Masz podane telefony w instrukcji, nic nie stoi na przeszkodzie by poświęcić 5 min na rozmowę z człowiekiem ,który składa te unifony ... na pewno pomogą , wujek gugle nie gryzie....
Witam miałem podobny problem nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale udało mi się to ogarnąć metodą prób i błędów, temat stary ale może ktoś akurat skorzysta na tym No to tak jeśli ktoś ma paragon to niech spróbuje wymienić domofon na 6 żył ale jak ktoś nie może go zwrócić
to idzie go przerobić przynajmniej mi się udało i działa ale wymaga lutowania i każdy to robi na
na własne ryzyko No to tak zacznijmy od starego domofonu opisze co do czego jest :
Dobra przechodzimy dalej jak to podłączyć będzie potrzeba do tego zadania lutownica i małą kostka 3 torowa.
Tak jak na zdjęciu każda kolorowa kropka do dany kolor kabla ze starego domofonu reszta kolorów po prostu dowolna.
Lutowanie na płytce od drugiej strony na stykach.
no to zaczynamy:
Najpierw lutowanie i pod pięcie kostki
Do zielonego kabla wychodzącego z układu lutujemy dowolny kabelek oczywiście na odwrocie płytki do styku, w moim przykładzie jest to fioletowy kabelek
który puszczamy prosto do kostki do jednego z torów
następnie lutujemy otwieranie drzwi na odwrocie płytki przynajmniej na tej jest możliwość dolutowania 2 kabelków ślepo zakończonych czyli nie biorącej udziału w ogóle w układzie lutuje tak jak na zdjęciu dwa kable na każdym ze styków w moim przykładzie to jest różowy i szary kabelek miernikiem można od razu sprawdzić czy guzik działa następnie puszczamy te dwa kabelki do osobnych torów w kostce
dodam jeszcze ze w tym domofonie mała kostka pasuje idealnie w tym miejscu co na zdjęciu
1-biały(słuchawka) 2-brązowy(mikrofon) kabel skręcamy i wpinamy do gniazda L+
4-czarny(masa) wpinamy do L-
3-żółty(wywołanie) wpinamy do kostki z kolorem żółtym
5-niebieski(otwieranie1) wpinamy do kostki z kolorem niebieski
6-zielony(otwieranie2) wpinamy do kostki z kolorem zielony
w sumie 5 i 6 nie ważne jak się podłączy powinno działać
teraz pozostaje poskręcać i zamontować
Te podłączenie ma jeden wadę wywołanie jest podłączone bezpośrednio
do słuchawki więc to oznacza że zadzwoni nawet gdy słuchawka jest podniesiona :/ ale tak poza tym działa bez problemu
Przepraszam ale nie wszystko dziala jak powinno to znaczy chodzi o otwieranie drzwi niestety jak sie podlaczy to wszystko robi sie zwarcie ja odlutowalem przycisk i usunolem dwa styki zeby nie wchodzily w uklad i przylutowalem i dziala