Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spalanie agregatu prądotwórczego na silniku Leyland sw400

dany2784 30 Jan 2014 16:05 12117 5
    dany2784
    Level 9  
    Witam
    Mam zamiar zakupić agregat na silniku Leyland SW 400, o mocy 55kva prądnica Fimag. Chciałem zapytać, czy ma ktoś może doświadczenie z takim agregatem? Szukałem na necie o tym ale nic znaleźć nie mogę. Oczywiście chętnie dowiem się o ewentualnych minusach takiego sprzętu bo wiadomo nowe to nie jest...
    Z góry dziękuję bardzo za pomoc.
    Pozdrawiam
    MIKI-1980
    Level 1  
    Witam. Kolego jestem w posiadaniu takiego agregatu (ZE 400/24), od listopada 2013. Jak na razie działa bez problemów. Kompresor elektryczny, (śrubowy) o mocy 30kW mam podpięty pod niego i daje sobie radę. Agregat spala 10L ON/ h przy ciągłej pracy i obciążeniu 30kW.

A o to opis jaki znalazłem w sieci do tego agregatu, który posiadam.

-Agregat z prądnicą niemiecką FIMAG - bezszczotkowa z AVR.
    -Agregat chłodzony cieczą, z własnym alternatorem, i tablicą rozdzielczą.
    -Agregat wyposażony w szafkę SKP - samoczynnej kontroli wszelkich
    parametrów silnika i prądnicy, w pełni automatyczny!!!
    -Sterowanie agregatem elektryczne, bez potrzeby jakiejkolwiek
    ingerencji manualnej, łatwość podłączenia w S.Z.R.
    -Agregat bardzo cichy, nie wymaga żadnej dodatkowej szafy sterowniczej,
    -Wyposażony jest w regulator napięcia tyrystorowy, bardzo wytrzymały, ARN-65.
    -Moc agregatu 56,3 kVA, - praca ciągła (S-1),
    -Silnik diesel Leyland SW-400, 6 cylindrów, chłodzony cieczą,
    prądnica Fimag bezszczotkowa, 56kVA, amperaż: 3 x 90A w trybie pracy ciągłej,
    -AUTOMATYCZNA, samoczynna regulacja obrotów silnika,
    w zależności od zapotrzebowania na prąd, automatyczna samokorygująca pompa wtryskowa.
    -Automatyczna regulacja napięcia i częstotliwości
    (niepotrzebna żadna szafa regulacyjna, jak w starszych agregatach).
    -Automatyczna kontrola parametrów silnika: ciśnienie oleju, temperatura oleju i płynu chłodniczego, ilość pozostałego paliwa w zbiorniku, itp.
    -Dwustopniowa reakcja na nieprawidłowości na przykład: w razie kończenia się paliwa w zbiorniku agregat najpierw włącza głośną syrenę, a jeśli w ciągu kilkunastu minut użytkownik nie doleje paliwa, automatyka samoczynnie odłączy zasilanie obiektu i zatrzyma silnik agregatu, aby nie doprowadzić do "falowania" silnika i jego zapowietrzenia. Podobnie sprawa wygląda z temperaturą, przy czym w takiej sytuacji czas oczekiwania na ustanie usterki jest o wiele krótszy.

Spalanie agregatu prądotwórczego na silniku Leyland sw400

Sam poszukuję dokumentacji (schemat elektryczny szafki) do tego agregatu, bo nie wiadomo kiedy coś nawali. Jeżeli któryś z szanownych kolegów jest w posiadaniu takiej dokumentacji, proszę o podzielenie się. Mój zespół prądotwórczy jest z 1984r. i ma przepracowane 2665 godzin, z czego u mnie 40. Jeżeli chodzi o silnik jest to udana konstrukcja montowana w Autosanach H9, BIZONACH i STARACH. Części zamienne tanie, dostępne na terenie całego kraju np. w Agromie. Silnik jeżeli nie będzie przegrzany będzie służył bez problemów długi czas. Pamiętać trzeba oczywiście o regulacji zaworów co jakiś czas, oraz o wymianie filtrów i oleju.

Agregat prądotwórczy z silnikiem SW 400 wraz z prądnicą DDR Fimag, plus taka skrzynka SKP jest kompaktowym, sprawdzonym rozwiązaniem, do tego mało awaryjnym. Były także produkowane agregaty z tym samym silnikiem i prądnicą polskiej produkcji Elmor-Gdańsk, która była bardzo awaryjna, a do tego występowała dodatkowa szafa sterownicza.
    Te informacje przekazał mi Pan Stanisław Kiraga z firmy CENTRUM HANDLOWO - SERWISOWE AGREGATÓW PRĄDOTWÓRCZYCH "STANKIR", który w latach 70 zaczął serwisować pogwarancyjne agregaty produkowane przez ANDORIA-ANDRYCHÓW.

Gość w podeszłym już wieku z dużą walizką doświadczeń i wiedzy, który nakierował mnie na szukanie i zakupienie tego konkretnego modelu agregatu.

Dodam, że ja swój agregat kupiłem za 7900zł (dobrze pertraktowałem), a identyczny na allegro na aukcji nr 3913716624 kosztuje 12500zł.

Pozdrawiam.
    Arek.
    mirek791
    Level 14  
    Mam taki agregat w firmie, i człowieka, który to konserwuje i naprawia. Jak by co to daj znać
    jerzykm2
    Level 1  
    Witam,

Mam problem z prądnicą:

silnik Leyland SW400

prądnica ELMOR

regulator GCPf 84c/6

podobny jak na załączonym zdjęciu

Prądnica się wzbudza wyłącznie przy podaniu napięcia zewnętrznego na uzwojenie wzbudzenia, jednak przy załączeniu obciążenia przestaje działać.

Nie znalazłem schematu szafy elektrycznej regulatora.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam Jerzy
    ug40
    Level 19  
    Witam . takie zachowanie w przypadku elektromagnetycznego regulatora napięcia wskazuje na błąd w torze sprzężenia zwrotnego . pozdrawiam.
    qazwsxe
    Level 11  
    Witam. Mam podobny agregat tylko na silniku SW 266 i prądnice 30 kW. Potrzebuję schematu szafy sterowniczej, nawet zdjęcie zawartości szafy może pomóc. Agregat stał długi czas i ktoś " pożyczył" sobie pare elementów. Szafa sterownicz jest taka jak na zdjęciach powyżej. Dziękuję za pomoc.