Ja zakupiłem w 2008 Rainbowa SE z elektroszczotąka używanego na alledrogo za 1300 zł i z 3 letnią gwarancją po serwisie. Odkurzacz posiada przemyślany system filtra wodnego nie to co nasze krajowe wodniki np. jeśli chodzi o czyszczenie odkurzacza po sprzątaniu - zrozumie chyba tylko ta osoba, która miała wodnika. Jest to najprostszy Rainbow więc za bardzo nie ma sie w nim co psuć np. jak w nowej E-serii (elektronika, przegrzany silnik przy braku wymiany filtra Hepa). Gdy zakupiłem ten odkurzacz miał już zapewne spooooro przepracowane. Po 3,5 roku wymieniłem tylko sprężynki zatrzasków i zatrzask, dodatkowo postanowiłem mu wymienić szczotki ale stare jeszcze zbierały pomimo, że u mnie pracowały ponad 3 lata + kilka lat u poprzedniego właściciela . To jest solidny produkt, pomimo swojego wieku wymieniam kilka części i ciągle działa jak nowy a nie jak w przypadku innych odkurzaczy, że kończy się to zakupem nowego. Więc zamiast kupować najnowsze hiper turbo modele za 10tyś. polecam poszukać używanego Rainbowa SE z gwarancją.