Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Punto 2 1.9 Tdi 2000 alarm cheetah basic zablokowany zaplon i brak pilota

owieccek 31 Jan 2014 18:52 2319 4
    owieccek
    Level 2  
    Witam,,
    Jak w temacie alarm cheetah ch-ae basic zablokował mi samochód, nie posiadam pilota aby go dezaktywować (dopiero ta sytuacja uswiadomiła mi ze posiadam alarm w moim pajtku), dodatkowo zaczela sie swiecic dioda CODE, przy probie odpalenia świecą się kierunkowskazy , kreci kreci i nic. co sugeruje na blokade zaplonu, pomy lub rozrusznika ( nie wiem jestem tylko kobieta;))
    alarm aktywował sie przy włożeniu naładowanego akumulatora, wcześniej był nieaktywny.

i pytanie co teraz zrobić. czy na centralce alarmu jest jakis przycisk reset? czy wyjecie bezpieczników pomoże? czytałam tez ze należy cos zapętlić w układzie alarmu, ale na tym juz sie nie znam.
    czy bedzie konieczna wizyta u elektryka samochodowego , jaki to moze byc koszt, ewentualnie prosze o namiary we wrocławiu, ale to juz chcialabym jako ostatecznosc;)
    carrot
    Moderator of Cars
    Albo trzeba odszukać dołożony razem z alarmem przekaźnik i zewrzeć stosowne kable, albo wypiąć centralkę alarmu i podłączyć kabel niebieski z białym (4-ty od lewej w kostce alarmu) do masy
    owieccek
    Level 2  
    Chodzi o mase przy akumulatorze? czy centralke mozna calkowicie wyjac z samochodu?
    carrot
    Moderator of Cars
    Masa jest na całym nadwoziu samochodu, wystarczy podłączyć kabel do jakiegokolwiek niepomalowanego fragmentu blachy
    owieccek
    Level 2  
    Dzieki za pomoc
    naszczescie udalo sie znalezc latwiejsze rozwiazanie, bo znalezlismy przycisk resetu pod maska, mam juz uruchomiony samochod - do nastepnego rozladowania aku

pozdr