Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP WR841N i TP WR740N - Most pomiędzy routerami - brak pingu, internet działa...

owad17 31 Jan 2014 17:56 2211 7
  • #1
    owad17
    Level 12  
    Witam, posiadam 2 routery TP-link TL-WR841N i TL-WR740N.
    Ustawienie routerów i komputerów jak na obrazku: TP WR841N i TP WR740N - Most pomiędzy routerami - brak pingu, internet działa...
    Pierwotnie posiadałem tylko router 1 (WR740N) i musiałem się zadowolić znikomym zasięgiem ale dostałem 2 (WR841N) i umiejscowiłem go u siebie w pokoju. Przez chwilę miałem połączone routery kablem i wypuszczone w powietrze 2 sieci wifi lecz nie zadowalało mnie to ponieważ co jakiś czas traciłem pingi albo miałem co jakiś czas skok pingu, i brzydko wyglądają 2 sieci o podobnej nazwie (7.Nie Kradnij i 7. Nie Kradnij). Pomyślałem o połączeniu poprzez WDS lecz tu pojawia się problem, a mianowicie na L2 internet działa (w sensie przeglądanie www) lecz jak coś pinguje to :
    Code:
    Badanie onet.pl [213.180.141.140] z 32 bajtami danych:
    
    Odpowiedź z 192.168.1.100: Sieć docelowa jest nieosiągalna.
    Odpowiedź z 192.168.1.100: Sieć docelowa jest nieosiągalna.
    Odpowiedź z 192.168.1.100: Sieć docelowa jest nieosiągalna.
    Odpowiedź z 192.168.1.100: Sieć docelowa jest nieosiągalna.
    Odpowiedź z 192.168.1.100: Sieć docelowa jest nieosiągalna.
    Odpowiedź z 192.168.1.100: Sieć docelowa jest nieosiągalna.

    Połączyć się z serwerem teamspeak również nie umię choć przez chwile byłem połączony, AQQ połączone, skype również się łączy

    Zatem wstawiam ustawienia:
    po lewej router WR740N po prawej WR841N:
    Status:
    TP WR841N i TP WR740N - Most pomiędzy routerami - brak pingu, internet działa...

    Network WAN:
    TP WR841N i TP WR740N - Most pomiędzy routerami - brak pingu, internet działa...

    Network LAN:
    TP WR841N i TP WR740N - Most pomiędzy routerami - brak pingu, internet działa...

    Wireles settings:
    TP WR841N i TP WR740N - Most pomiędzy routerami - brak pingu, internet działa...

    Wireless Security:
    TP WR841N i TP WR740N - Most pomiędzy routerami - brak pingu, internet działa...
    tutaj w WR841N nie ma takiej samej opcji przy version: WPA2-Personal jest jedynie WPA2-PSK,
    Mac filtering wyłączony na obu routerach

    Wireless Advanced - wartości takie same lecz w routerze WR841N jest jeszcze opcja Transmit power - ustawione na HIGH

    DHCP na routerze głównym(WR740N) włączone na routerze dodatkowym (WR841N) wyłączone - i tu domyślam się że przy takiej opcji komputer stacjonarny muszę połączyć z routerem głównym? aby na nim był internet, IP klientów jak na razie z automatu, później będę przypisywał na sztywno.

    W zakładce Forwarding -> UPnP - enabled na obydwóch routerach - na głównym tylko pokazuje jakieś wpisy (od skypa)

    reszta zakładek powyłączana

    ping z poziomu routera: odpowiada tylko router główny

    ipconfig /all:
    Code:

    Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 48-5D-60-C6-44-39
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
       Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::945d:f5c5:589:a190%11(Preferowane)

       Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.103(Preferowane)
       Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 31 stycznia 2014 16:06:57
       Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 10 marca 2150 00:19:23
       Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.100
                                           192.168.1.1
       Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
       Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 189291872
       Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-1A-67-22-31-48-5D-60-C6-44-39

       Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
       NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony


    zatem mam pytania:
    Czy można zrobić tak aby komputer stacjonarny był połączony poprzez kabel do routera 2? (chwilowo na czas konfiguracji serwera)
    Dlaczego internet jest (www) lecz nie mogę się połączyć z np. serwerem teamspeak?
    Dlaczego nie działa ping z innymi serwerami a strony się wyświetlają?
    z góry dziękuję za pomoc.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    bogiebog
    Level 43  
    Wyłącz firewall w R1.

    Ja bym wgrał gargoyl-a do obu routerów i wtedy zaczął zabawę.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jaki szybki masz internet ?
    Zmień szerokość kanału na 20Mhz.

    Co pokazuje inssider na laptopie z kartą wifi w miejscu R1 i R2 ?

    Dodano po 42 [sekundy]:

    Gdzie wchodzi internet ?
  • #3
    owad17
    Level 12  
    Firewall wyłączony na obu routerach, na komputerze również
    internet 25/1,5
    internet wchodzi do WR740

    Quote:
    Co pokazuje inssider na laptopie z kartą wifi w miejscu R1 i R2 ?

    nie rozumiem pytania
  • #4
    bogiebog
    Level 43  
    Zainstaluj inssider-a na laptopie z kartą wifi. CO pokazuje skan inssider-a w miejscu R1 i R2.

    Dodano po 29 [sekundy]:

    Te ściany na lini R1-R2 to jakie grube i z czego są zrobione ?
  • #5
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Co masz w Wireless Advanced routerów?
  • #6
    owad17
    Level 12  
    Aktualnie nie wiem, bo jestem podczas instalacji gargoylow :) za chwile powinienem dać znać
  • #7
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Możliwe że miałeś włączoną izolację klientów.
  • #8
    owad17
    Level 12  
    bogiebog wrote:
    Te ściany na lini R1-R2 to jakie grube i z czego są zrobione ?

    Bloki NRD, zatem beton i zbrojenia no i kupa sieci na około... 9 kanał w ogóle nie używany przez sąsiadów dlatego go sobie "przywłaszczyłem"

    jimasek wrote:
    Możliwe że miałeś włączoną izolację klientów.

    Na pewno nie miałem, bo potrzebuje przesyłać pliki między urządzeniami...

    jimasek wrote:
    Co masz w Wireless Advanced routerów?

    Wszystkie domyślne wartości lecz w routerze wr841n było dodatkowe pole z power transmit ustawione na high. Już na routerach zainstalowany nowy soft, zatem dziś napiszę co i jak.

    EDIT:

    Most już stoi (na OpenWRT), ale czasami występuje skok pingu, czyli ta sama sytuacja co i na Oryginalnym sofcie. Wina routerów czy dalej konfiguracji?