Witam
Mam zamiar zakupić agregat na silniku Leyland SW 400, o mocy 55kva prądnica Fimag. Chciałem zapytać, czy ma ktoś może doświadczenie z takim agregatem? Szukałem na necie o tym ale nic znaleźć nie mogę. Oczywiście chętnie dowiem się o ewentualnych minusach takiego sprzętu bo wiadomo nowe to nie jest...
Z góry dziękuję bardzo za pomoc.
Pozdrawiam
Witam. Kolego jestem w posiadaniu takiego agregatu (ZE 400/24), od listopada 2013. Jak na razie działa bez problemów. Kompresor elektryczny, (śrubowy) o mocy 30kW mam podpięty pod niego i daje sobie radę. Agregat spala 10L ON/ h przy ciągłej pracy i obciążeniu 30kW.
A o to opis jaki znalazłem w sieci do tego agregatu, który posiadam.
-Agregat z prądnicą niemiecką FIMAG - bezszczotkowa z AVR.
-Agregat chłodzony cieczą, z własnym alternatorem, i tablicą rozdzielczą.
-Agregat wyposażony w szafkę SKP - samoczynnej kontroli wszelkich
parametrów silnika i prądnicy, w pełni automatyczny!!!
-Sterowanie agregatem elektryczne, bez potrzeby jakiejkolwiek
ingerencji manualnej, łatwość podłączenia w S.Z.R.
-Agregat bardzo cichy, nie wymaga żadnej dodatkowej szafy sterowniczej,
-Wyposażony jest w regulator napięcia tyrystorowy, bardzo wytrzymały, ARN-65.
-Moc agregatu 56,3 kVA, - praca ciągła (S-1),
-Silnik diesel Leyland SW-400, 6 cylindrów, chłodzony cieczą,
prądnica Fimag bezszczotkowa, 56kVA, amperaż: 3 x 90A w trybie pracy ciągłej,
-AUTOMATYCZNA, samoczynna regulacja obrotów silnika,
w zależności od zapotrzebowania na prąd, automatyczna samokorygująca pompa wtryskowa.
-Automatyczna regulacja napięcia i częstotliwości
(niepotrzebna żadna szafa regulacyjna, jak w starszych agregatach).
-Automatyczna kontrola parametrów silnika: ciśnienie oleju, temperatura oleju i płynu chłodniczego, ilość pozostałego paliwa w zbiorniku, itp.
-Dwustopniowa reakcja na nieprawidłowości na przykład: w razie kończenia się paliwa w zbiorniku agregat najpierw włącza głośną syrenę, a jeśli w ciągu kilkunastu minut użytkownik nie doleje paliwa, automatyka samoczynnie odłączy zasilanie obiektu i zatrzyma silnik agregatu, aby nie doprowadzić do "falowania" silnika i jego zapowietrzenia. Podobnie sprawa wygląda z temperaturą, przy czym w takiej sytuacji czas oczekiwania na ustanie usterki jest o wiele krótszy.
Sam poszukuję dokumentacji (schemat elektryczny szafki) do tego agregatu, bo nie wiadomo kiedy coś nawali. Jeżeli któryś z szanownych kolegów jest w posiadaniu takiej dokumentacji, proszę o podzielenie się. Mój zespół prądotwórczy jest z 1984r. i ma przepracowane 2665 godzin, z czego u mnie 40. Jeżeli chodzi o silnik jest to udana konstrukcja montowana w Autosanach H9, BIZONACH i STARACH. Części zamienne tanie, dostępne na terenie całego kraju np. w Agromie. Silnik jeżeli nie będzie przegrzany będzie służył bez problemów długi czas. Pamiętać trzeba oczywiście o regulacji zaworów co jakiś czas, oraz o wymianie filtrów i oleju.
Agregat prądotwórczy z silnikiem SW 400 wraz z prądnicą DDR Fimag, plus taka skrzynka SKP jest kompaktowym, sprawdzonym rozwiązaniem, do tego mało awaryjnym. Były także produkowane agregaty z tym samym silnikiem i prądnicą polskiej produkcji Elmor-Gdańsk, która była bardzo awaryjna, a do tego występowała dodatkowa szafa sterownicza.
Te informacje przekazał mi Pan Stanisław Kiraga z firmy CENTRUM HANDLOWO - SERWISOWE AGREGATÓW PRĄDOTWÓRCZYCH "STANKIR", który w latach 70 zaczął serwisować pogwarancyjne agregaty produkowane przez ANDORIA-ANDRYCHÓW.
Gość w podeszłym już wieku z dużą walizką doświadczeń i wiedzy, który nakierował mnie na szukanie i zakupienie tego konkretnego modelu agregatu.
Dodam, że ja swój agregat kupiłem za 7900zł (dobrze pertraktowałem), a identyczny na allegro na aukcji nr 3913716624 kosztuje 12500zł.
Witam. Mam podobny agregat tylko na silniku SW 266 i prądnice 30 kW. Potrzebuję schematu szafy sterowniczej, nawet zdjęcie zawartości szafy może pomóc. Agregat stał długi czas i ktoś " pożyczył" sobie pare elementów. Szafa sterownicz jest taka jak na zdjęciach powyżej. Dziękuję za pomoc.