Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Eltra -Wanda: czy jest przestrojone?

bieron 01 Feb 2014 01:18 1536 2
    bieron
    Level 10  
    Radioodbiornik ustawiony na "U" odbiera nieźle RMF oraz gorzej inną niezidentyfikowaną stację, na reszcie pasma szum. Wartości kondensatorów na płytce głowicy GT3 oryginale, tzn. identyczne ze schematem. Przeczytałem na pewnym forum o odbiorze lustrzanym. Czy to może być jego efekt, czy też radio jest nieudolnie przestrojone? Jeśli podałem za mało danych, to ewentualnie prosiłbym o pokierowanie jak mógłbym zweryfikować odpowiedź na tytułowe pytanie. Pozdrawiam.
    bieron
    Level 10  
    Przestroiłem "na słuch" według opisu z Serwisu Elektroniki 4/2000 i efekt satysfakcjonujący mnie (89,0 do ok. 108 Mhz). Po wciśnięciu ARCz nie ma żadnego przesunięcia. Miałem dużo szczęścia albo głowica GT-3 się przestraja w prosty sposób - bądź jedno i drugie :) Pozytywnie zaskoczyła mnie czułość Wandy: lepiej łapie stacje od miniwieży LG i dwóch innych chińskich radyjek.

Jeszcze rada dla tych co przestrajają pierwszy raz (jak ja): wiele elementów ma inne parametry niż na schemacie- "pakowali, co mieli pod ręką", dlatego należy uważać, które kondensatory wymieniamy. Pojemność kondensatora strojeniowego jest wytłoczona z lewej strony obudowy (u mnie ledwo widoczny napis). Nie było w pobliskim sklepie kondensatorów 30 pF (C401) i 75 pF (C405) więc wziąłem odpowiednio: 27 pF i 82 pF.

Dzięki, zamykam temat.