Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykrywanie kierunku (wejście/wyjście)

m.biruta 02 Feb 2014 12:03 1206 5
    m.biruta
    Level 16  
    Cześć,
    Biorę się za wykonanie układu oświetlenia schodów i zastanawiam się nad gotowymi rozwiązaniami wykrywania kierunku tj czy ktoś wchodzi na górę schodów czy schodzi na dół. Pierwsze co mi przyszło do głowy to oczywiście 2 diody odległe od siebie o np 5 cm i wykrywanie która została "przecięta" jako pierwsza. Można by wtedy sumować wejścia na schody i odejmować ich opuszczenie.
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Temat kiedyś przerabiałem i jest to bardziej zamotane niestety...
    Kilka sytuacji, które rozp... system :) :
    - w połowie schodzenia cofasz się, bo zapomniałeś cośtam
    - po schodach idą dwie osoby i równocześnie przecinają bariery
    - wchodzący i schodzący mijają się na barierze
    - masz psa, który ma 4 łapy i jak to pies, lekkie ADHD ;-)

Ja w pewnym projekcie użyłem po prostu dwóch włączników, które wciskasz na dole i do góry.
    m.biruta
    Level 16  
    Kuniarz wrote:
    - w połowie schodzenia cofasz się, bo zapomniałeś cośtam

Zegar i odliczanie ustalonego maksymalnego czasu oświetlenia schodów powinno rozwiązać większość problemów :)

Kuniarz wrote:
    - po schodach idą dwie osoby i równocześnie przecinają bariery

Eeee, nie da się iść po schodach przylepionym do kogoś. Zawsze jest jakaś luka :)

Kuniarz wrote:
    - wchodzący i schodzący mijają się na barierze

Mam niejedne schody i z doświadczenia wiem, że mijanie się przy "barierach" które są umieszczone na krańcach raczej nie występuje. Zazwyczaj mija się gdzieś po środku. Ale i na to maksymalny czas działania by pomógł.

Kuniarz wrote:
    - masz psa, który ma 4 łapy i jak to pies, lekkie ADHD ;-)

No tak, pies może być tu jakimś problemem...

Kuniarz wrote:
    Ja w pewnym projekcie użyłem po prostu dwóch włączników, które wciskasz na dole i do góry.

Zastosowanie włączników sprawi, że będą to normalne schody z oświetleniem :) Pomyślałem, żeby zrobić to w dość prosty sposób. 2 diody IR oddalone od siebie o np. 5 cm i oddzielone jakimś murkiem. Po drugiej stronie otworu 2 fotorezystory też oddalone i oddzielone od siebie. Można by w ten sposób wykrywać kierunek ruchu. Pytanie czy takie diody mają szansę zadziałać przy odległości 100-110 cm? A może są gotowce?
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    m.biruta wrote:
    Pytanie czy takie diody mają szansę zadziałać przy odległości 100-110 cm?

Tak, bez problemu. Osdtęp 5cm między barierami to trochę za mało, postawisz stopę i już masz od razu dwie przecięte.
    Generalnie gratuluję zapału i optymizmu ;-) Liczę na wieści z projektu.
    m.biruta
    Level 16  
    Kuniarz wrote:
    Tak, bez problemu. Osdtęp 5cm między barierami to trochę za mało, postawisz stopę i już masz od razu dwie przecięte.
    Generalnie gratuluję zapału i optymizmu ;-) Liczę na wieści z projektu.

Czujnik powieszę na wysokości 40-50 cm
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    m.biruta wrote:
    Czujnik powieszę na wysokości 40-50 cm

Ma to jakiś sens, chociaż jeśli będzie to na ostatnim stopniu to możesz mieć kilka przecięć pod rząd. Zależy jakie to schody, u mnie np. schody kończą się takim podestem, na którym się zdejmuje buty, odpina/zapina psa itp. więc bywa że jest tam tłoczno ;-)