Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie Pt100 - Podłączenie pt100 do regulatora przez przetwornik 4--20mA

piotr090792 02 Lut 2014 22:49 3669 7
  • #1 02 Lut 2014 22:49
    piotr090792
    Poziom 8  

    Witam, dostałem do złożenia układ składający się z termorezystora Pt100, przetwornika 40-20mA i regulatora. I nie mogę sobie z tym poradzić.
    Elementy:
    Pt100: http://www.lumel.com.pl/pl/oferta/aparatura_p...tyzacji/art212,czujnik-temperatury-ct364.html
    Przetwornik: http://www.lumel.com.pl/pl/obszary_dzialalnos...b-napiecia-zasilany-z-petli-pradowej-p17.html
    Regulator: http://www.hotcold.com.pl/oferta/regulatory-temperatury,92/asr-1,278

    Problem jest taki że nie wiem jak podłączyć termorezystor ponieważ ma on tylko 2 przewody a do przetwornika wchodzą 3.

    Na regulatorze wyskakuje błąd "Er d" i zastanawiam się czy jest to spowodowane złym podłączeniem pt100 jak wspomniałem wyżej czy może nie dochodzi sygnał z przetwornika ponieważ przewód między przetwornikiem a regulatorem ma 60m(chociaż w instrukcji piszą że może być nawet 100m).
    Czy wie ktoś może jaka jest przyczyna tego stanu?

    Sprawdziłem jeszcze spadek napięcia na tym przewodzie wynosi 14V.

    Pozdrawiam

    0 7
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #2 02 Lut 2014 23:31
    andrzej55
    Poziom 35  

    Jak połączyć czujnik z przetwornikiem w systemie trój-przewodowym jest narysowane str.7 instrukcji przetwornika. Przewody z wejść 1 i 3 mają zostać zmostkowane na czujniku.

    1
  • Sklep HeluKabel
  • #3 02 Lut 2014 23:36
    piotr090792
    Poziom 8  

    Ale czy ja moge to zmostkowac zwyklym miedzianym przewodem? Bo z tego co wiem nie można przedłużać kabli czujnika bo są z innego materiału i będzie oszukiwał pomiar.

    0
  • Pomocny post
    #4 02 Lut 2014 23:40
    andrzej55
    Poziom 35  

    Do czujnika Pt100 stosuje się miedziane przewody. To nie jest termopara tylko taki rezystor platynowy(zwiększa rezystancję przy podgrzewaniu).

    0
  • #6 03 Lut 2014 18:23
    piotr090792
    Poziom 8  

    Dobra, zmostkowałem te dwa wejścia i działa. Niestety przez to że nie ma tego trzeciego przewodu kompensacyjnego regulator wyświetla temperature o 0,5 stopnia wyższą ale da się przeżyć.

    Dzięki wszystkim za pomoc.

    0
  • #7 03 Lut 2014 18:45
    bartek_p
    Poziom 31  

    To podłącz na 3 przewodach i mostek zrób przy czujniku. Tak się to przeważnie podłącza, właśnie żeby kompensować długość przewodu do czujnika.
    Jeśli nadal będzie wyświetlał złą temp. to zobacz w opcjach tego regulatora czy nie da się ręcznie kompensować wyniku wyświetlanego na wyświetlaczu.

    0
  • #8 04 Lut 2014 21:52
    piotr090792
    Poziom 8  

    Wszystko działa, dzięki za pomoc.

    0