Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ariva HD 200 Combo - brakuje kanałów po aktualizacji

Newbie1993 31 Sty 2014 17:32 4218 15
  • #1 31 Sty 2014 17:32
    Newbie1993
    Poziom 9  

    Witam.
    Znajomy ma tuner Ferguson HD 200 Combo, korzysta z Cyfry+.
    Miał problem z nagrywaniem programów na pendrive (tuner nie widział pendrive).
    Zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszego dostepnego na stronie Fergusona, a następnie zgodnie z instrukcją przywróciłem ustawienia fabryczne.

    Skasowały się wszystkie ustawienia, więc dałem nowe przeszukiwanie. Znalazło mnóstwo kanałów i teraz są 2 problemy:
    - jest pełno kanałów zagranicznych, wujek chce tylko polskie
    - brakuje niektórych kanałów, które były dostępne wcześniej

    Proszę o pomoc jak skonfigurować przeszukiwanie, aby dostać tylko polskie kanały i jak odzyskać te, które były wcześniej, a obecnie ich nie znajduje.

    0 15
  • Pomocny post
    #2 31 Sty 2014 20:53
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Newbie1993 napisał:
    Zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszego dostepnego na stronie Fergusona, a następnie zgodnie z instrukcją przywróciłem ustawienia fabryczne.

    Skasowały się wszystkie ustawienia, więc dałem nowe przeszukiwanie. Znalazło mnóstwo kanałów i teraz są 2 problemy:
    - jest pełno kanałów zagranicznych, wujek chce tylko polskie
    - brakuje niektórych kanałów, które były dostępne wcześniej

    No to pilot w dłoń i jedziesz,
    a datę tego oprogramowania widzisz, to od tego czasu nie uważasz, że się dużo zmieniło,
    trzeba sobie było zrobić kopię ustawień, transponderów, list.
    Teraz tylko możesz "wbić" wszystko co potrzeba z pilota, albo szukać po necie, gdzie są gotowe listy do tego co jest Tobie potrzebne.

    1
  • #3 31 Sty 2014 21:16
    LeDy
    Poziom 43  

    Newbie1993 napisał:

    Znajomy ma tuner Ferguson HD 200 Combo, korzysta z Cyfry+.
    Miał problem z nagrywaniem programów na pendrive (tuner nie widział pendrive).
    Zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszego dostepnego na stronie Fergusona, a następnie zgodnie z instrukcją przywróciłem ustawienia fabryczne.

    Skasowały się wszystkie ustawienia
    Tak to jest jak ktoś chce udawać fachowca co się zna. Nie prościej było powiedzieć, że nie masz pojęcia i się nie podejmować? A wielkość pendriv,a?
    To już wiadomo jaki z ciebie spec: https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php?search_author_id=2344747&mode=onlytopics

    0
  • #4 01 Lut 2014 19:25
    Newbie1993
    Poziom 9  

    Mogę prosić o linka, gdzie znajdę informację co należy "wbić"?
    Nie wiem pod jakim hasłem tego szukać.

    Po aktualizacji pendrive działa prawidłowo.

    0
  • #6 02 Lut 2014 11:34
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    Jak będziesz chciał uzupełniać listy i tr. ręcznie to powodzenia. Jak skończysz to będziesz dziadkiem ;)

    Musisz poczytać o tym jak to zrobić z pozycji komputera i doprowadzić tuner do użyteczności.

    Polecam na początek:
    http://ariva.pkteam.pl/

    0
  • #7 02 Lut 2014 13:39
    LeDy
    Poziom 43  

    Fotodetektor napisał:
    Jak będziesz chciał uzupełniać listy i tr. ręcznie to powodzenia. Jak skończysz to będziesz dziadkiem ;)

    Musisz poczytać o tym jak to zrobić z pozycji komputera i doprowadzić tuner do użyteczności.
    A co za problem dodać kilka transponderów i ułożyć sobie listę? To raptem pół godziny i ma co chce i nie będzie potem płaczu,że wgrałem listę i tuner martwy. Nie przesadzaj z tym dziadkiem.

    0
  • Pomocny post
    #8 02 Lut 2014 13:47
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    Każdy ma swoje racje, ale jak nie ma pojęcia to klepanie transponderów też może być wyzwaniem.

    Ponadto jak sobie wgra listę na pendriva i ściągnie instrukcję ze strony producenta to nie widzę aby coś źle zrobił. W instrukcji jest wszystko ładnie opisane.

    Po co ma układać sobie listę skoro może wyszukać kanały i tuner je sam ułoży wg listy nc+.
    Tuner ma taką możliwość. Jest to także opisane w instrukcji na stornie producenta.
    FastScan - instrukcja automatycznego wyszukiwania kanałów danej platformy cyfrowej: Cyfra+, Polsat, TnK

    Podaje link:
    http://www.ferguson-digital.eu/pl/pobierz/Odbiorniki-satelitarne-HD/Ariva-200-Combo/

    0
  • Pomocny post
    #9 02 Lut 2014 17:07
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Fotodetektor napisał:
    Ponadto jak sobie wgra listę na pendriva i ściągnie instrukcję ze strony producenta to nie widzę aby coś źle zrobił. W instrukcji jest wszystko ładnie opisane.

    Ale lista musi być utworzona pod to dokładnie oprogramowanie, inaczej dekoder do serwisu!.
    Fotodetektor napisał:
    Po co ma układać sobie listę skoro może wyszukać kanały i tuner je sam ułoży wg listy nc+.
    Tuner ma taką możliwość. Jest to także opisane w instrukcji na stornie producenta.

    Oczywiście, że ma taką możliwość, tylko, od dnia wydania oprogramowania wiele się zmieniło w TP, więc to, co zostało zmienione w TP, usunięte, nie dodane do oprogramowania przez firmę, zostanie pominięte.

    0
  • #10 02 Lut 2014 17:15
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    Piszesz jakby ten model miał 20 lat.
    Zarobi aktualizację, wgra listę i będzie działać.
    Jeśli nie to może wgrać patcha i też wgrać listę a jest ich sporo i też będzie działać.
    Jeśli braknie mu jakiegoś tr. to najwyżej jednego to wpisze ręcznie.
    Transpondery nie są wyłączane codziennie po kilka dziennie - bez przesady.

    Mam dwie 250-tki i wiem co mówię.
    Piszesz jakbyś miał to robić a nie miałbyś wcale na to ochoty - plisss!

    Zresztą @Newbie1993 zrobi co chce.

    0
  • #11 02 Lut 2014 18:09
    LeDy
    Poziom 43  

    Fotodetektor napisał:
    Piszesz jakby ten model miał 20 lat.

    Jeśli braknie mu jakiegoś tr. to najwyżej jednego to wpisze ręcznie.
    Transpondery nie są wyłączane codziennie po kilka dziennie - bez przesady.
    Bo "programowo" to właśnie tyle ma. I kilku transponderów brakuje więc może je ręcznie dopisać bez bawienia się komputerem.. Bądź konsekwentny.

    0
  • #12 02 Lut 2014 18:19
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    Jeśli wgra patcha to nic nie musi dopisywać ręcznie.
    Model 200 nie ma 20 lat i dla przypomnienia to firma ma ponad.


    ---

    Firma Ferguson powstała w 1989 roku. W roku 2001 Ferguson rozpoczął produkcję cyfrowych set-top-box'ów do odbioru telewizji satelitarnej. Od tego czasu firma skoncentrowała się na cyfrowych technikach multimedialnych.
    ---

    Może skupcie się nad jeszcze innym problemie kolegi a jak będzie chciał to niech ręcznie klepie.

    Newbie1993 napisał:
    Miał problem z nagrywaniem programów na pendrive (tuner nie widział pendrive).

    0
  • #13 02 Lut 2014 18:47
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Fotodetektor napisał:
    Może skupcie się nad jeszcze innym problemie kolegi a jak będzie chciał to niech ręcznie klepie.



    Newbie1993 napisał:


    Miał problem z nagrywaniem programów na pendrive (tuner nie widział pendrive).

    Newbie1993 napisał:
    Po aktualizacji pendrive działa prawidłowo.


    Fotodetektor napisał:
    Polecam na początek:
    http://ariva.pkteam.pl/

    Fotodetektor napisał:
    Jeśli wgra patcha to nic nie musi dopisywać ręcznie.

    A sprawdziłeś chociaż, czy cokolwiek jeszcze na tamtym forum jest aktywne, co dotyczy tego tunera z oprogramowaniem, bo jedyne co się wyświetla przy próbie pobrania softu, to "nie można wyświetlić tej strony...."
    Spróbuj tutaj, ale wszystko robisz na własne ryzyko i odpowiedzialność!:
    http://www.satedu.cba.pl/index.php?&direction=0&order=nom&directory=Firmware for to all receivers/Ferguson/Ariva120-200 Combo

    0
  • #14 02 Lut 2014 19:23
    LeDy
    Poziom 43  

    Fotodetektor napisał:

    Model 200 nie ma 20 lat i dla przypomnienia to firma ma ponad.

    Gdybyś czytał ze zrozumieniem to nie pisałbyś...... Napisałem "programowo" czyli, jak pisze Kocurek, zapomniany przez Boga i ludzi. Tyle i tylko tyle a problemem stało się twoje dukanie na komputerze zamiast ręcznie dopisać brakujące transpondery i przeszukać. Wykaz dał Kocurek i na tym temat powinien zostać zamknięty..

    0
  • #16 02 Lut 2014 21:22
    Newbie1993
    Poziom 9  

    Panowie!
    Niepotrzebnie się kłócicie. Na innym forum dostałem gotową do wgrania listę, skopiowałem na pendrive, zainstalowałem i wszystko śmiga. Wprawdzie kanały trochę inaczej poukładane niż wcześniej, ale cieszę się, że udało mi się to uratować.

    W załączniku umieszczam to co wgrałem, gdyby ktoś potrzebował...

    Temat uważam za wyczerpany.

    0