok. 19l. Bass-reflex fi-7cm i długość 22cm. Powinno być 30cm, ale nie potrafię znaleźć takiego kolanka, jak znajdę to dołożę. Strojenie wtedy będzie na 40Hz, teraz jest 45Hz. Na ściankach warstwa wełny. Zrobiłem osobną komorę na wzmacniacz, żeby nie było nie potrzebnych świstów.

Zdjęcia:

Fronty mam zamiar zrobić z mdf-u 6mm, żeby wyciąć kształty głośników jako frezy, bo nie mam frezarki. Będą one obite ekoskórą.
Odsłuch:
System świetnie sobie radzi w każdym rodzaju muzyki, ja prywatnie słucham Pop, Rock, Hip-Hop. W Rocku pokazuje niesamowity pazur. Wszystko jest świetnie kontrolowane, na swoim miejscu, a subwoofer jest diabelsko szybki i nie ma mowy o jakimś zamulaniu. STX są świetne na średnicy, ale brakuje im trochę dołu więc subwoofer świetnie z nimi współpracuje. A Vifa jest szczegółowa. Całość nie męczy nawet po całym dniu słuchania i daję niesamowitą frajdę. Może nie wyrywa drzwi z zawiasów, ale nie do tego jest to stworzone. Jest to na pewno jakościowe granie

Proszę o wszystkie komentarze.
Cool? Ranking DIY