Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra 1,6 r. 96. Sterownik centralnego zamka.

Tadeusz Długosz 31 Mar 2005 20:55 5088 8
Eltrox Hurton
    Tadeusz Długosz
    Level 11  
    gdzie szukać sterownika centralnego zamka ,
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
    Chodzi o umiejscowienie w samochodzie? [h]
  • Eltrox Hurton
    teope
    Level 18  
    jeśli masz oryginalny alarm to sterownik bedzie na puszcze bezpiecznikow(prostokątna skrzynka z trzema przekaźnikami - niektóre wersje mają 2 przekaźniki), jesli masz alarm zakładany samodzielnie, czy w ASO (ale poza fabryką) to idź po kablach od alarmu a dojdziesz do sterownika(napewno nie będzie daleko).

100% Pewną odpowiedź da Ci weryfikacja schematu instalacji elektrycznej.
    Tadeusz Długosz
    Level 11  
    chodzi mi o podłączenie sterownika z pilotem , trzeba wpiąć w instalację po wyjściu ze sterownika [ zasilanie, masa i dwie masy uruchamiajace zamek ] . czy jest możliwość wpięcia za sterownikiem ,czy może do lewych drzwi wychodzi pełna wiązka , może tam by można { sterownik kupiony oddzielnie ma pracować z cen. zam. w astrze}
  • Eltrox Hurton
    teope
    Level 18  
    Gdy podłączałem sterownik do astry 5d '99r (od 95r jest to samo napewno) wpiąłem sie w wiązkę tą która wychodzi z drzwi i wchodzi do środka - zdemontowałem wewnętrzną listwę progową która stanowi jedność z "boczkiem" przy pedale sprzęgła i tam znajduje sie cała wiązka. Ponieważ w astrze w przednich drzwiach (zakładając ze są oryginalne c.z.) oba są masterami więc taką sztukę możesz zrobić też z prawej str - jak Ci wygodniej. W jakie kable się wpiąc to musisz albo zdjąć tapicerkę drzwi i popatrzec na zamek (na kablach jest oznaczenie jaki do czego służy) albo zajrzeć w schemat i wtedy bezpośrednio przy puszcze bezppieczników lub zaraz po "wejściu całej wiązki do środka auta - za wyżej wspomnianym "boczkiem".
    Tadeusz Długosz
    Level 11  
    Dobrze. Wiem o co chodzi ale jakiś sensowny schemat okolic skrzynki bezpieczników to gdzieś jest?? Jeśli Pan posiada prosiłbym o przesłanie na maila tadek814(_at_)wp.pl lub podać link. Z góry dziękuję.
    teope
    Level 18  
    więc tak:
    ponieważ akurat mam w garażu rozebraną elektrykę Astry, min miejsce gdzie podpina sie sterownik do zamka, a jutro będę tam poprawiał pewne rzeczy zlokalizuję dokładnie w co i jak sie wpiąć i jutro puźnym wieczorkiem postaram sie to prosto i przejźyście opisać - proszę o cierpliwość a napewno pomogę!!!
    teope
    Level 18  
    Witam,
    przepraszam iż nie odpisałem w terminie ale wystapiły problemy z komputerem...
    Więc
    gdy zdejmiesz wewnętrzną listwę progową na wysokości przedniego lewego słupka przy podłodze znajduje się mała czarna skrzynka oipsana: "Blokada antynapadowa Skorpion" - jest to sterownik zamków - misisz go rozebrać i wówczas w miejscu gdzie kable łączą sie z płytką każdy kabel z osobna będzie podpisany (bedzie też open/closed door) wpinasz się przed centralką i po krzyku.
    Pozdrawiam
    Tadeusz Długosz
    Level 11  
    w aucie nie ma alarmu , ale z zaistniala sytuacją ogólna w kraju nie mialem czasu zajrzeć do auta ,,, przepraszam sprawdzę jeżeli jest antypad to juz wiem co i jak jeżeli nie to spróbuję zdjąć boczek drzwi chociaż nie bardzo chciał zejść i zajżec do masterów , narazie dzieki gdyby coś to się odezwę

pozdrawiam...
    teope
    Level 18  
    jeżeli masz oryginalny c.z. to napewno jest sterownik który nazywa się Blokada antynapadowa Skorpion i jest w miejscu o którym wspominałem w poprzednim poście
    tak czy owak nawet jak jest alarm i oryginalny c.z. to sterownik Skorpion również będzie ...
    pozdrawiam