S³yszalem ze zamiast anteny w samochodzie mozna wykozystac podgrzewanie tylnej szyby tylko trzeba dac jakis kondensator zeby zatrzymywal prad staly a nietlumil syg w.cz. Jakiej pojemnosci ma byc ten kndensator i czy to wogule bedzie dzialac?
Pozdrawiam Ma³yLesiu
Kiedy¶ kupi³em w niemczech taki kit. Wzmacniacz-przystawkê. Ale jak w niemczech gdzie nadajników radiowych jest wiele to sprawdza³ siê to w Polsce musia³em go wyrzuciæ. Samo ogrzewanie szyby bêdzie marn± anten± nijak nie dopasowan± do radia a s³aby sygna³ z niej trzeba by wzmocniæ. Do tego trzeba dodaæ z³e umiejscowienie takiej anteny i mocno kieunkow± charakterystykê. Przy okazji wzmocni siê te¿ zak³ócenia z altenatora je¶li szyba bêdzie grza³a. Ogólnie obry temat do eksperymentowania ale dla znaj±cych podstawy.
W Audi C4 s± 2 czy 4 dodatkowe paski na tylnej szybie s³u¿ace jako antena. Ale jest modu³ do diversity do tego. W BMW jest antena te¿ w tylnej i przedniej szybie - diversity jest w radiu. I na fabrycznym radiu teleskop bije na g³owe - niestety po w³o¿eniu byle czego (pioneer, sony, jvc) radio nie chodzi wcale.
Ogólnie rzecz bior±c mo¿na dopasowaæ nawet kawa³ek drutu odpowiednim uk³adem LC. Je¶li chodzi o wykorzystanie ogrzewania szyby to nale¿y zasilanie od strony masy i od plusa odseparowaæ odpowiednimi cewkami (takimi które przepuszcz± odpowiednio du¿y pr±d bêd± jednocze¶nie elementami przeciwzak³óceniowymi i bêd± stanowiæ zaporê dla czêstotliwo¶ci radiowych) i wtedy do tak odseparowanego ogrzewania doprowadziæ przez uk³ad dopasowuj±cy lub wzmacniacz przewod antenowy od radia. Efekty mog± byæ ró¿ne jak zauwa¿yli koledzy, od dobrych blisko nadajników radiowych do bardzo kiepskich w miejscach gdzie pokrycie sygna³em jest niskie. Ja kiedy¶ mia³em antenê zrobion± z kawa³ka drutu który by³ umieszczony za uszczelk± przedniej szyby i w mie¶cie by³o jako tako, ale poza miastem odbiór praktycznie by³ niemo¿liwy.
Mam taki problem - dylemat: dziury w dachu na antenê CB - do której jednak powoli lecz i tak z trudem dorastam (niestety dla mojego auta) ale wola³bym nie robiæ tego i u¿yæ anteny w ogrzewaniu. Obecnie za³o¿y³em uchwyt na baga¿nik i LEMM sobie tam siedzi lecz otwieraj±c baga¿nik muszê do sporo ³amaæ.
Kto¶ ma mo¿e pomys³ na schemat takiej konstrukcji?
Chodzi mi o wypróbowanie dwóch pomys³ów:
- ogrzewanie jako antena
- rozwa¿am równie¿ zrobienie dodatkowej anteny na szybê tyle ¿e te dostêpne na rynku mnie nie przekonuj± wcale
Wiem ¿e to ¶wietnie dzia³a w markowych pojazdach i podejmê siê dok³adnego opisu mojego monta¿u.
W fabrycznych m±drzy ludzie to robili ale projektowali to na trochê inne warunki odbiorcze i realia polskie nieco to przerastaj±.
A je¶li za¶ chodzi o antenê CB to zapomnij. Pro¶ciej kupiæ anten± na magnes lub uchwyt do dachu i rynienki. Ja na dachowej, poprawnie zestrojonej bezproblemowo robi³em ³±czno¶ci do 100km.
Zgadza siê, akurat czêsto parkowa³em na górce bo w normalnym ruchu a¿ tak dobrze nie by³o. Nie mniej jednak o ile mo¿na z szyby ogrzewanej zrobiæ antenê radiow± to napewno bêdzie niemo¿liwe uzyskanie poprawnej anteny CB. Bo je¶li antena nie jest dopasowana swoimi parametrami do d³ugo¶ci odbieranej fali to mo¿na jeszcze pogodziæ siê z gorszym odbiorem ale w torze nadawczym wystêpuj± zupe³nie inne zjawiska. Niedopasowanie anteny do radia w skrajnych, nie tak rzadkich przypadkach, powoduje uszkodzenie toru nadawczego mocy, koñcówki mocy w.cz. Anteny nadawcze stroi siê na tzw wspó³czynnik fali odbitej, ale tu nie jest miejsce na wyk³ad na ten temat.
Powiedziawszy zupe³nie szczerze ju¿ sam nie wiem co lepsze... Ale takie to ¿ycie. D³ugo zastanawia³em siê nad odpowiedzi± i w sumie nie przekonujesz mnie do magnesu. Jak zrobi siê troszkê lu¼niej przerwie ¶wi±teczno-noworocznej biorê wiertarkê i montujê na dachu antenkê CB a zaraz obok antenê do radia.
Tak postanowi³em
Swoj± drog± nie odwa¿y³bym siê montowaæ radia cb pod ogrzewanie, ju¿ wystarczy mi ¿e znalaz³em na allegro antenki montowane przez przyklejenia do szyby ... czy kto¶ tego u¿ywa - nie wiem ale nie wyobra¿am sobie ¿e to mo¿e dzia³aæ.
Montuj jak najbli¿ej, jak bêdziesz mia³ szczê¶cie i dobrze siê wstroisz w antenê radiow± to bêdziesz siê dziwi³ dlaczego Ci wej¶cia radii siê psuj±....a z dopalaczem napewno ka¿de uwalisz, nawet na wy³±czonym radiu.
Te¿ mam ten problem a nawet wiekszy bo nie wiem jak mam pod³±czyæ radyjko do anteny, bo nie widzê ¿adnego przewodu antenowego. Mam Audi B4 93r wersja w³oska.