Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

atmega128 karta SD + 3 piny portub jako wyjście

Dawid 88 02 Lut 2014 21:02 975 3
  • #1 02 Lut 2014 21:02
    Dawid 88
    Poziom 14  

    Witajcie
    Na początku zaznaczę ze program piszę w Bascomie.
    Natrafiłem na taki oto problem. Mam atmege128 i podpiętą do niej kart SD tradycyjnie pod SPI. Pomijam walkę z komunikacją z kartą bo okazało się że działa tylko przy ustawieniu w pliku config_mmc Soft-SPI. Ale OK działa odczyt, zapis, no wszystko. Problem pojawił się kiedy dorzuciłem takie oto 3 linijki kodu:

    Config Portb.7 = Output
    Config Portb.5 = Output
    Config Portb.4 = Output

    Piny nie pokrywają się z tymi od SPI
    PB0 - CS
    PB1 - SCK
    PB2 - MOSI
    PB3 - MISO

    Cała komunikacja SD sypie sie, no normalnie jak by wcale karty nie było.
    Wiem doczytałem już tematy że m128 ma mnóstwo niedociągnięć i problemy z nią są ale pomóżcie jakoś to przeskoczyć.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Poprawka
    po małych testach problem zmalał tylko do pinu B.4, reszta nie przeszkadza.

    0 3
  • #2 02 Lut 2014 23:24
    Mateusz@
    Poziom 17  

    A przypadkiem nie masz zwarcia pomiędzy PB4 a PB3?

    0
  • #3 03 Lut 2014 18:26
    Dawid 88
    Poziom 14  

    Nie zwarcia nie ma

    Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

    Może odświeżę informacje. Oto mój kod:

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    w takiej postaci kiedy piny B 4,5 i 7 są ustawiane jako wyjścia to program działa następującą:
    po resecie procka dłuższą chwile nic na wyświetlaczu (jakieś 5 sekund) później wyświetla mi się napis "blad sd"

    wytnę z programu linijkę o konfiguracji portub.4 to po restarcie procka od razu mrygnie napis "blad sd" i pojawia sie "OK"

    czemu jest taka różnica czasowa ?

    0
  • #4 04 Lut 2014 16:39
    Dawid 88
    Poziom 14  

    Narazie poradziłem sobie zmieniając ten jeden pin na inny ale myślę że jak ktoś coś wymyśli to chętnie potestuję albo sam się w wolnym czasie pobawie z czystej ciekawości.

    0