Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

UNITRA BALLADA-układ dopasowania wejścia/ radio zniekształca dźwięk-dlaczego?

30 Sty 2014 14:14 2835 30
  • Poziom 10  
    Witam,podlączyłem dziś pod wejscie tego radia sygnał aux,lecz zauważylem,że strasznie charczy,tak samo stalo sie gdy podłączylem sygnał z radia babci z wyjściem słuchawkowym.Dowiedzialem sie, że to prawdopodobnie przester. Wejscie jest dostosowane pod gramofon z wkładką piezo. Wyczytałem rownież ze potrzebny jest układ dopasowania lecz nie mam pojecia jak go wykonać.

    Jest na to jakiś wzor,schemat lub instrukcja?

    Prosze o pomoc.
  • Poziom 42  
    Zrób sobie takie coś z dwóch oporników. Jak będzie za cicho to zmień rezystor 1k na 2,2k lub 4,7k.

    Dodano po 13 [sekundy]:

    UNITRA BALLADA-układ dopasowania wejścia/ radio zniekształca dźwięk-dlaczego?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Schemat miałem,ale dziękuje. Jeszcze nie mialem okazji dołozyć tego układu rezystorów. Zauwazylem cos dziwnego, gdy podlączylem aux pod wejscie gramofonowe. Ogolnie przester polega na tym ,że strasznie " pierdzi" na basie juz przy małym wzmocnieniu a przy wiekszym gorne i dolne czestotliwosci "są pierdzące" zniekształcone. Gdy ruszalem głownym potencjometrem z włącznikiem we wszytkie strony a czasami po prostu kręciłem lewo prawo przeter sie jakby skonczyl a napewno był tylko przy górnych tonach. Dziś rano poszedłem, nie moge znaleźć juz tego ustawienia ,gdzie przester jest bardzo dużo mniejszy.

    Jakieś pomysły?

    Ktore elementy mogę posprawdzać?
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    carfan77 napisał:
    Gdy ruszalem głownym potencjometrem z włącznikiem we wszytkie strony a czasami po prostu kręciłem lewo prawo przeter sie jakby skonczyl a napewno był tylko przy górnych tonach. Dziś rano poszedłem, nie moge znaleźć juz tego ustawienia ,gdzie przester jest bardzo dużo mniejszy.

    Jakieś pomysły?

    Ktore elementy mogę posprawdzać?


    Potencjometr do sprawdzenia, naprawy lub wymiany - być może ścieżka od strony masy jest przetarta.
    Rutynowo do sprawdzenia w starych radiach lampowych - prąd lampy końcowej i kondensatory sprzęgające stopnie (upływność).
  • Poziom 10  
    Wątpie ze dostane ten potencjometr.

    Mozna prosić troszke jaśniej?

    Jakie prady powinny mieć wartosci?
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    carfan77 napisał:
    Wątpie ze dostane ten potencjometr.


    No to go choć sprawdź omomierzem.

    carfan77 napisał:
    Mozna prosić troszke jaśniej?


    Ale co jaśniej? Jeśli brak podstaw to zapoznaj się choćby z http://www.stareradia.pl/theory/repairindex.html

    carfan77 napisał:
    Jakie prady powinny mieć wartosci?


    Kolega Alemucha wstawił link do schematu - otwarłeś chociaż?
    Uprzedzając pytanie o brak prądów na schemacie - są napięcia i jest prawo Ohma.
  • Poziom 10  
    Przebadalem w miare, C30 ma 40n , ELC 86 nozka 9 90v , 7 0,2v , 6 20mV ,3 177v.
  • Poziom 42  
    To wskazuje na przerwę w uzwojeniu pierwotnym transformatora, albo na przerwę pomiędzy jednym końcem pierwotnego uzwojenia a nóżką 6 lampy ECL86 albo na przerwę pomiędzy drugim końcem pierwotnego uzwojenia transformatora a napięciem zasilania, albo na jakiś błąd w pomiarach albo na nieprawidłowe liczenie nóżek lampy.
  • Poziom 10  
    po wylutowaniu:

    c32 160nF R480k ohm.

    c30 38nF R700k ohm

    Uwzojenie:

    pierwotne 40 pisk ( przewodność)

    wtórne 90 brak pisku (przewodnosc) - PODCZAS WLACZENIA 220V

    wtorne (zarowkowe 6,3 V) 10 pisk (przewodność)

    Z JEDNEJ STRONY BRAK OSLONY ZWOI, BYLO NARAZONE NA ODCHODY MYSZY


    Transormator głośnikowy:

    wtorne 360 brak pisku

    pierwotne 001 pisk

    Mostek 264 V

    Lampa ECL86

    1 0,2 DO 0,7V
    2 0,14V
    3 187V
    4 0V
    5 DC 0V , AC 6V
    6 OV
    7 2V DC
    8 11V DO 18V AC
    9 90V BEZ SYGNALU NA AUX, 100V DO 120V PRZY SLUCHANIU Z AUX
  • Poziom 42  
    Ty to robisz jakoś na pałę, zupełnie bez jakiegoś planu i bezmyślnie. Pomijając wszystko inne, to na przykład: Jak to możliwe że w twoim transformatorze głośnikowym uzwojenie wtórne ma znacznie większą oporność niż pierwotne, podczas gdy we wszystkich innych na świecie jest odwrotnie?

    Jeśli na nóżce 6 lampy masz 0V to sprawdź dlaczego tam jest 0V a nie ponad 200. Gdzie to ginie skoro pierwotne uzwojenie transformatora głośnikowego nie ma przerwy?

    Zajmij się jedną rzeczą na raz a nie mierzeniem wszystkiego na pałę

    Dodano po 11 [minuty]:

    Jeśli na nóżce 3 lampy jest 187V, to musi być również napięcie na kondensatorze C34. Z tego napięcia, nie wiem czy z samego kondensatora czy też z innego miejsca połączonego bezpośrednio z plusem kondensatora idzie kabelek do jednej końcówki pierwotnego uzwojenia transformatora. Druga końcówka tego uzwojenia idzie do nóżki 6 lampy. Wszędzie tam powinno być wysokie napięcie. Gdzieś musi ono ginąć skoro na nóżce 6 jest 0V.
  • Poziom 10  
    mierzylem 3 razy i sie zgadza. Polączenie jest 100% dobre ponieważ, C12 jest na pierwotnym.

    Na 6 przewodność poprawna aż do głosnika. Nie mam pojecia dlaczego jest brak napiecia.

    Radio gra ale strasznie zniekształca.
  • Poziom 42  
    W jaki sposób może być przewodność poprawna na nóżce 6 aż do głośnika skoro nóżka 6 nie łączy się z głośnikiem w żaden sposób. Widziałeś na schemacie jakiekolwiek połączenie pomiędzy nóżką 6 a głośnikiem?

    Dodano po 2 [minuty]:

    carfan77 napisał:
    Nie mam pojecia dlaczego jest brak napiecia.


    No to trzeba to ustalić gdzie to napięcie ginie

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jakie są napięcia na końcówkach pierwotnego uzwojenia transformatora?
  • Poziom 10  
    przepraszam, od K6 do transformatora głośnikowego jest poprawna (punkt podlaczenia pierwotnego i c12.

    Ktorego glosnikowego czy glownego?
  • Poziom 42  
    Głośnikowego, sieciowy nas nie interesuje ponieważ istnieją napięcia z niego wychodzące, zatem jest on sprawny.
  • Poziom 10  
    Wydaje mi się,ze 0V,sprawdze dopiero w sobote.

    Wydaje mi sie,że pomiar może wynikać z ograniczenia czestotliwość pomiaru miernika.

    mierzylem UNIT M890
  • Poziom 42  
    Chodzi o pomiar napięcia stałego!!!!
  • Poziom 10  
    SlawekKedra napisał:
    Chodzi o pomiar napięcia stałego!!!!



    Napewno?
    Ktorych napieć jeszcze potrzebujesz?

    Dodano po 1 [minuty]:

    jdubowski napisał:
    carfan77 napisał:
    po wylutowaniu:

    c32 160nF R480k ohm.

    c30 38nF R700k ohm


    Oba są do wymiany, a C32 sprawdź wartość dokładnie - w/g schematu raczej jest 100pF, tobie wynik wyszedł w nanofaradach.


    Sprawdze jutro, dostane takie kondensatory w elektorinicznym?

    Jakie powinny mieć wartosci rezystancji, być może znajde radio dawce.
  • Poziom 42  
    carfan77 napisał:

    Napewno?
    Ktorych napieć jeszcze potrzebujesz?


    Napewno!
    Tych jakie występują na jednej końcówce uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego i na drugiej końcówce tego uzwojenia.
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    carfan77 napisał:
    Sprawdze jutro, dostane takie kondensatory w elektorinicznym?

    Jakie powinny mieć wartosci rezystancji, być może znajde radio dawce.


    Poziomu nie zaniżaj - kondensator powinien być przez omomierz widziany jako przerwa.
  • Poziom 10  
    To akurat wiedzialem, ale mysalem ,że jest jakaś konkretna wartość.

    Mam radio dawce, przebadam te dwa kondensatory, może ma sprawne.

    wrazie czego,dostane takie w elektronicznym?
  • Poziom 10  
    Napiecię na uzwojeniu pierwotnym transformatora głosnikowego 0V
  • Poziom 10  
    Na pierwotnym wzgledem masy na obu zaciskach 265V
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    carfan77 napisał:
    Na pierwotnym wzgledem masy na obu zaciskach 265V
    Jeden z tych zacisków jest połączony z anodą lampy końcowej - tam ci ostatnio wyszło 0V - powtórz pomiar, jeśli się potwierdzi to masz przerwę w przewodzie.
  • Poziom 10  
    Jest postęp!!!

    Po 1 źle mierzylem, wyszlo na anodzie i zaciskach pierwotnych trafo glosnikowego 0V

    Po 2 podłączyłem przewody głośnikowe. Zagralo to nawet! Mase z wtornego podpiołem podpiąłem do drugiego zacisku na pierotnym, na pierwszym został sygnał z anody.

    Na wtónym było 250 z mostka zamiast masy a sygnał z R5 zostal na drugim zacisku.

    Tyle,że pojawił sie kolejnym problem, radio piszczy podczas odsłuchu, bez C12 gra ale cicho i bez pisku.

    Jeżeli chce zmierzyć napięcie na Anodzie lampy (6) to radio zachowuje sie jakby mialo wybuchnąć, piszczy i podgłasza sie a na uszkodzonym przez myszy C12 pojawiaja sie niebieskie iskry.
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    carfan77 napisał:
    Jest postęp!!!

    Po 1 źle mierzylem, wyszlo na anodzie i zaciskach pierwotnych trafo glosnikowego 0V

    Po 2 podłączyłem przewody głośnikowe. Zagralo to nawet! Mase z wtornego podpiołem podpiąłem do drugiego zacisku na pierotnym, na pierwszym został sygnał z anody.

    Na wtónym było 250 z mostka zamiast masy a sygnał z R5 zostal na drugim zacisku.

    Zdaje mi się ze coś tam nieźle nagrzebałeś a poza tym mylisz pierwotne z wtórnym. Narysuj schemat po twoich zmianach.
    C12 do podmiany na nowy.

    SlawekKedra napisał:
    Ty to robisz jakoś na pałę, zupełnie bez jakiegoś planu i bezmyślnie. Pomijając wszystko inne, to na przykład: Jak to możliwe że w twoim transformatorze głośnikowym uzwojenie wtórne ma znacznie większą oporność niż pierwotne, podczas gdy we wszystkich innych na świecie jest odwrotnie?

    Ano właśnie...