Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jaki odkurzacz z filtrem wodnym kupić.

11 Jan 2013 21:44 375763 160
Automation24.pl
    foldback
    Level 29  
    Ja zakupiłem w 2008 Rainbowa SE z elektroszczotąka używanego na alledrogo za 1300 zł i z 3 letnią gwarancją po serwisie. Odkurzacz posiada przemyślany system filtra wodnego nie to co nasze krajowe wodniki np. jeśli chodzi o czyszczenie odkurzacza po sprzątaniu - zrozumie chyba tylko ta osoba, która miała wodnika. Jest to najprostszy Rainbow więc za bardzo nie ma sie w nim co psuć np. jak w nowej E-serii (elektronika, przegrzany silnik przy braku wymiany filtra Hepa). Gdy zakupiłem ten odkurzacz miał już zapewne spooooro przepracowane. Po 3,5 roku wymieniłem tylko sprężynki zatrzasków i zatrzask, dodatkowo postanowiłem mu wymienić szczotki ale stare jeszcze zbierały pomimo, że u mnie pracowały ponad 3 lata + kilka lat u poprzedniego właściciela . To jest solidny produkt, pomimo swojego wieku wymieniam kilka części i ciągle działa jak nowy a nie jak w przypadku innych odkurzaczy, że kończy się to zakupem nowego. Więc zamiast kupować najnowsze hiper turbo modele za 10tyś. polecam poszukać używanego Rainbowa SE z gwarancją.
  • Automation24.pl
    neeoo
    Level 12  
    Panowie a z tych czterech, który byłby dobry pod względem czystości wydmuchiwanego z nich powietrza i późniejszego dostępu do części zamiennych ??

Odkurzacz MPM BORA MOD-07 z Filtrem Wodnym ≈500zł.
    ZELMER AQUAWELT 919.0 ST ≈ 600zł.
    ZELMER WODNIK QUATTRO 616.6 ≈1000zł.
    THOMAS TWIN T2 AQUAFILTER + Turbo szczotka ≈ 1500zł.

Chyba że jest może jeszcze jakiś inny lepszy od tych przedstawionych, w tym przedziale cenowym 500 - 1500zł.?? I mało awaryjny ??
  • Automation24.pl
    xxxx
    Level 11  
    my tez jestesmy na kupnie i zastanawiamy sie nad karcherem 4001 bo zelmery porazaja iloscia negatywnych komentarzy
    oni_juz_wiedza
    Level 2  
    Do jakich zastosowań używalibyście tego Karchera 4001 ?

Nadaje się do wielu rzeczy, ale chyba najlepiej sobie radzi z tapicerakmi foteli i kanap w mieszkaniu. Plus odświeżanie wykładzić w aucie oraz wykładzić w mieszkaniu.

Jest dosyć łatwy i mocny w użyciu. Czasami jak się myje auto na dworze, trzeba uważać, żeby się nie wywrócił. Brakuje na start filtru do odkurzania na sucho. Ale zawsze jest możliwość dokupienia.
    Azakiel2012
    Level 9  
    sam aktualnie szukam dobrego bezawaryjnego i prostego w obsłudze odkurzacza i szczerze przyznam że juz zgłupiałem, im więcej czytam tym jestem mniej zdecydowany, po przejrzeniu tego wątku byłem zdecydowany na THOMASA TWIN T2 ale trafiłem na pare w sumie negatywnych opinii które zniechęciły mnie do niego i znowu jestem w kropce, cytaty opinii poniżej:

Quote:
    Początkowo byłem nim zachwycony, ale po dwóch latach użytkowania go przeklinam. Dlaczego? - Bardzo czasochłonne mycie (tyle czsu co sprzątasz tyle myjesz) - Drugie tyle co na odkurzacz wydasz na wode do mycia - Rura nie obraca się o 360st wiec sprzątając wokół odkurzacza łatwo ją załamać - Po dwóch praniach dywanu pękła końcówka do prania (może i lepiej) - Bardzo mały pojemnik na wode - Bardzo skomplikowany kształt filtra = nie da się domyć = śmierdzi Jak komuś to nie przeszkadza, to poza tym świetny odkurzacz made in Germany.

Quote:

Sprzęt dobry. Odkurzanie i pranie bez uwag, prosty w obsłudze. Pomimo drobnych wad godny polecenia do użytkowania w domu.

Zalety

bardzo dobre ssanie, możliwość regulacji mocy, pranie bardzo dobre w porównaniu z innymi markami

Wady

1. mały zbiornik na czystą wodę i płyn do prania (2,4 l)- trzeba bardzo często uzupełniać podczas prania
    2. trzeba uważać podczas otwierania pokrywy odkurzacza, gdyż mocniejsze przegięcie grozi jej pęknięciem w miejscu mocowania z resztą obudowy ( cienki plastik)
    3. niefortunne umiejcowienie gniazda do podłączenia wężyka pobierania wody do prania - z wiekiem wielokrotne otwieranie pokrywy odkurzacza może doprowadzić do uszkodszenia wężyka

Quote:

Niestety ja się zawiodłam. Posiadam ten odkurzacz od tygodnia, przetestowałam wszystkie funkcje. Odkurzanie dywanów - wszystko ok.Mycie podłogi - pozostawia zmugi na podłodze. Mycie okien - tragedia! szybciej zrobię to tradycyjmym sposobem. Ciężko nim kierować - waga 10 kg. Pranie dywanów? to chyba kpina! Ten odkurzacz co najwyżej odświeża dywan. Nie ma mowy o czyszczeniu. Niestety nie jest wart tej ceny.

Zalety

Odkurzanie dywanów - wszystko ok.

Wady

Niestety ja się zawiodłam. Posiadam ten odkurzacz od tygodnia, przetestowałam wszystkie funkcje. Mycie podłogi - pozostawia smugi na podłodze. Mycie okien - tragedia! szybciej zrobię to tradycyjmym sposobem. Ciężko nim kierować - waga 10 kg. Pranie dywanów? to chyba kpina! Ten odkurzacz co najwyżej odświeża dywan. Nie ma mowy o czyszczeniu. Niestety nie jest wart tej ceny.

Nie szukam taniego odkurzacza ale szukam odkurzacza taniego w eksploatacji i z dobrymi częsciami (zeby nie lądował co rok w serwisie), jestem bardzo zawiedziony jakoscią obecnych odkurzaczy z niskej półki cenowej, niedawno kupiłem Electroluxa bezworkowego za jakies 400zł i powiem jedno: TRAGEDIA, zapycha sie bez względu na to ile jest smieci w pojemniku i traci moc, czyszczenie go po odkurzaniu jet bardzo skomplikowane i najlepiej robic to na dworzu bo łatwo niechcący otworzyc pojemnik i rozproszyc cały syf na mieszkanie). Skonczyło sie na tym że odkurzacz wylądował w piwnicy mimo ze jest sprawny i wziąłem jakis bardzo stary odkurzacz z piwnicy z tradycyjnym szmacianym workiem i chodzi o niebo lepiej i traci moc dopiero jak worek jest pełny a dodatkowo moge go oprózniać i wymieniac worek bez ryzyka ze cos sie wydostanie na zewnątrz, wszystkie częsci są solidne (nie takie plastik fantastik jak teraz w odkurzaczach za około 500zł)

Ręce mi juz opadają, widzę ze większosc producentów specjalnie robi swoje odkurzacze tak by się w nich szybko cos popsuło albo by wymagały częstej kosztowej eksploatacji (worki filtry itp) a jak juz uda im sie wypuscic na rynek cos solidnego to czesto cena jest absurdalna (uwazam ze ceny odkurzaczy w stosunku do ich jakosci są mocno zawyzone)
    Kuria12
    Level 1  
    Witam trochę pogrzebałem w tych postach i nie rozumiem 1 rzeczy dużo ludzi narzeka na Rainbow w moim rodzinnym domu mamy Rainbow SE stary teraz juz chyba 20 letni był 3x w serwisie na wymiane łożysk uszczelki zbiornika i jakiejś płytki to była druga wizyta pierwsza i trzecia odbyła się tylko z chęci matki żeby go wyczyścić i sprawdzić. Pan Jimmi czy jakoś tak mówi że korzysta z części i serwisów na allegro i mu się ciągle psuje, a nie wiem czy wie że większość serwisów jest nieautoryzowana i wsadzają do środka wszystko co mają pod ręką. Jeśli się tak robi to niema nic dziwnego że się psuje. W naszym po tych około 20 latach szczotki silnika są sprawne w +- 50% pierwszy raz widzę szczotki o takiej żywotności. Żeby nie było nie mieszkamy w mieszkaniu 50m2 tylko w domku jednorodzinnym 2 pietra + poddasze więc około 250m2 ma spokojnie do odkurzania. Tak więc panie Jimmy wejdź pan na stronę dystrybutora rainbow . pl i tam ma Pan listę serwisów autoryzowanych

Teraz powiem trochę o jego minusach a dokładniej chyba o 2 czy 3 z modelu SE
    - drogie części
    - wysoka cena samego odkurzacza (teraz na allegro okolo 2,5tys)
    - słabe rury
    - mało serwisów aczkolwiek za darmo mogą przyjechać (zależy gdzie) i zabrać do serwisu maszyne.
    - Ciężko wniesc kobiecie na 2 pietro

sam zamierzam kupić najnowszy model E Black tylko jak narazie nie mam tyle kasy 7.500 (troche drogo) ale myślę że 2x niższy pobór prądu w stosunku do karchera + dłuższy okres eksploatacji powinno zwrócić ta cene

Jeszcze chciałbym
    filterek110
    Level 12  
    Od 15 lat posiadam odkurzacz wodny WIR firma dystrybucyjna z Poznania.Odkurzacz posiada dyfuzor na podobieństwo znanej firmy amerykańskiej.Kupiłem go w castoramie i do dziś pracuje.Owszem zdarzyły się awarie (drobne) jedna trochę poważniejsza-pękł i rozsypał się dyfuzor (dobrze że kupiłem zaraz zapas), trochę uszkodził wewnętrzną obudowę ale sobie poradziłem wklejając koło z blaszki ze stali nierdzewnej gdyż tam jest cały czas wilgoć.Kilka lat nic się nie psuło,raz nawet przewrócił się na bok i zassał wodę do silnika.Myślałem że już po odkurzaczu ale po 5 minutach załączyłem go "wypluł" wilgoć i pracuje dalej.Trzeba niestety w tym modelu raz na jakiś czas wyczyścić separator oraz zakamarki w dnie i zbiorniku na wodę.Zaletą podstawową i nadrzędną jest to że nie ma filtrów,wlewam ok 4 litry wody,nie ma przykrego zapachu po odkurzaniu (mam psa i przy starym "zakurzaczu" musiałem wietrzyć mieszkanie bo był smród). Osobiście jestem zadowolony z tego zakupu , a pokazała się nowa wersja tego modelu i na oko wygląda że jest lepiej zaprojektowany mniej zakamarków łatwiejszy w utrzymaniu czystości -cena na allegro to 1800zł ja za swój zapłaciłem 1300 zł ale to było 15 lat temu i wydaje mi się że za ten nowy to chyba warto.Wiem że przydało by się wymienić łożyska ale nie mam takiego ściągacza więc na razie pracuje.W tedy jak ja kupowałem prawie wszystkie dobre odkurzacze miały w środku filtry nie tanie ok.50zł za sztukę co pół roku do wymiany to proszę sobie policzyć ile to pieniędzy za 15 lat.Pozdrawiam wszystkich
    alter ego 555
    Level 1  
    cyt.
    "A wlasnie jednak najlepiej kupić Rainbow! Choc drogi to sluzy wiele lat! A nic tak nie wysprzata jak on. Sprawdzilem go na wlasnej skorze i szczerze polecam! Silnik ma 8 lat gwarancji!!!!!!! A taki Zelmer wysiada po 2 latach. "

Popieram !!!
    Ja mam RAINBOWA od 18 lat.
    Jest naprawdę rewelacyjny. Przez tyle lat sprawuje się naprawdę super. W tym czasie raz był tylko w serwisie - wymiana szczotek w wałku w turboszczotce (starły się po 15 latach używania ) i pasków klinowych, bo się wyciągają i trzeba wymienić raz na kilka lat. Ale to groszowa sprawa.
    Moja córka jest uczulona na kurz, nic nie pomagało, ciągle poranny katar i zatkany nos. I z tego właśnie powodu zakupiliśmy Rainbow. Okazał się strzałem w 10! Po katarach ani śladu :) Teraz dorosła już córka wyprowadziła się z domu, zięć kupił jakiś zwykły odkurzacz i problemy z nosem powróciły niestety. Tak więc pewnie mój Rainbow przeprowadzi się również do mieszkania córki :)
    Niektórzy tu piszą o jakichś pordzewiałych rurach i uszkodzonych łożyskach - widocznie nie przestrzegają instrukcji obsługi tego urządzenia i np. trzymają Rainbowa na zbiorniku z wodą- to nic dziwnego że pod wpływem wilgoci siadają łożyska i rdzewieją rury.
    Pozdrawiam.
    wnoto
    Level 34  
    marinek1231 wrote:
    Ja mam RAINBOWA od 18 lat.
    Jest naprawdę rewelacyjny.

Dziwne . Wiele postów pochwalnych przez użytkowników zadowolonych. Rejestrują się tylko po to aby pochwalić produkt. (mają tylko po 1 wysłanym poście - i to właśnie o odkurzaczu).
    Dla mnie to wygląda jak reklama firm serwisujących Rainbow .... pewnie to dla nich ... opłacalne.
    hessto
    Level 16  
    @marinek1231 Odkurzacz Rainbow E2 Black cena ~7,990.00PLN ? power drogie! :-o

Ps. Karcher SE 4001 dobre cena.
    madowal
    Level 2  
    Być może są to posty reklamowe, natomiast mogę opowiedzieć o użytkowaniu tego odkurzacza, zakupiliśmy z żoną w 1999 r. nowy model (wtedy)Rainbow E1 czyli mamy go prawie 19 lat, mamy mieszkanie 50m2, odkurzamy średnio raz w tygodniu, jakieś czyszczenie samochodu, natomiast wykonałem w tym okresie dwa remonty łazienki, dwa remonty kuchni (wymiana terakoty, glazury itd.) oczywiście remonty przedpokoju, pokojów, nie zbyt go oszczędzałem, w zeszłym roku odmówił posłuszeństwa, wyłączał się po krótkim użytkowaniu, po prostu się przegrzewał, no cóż przyszedł czas na wymianę filtrów, jak wyjąłem filtr silnika, to nie dziwię się że przegrzewał się, sam bym się przegrzał, jak kupiłem filtr silnika i filtr epa, do dokupiłem jeszcze klipsy do węża gdyż jeszcze na początku któreś z dzieci upuściło wąż i złamał się więc wymieniłem z węża zwykłego bez przewodu elektrycznego, teraz naprawiłem ten wąż, wymieniłem szczotki silnika gdyż już były zużyte, wymieniłem opaskę z plastiku tę do łączenia rur, również na początku sam połamałem jeden z uchwytów do kabla te rozsuwane, tego nie zmieniłem, i odpadło mi jeszcze jedno kółko, cały czas myślę jak naprawić, no i wyskakuje mi z podstawy gdyż odpadł karb na tylnej części obudowy który trzyma odkurzacz w podstawie, natomiast pozostałe wszystko działa, myślę że następna wymiana elementów za następne 18 lat, no chyba że coś padnie, oczywiście mogę te elementy wymienić na nowe lecz szkoda mi kilkaset zł na elementy, w eksploatacji to nie przeszkadza, do estetów się nie zaliczam, nie świruję z czyszczeniem miski czy separatora, raz na jakiś czas, jednego czego przestrzegam to zdejmuję miskę więc na wilgotnej nie stoi. pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

dodam tylko że często z elektrody korzystam lecz nie bardzo mam się czym chwalić to nie piszę