Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pilarka Stihl 023 - nie odpala

reksioo28 03 Lut 2014 21:52 18660 55
  • #31
    radeons
    Poziom 9  
    Wyczyść sobie nagar z cylindra i z kanału wydechowego. Pierścienie mogą być też Caber. Widać że ten tłok, to ktoś liftował papierkiem ściernym po przytarciu.
  • #32
    shinto
    Poziom 18  
    Nie pisałem o pierścieniach bo przeważnie są w komplecie z tłokiem..ale tak.Caber to dobra firma,rada o czyszczeniu nagaru też trafna.Warto.
  • #33
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #34
    reksioo28
    Poziom 9  
    A więc wymieniłem łożyska wału, tłok w raz z pierścieniami i filtr oaliwa. Piła odpaliła pochodziła chwile na wolnych obrotach i zgasła . Za każdym razem jak ją odpalę z 2...3 sekundy pochodzi i gaśnie. Również gdy dodam gazu nie wchodzi na wyższe obroty tylko gaśnie.
  • #35
    kamilo23
    Poziom 19  
    A ustawiłeś gaźnik? wykręć po 1,5 obrotu obie dysze, śrubkę T wkręć do oporu i wykręć 2 obroty. i zobacz jak się będzie zachowywać po odpaleniu.
  • #36
    reksioo28
    Poziom 9  
    Gaźnik jest ustawiony, przekładałem go wcześniej do sprawnej pilarki
  • #37
    kamilo23
    Poziom 19  
    A co z uszczelniaczami? Ewidentnie nie dostaje paliwa.
  • #38
    reksioo28
    Poziom 9  
    uszczelniacze wymieniłem
  • #39
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #41
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #42
    frantic21
    Poziom 15  
    A przewód impulsowy jest na pewno założony? Tzn nie tylko na cylinder, ale też drugi koniec?
  • #43
    shinto
    Poziom 18  
    Witam.Moim zdaniem coś zrobiłeś za mało dokładnie.Nie kleiłeś na silikon mam nadzieję?Też miałem podobny przypadek,ponowny demontaż i poprawienie montażu załatwiło sprawę.Nie zakleiłeś otworu od rurki impulsowej?
  • #44
    reksioo28
    Poziom 9  
    Nie kleiłem na żaden sylikon tylko specjalną pastą. A co do tego przewodu impulsowego to jest jakiś wężyk pod łącznikiem podobny do wężyka paliwowego który wychodzi z cylindra a drugi koniec nie jest nigdzie podlączony
  • #45
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #46
    shinto
    Poziom 18  
    Musi być podłączony.Jednym końcem do misy korbwowej,a drugim do podstawy gaźnika.Inaczej nigdy nie będzie ci działać.
  • #47
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #48
    shinto
    Poziom 18  
    No tak..albo zamiast benzyny nalał wody..
  • #49
    reksioo28
    Poziom 9  
    Koledzy czy wy musicie mieć takie nieprzyjemne podejście do tematu. Skoro pytam o to was tzn że nie znam się na tym a chcę z waszą pomocą usunąć usterkę. I zaoszczędzić parę groszy. Dziwne mi to było że nie jest podłączony ale nie widzę tam żadnego dodatkowego gniazda by to podłączyć do gaźnika
  • #50
    shinto
    Poziom 18  
    To po prostu odreagowanie..więc nie obrażaj się a po prostu też się pośmiej.Nawet jeśli trzeba pośmiać się z siebie samego,a to sztuka którą niewielu potrafi.Wracając do tematu,odkręć0gaźnik i wyjm go.Potem zdemontuj tą plastikową przegrodę między gaźnikiem a cylindrem.Nie uszkodź przy tym łącznika gaźnika,łatwo można to zrobić.Jak ją zdemontujesz,zobaczysz króciec do podłączenia tej rurki.Chyba że masz go obłamanego przy demontażu,wtedy ten plastik jest do wymiany.
  • Pomocny post
    #51
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #52
    reksioo28
    Poziom 9  
    ok wężyk założony piła chodzi. Niepokoi mnie tylko to ze zbyt mocno kopci i wydziela się zapach podobny jak bym był na stadionie żużlowym. Inaczej tego nie potrafię określić
  • Pomocny post
    #53
    shinto
    Poziom 18  
    Wyreguluj gaźnik.Wkręć śruby oznaczone L i H do lekkiego oporu,a potem wykręć śrubę L o półtora obrotu,a śrubę H na 3/4 obrotu i sprawdź jak działa piła.Powinna dobrze reagować na gaz i nie dusić się.Jak tak działa to ok.Śrubą T ustalasz obroty biegu jałowego.
  • #54
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #55
    reksioo28
    Poziom 9  
    Świeżo zakupioną
  • #56
    reksioo28
    Poziom 9  
    Pilarka chodzi. Dzięki wszystkim za pomoc. Uważam temat za zamknięty.