Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Iluminofonia 3x400W Proszę o porady. Antrona LSG 1200

landryna199 03 Feb 2014 15:21 1206 2
    landryna199
    Level 14  
    Witam. W pobliskim sklepie z Artykułami używanymi z Niemiec kupiłem iluminofonie 3 kanałową. Mam z nią mały problem. Wziąłem ją na warsztat, poprawiłem wszystkie ścieżki lutownicą (już były ocynowane), oraz przylutowałem uzwojenie pierwotne jednego z 3 transformatorów. OK działa! Jednak jest problem. Niestety polega on na tym że iluminofonia potrzebuje dużego sygnału aby żarówki zaświeciły. Pamiętam że teściu kiedyś w swojej iluminofonii miał podobny problem i wymienił transformator na jakiś z magnetofonu czy czegoś. Jednak to i tak było za mało, bo jego urządzenie potrzebowało małego wzmacniacza aby wszystko działało jak trzeba.

Chciałbym żeby moja iluminofonia pracowała nawet z sygnałem z telefonu, komputera ,miksera. Jak tego dokonać? Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Czy zdjęcia wystarczą aby ruszyć temat z miejsca czy miałbym przerysować schemat z płytki?

Sygnał podałem na PIN 1 dałem masę (Normal) a na pin 3 dałem + (Empfindlich) Czy to jest dobrze? A co z pozostałymi pinami? Proszę zwrócić uwagę że z gniazda idzie 5 przewodów, czyli każdy pin jest gdzieś podłączony. Czy nie powinno być tak?
    1+ 4- Lewy kanał
    5- 3+ Prawy kanał
    Translator mi wiele nie pomógł niestety!!

Chciałbym jeszcze dodać że sygnał podałem z wyjścia słuchawkowego wzmacniacza MARANTZ PM420, Loudness włączony, działa wszystko dopiero na maksymalnej głośnosci moich HECO SM640 Kolumny grają można powiedzieć na max swoich możliwosci.

http://www.youtube.com/watch?v=fi0ZSwoLbEg&feature=youtu.be

Iluminofonia 3x400W Proszę o porady. Antrona LSG 1200 Iluminofonia 3x400W Proszę o porady. Antrona LSG 1200 Iluminofonia 3x400W Proszę o porady. Antrona LSG 1200 Iluminofonia 3x400W Proszę o porady. Antrona LSG 1200 Iluminofonia 3x400W Proszę o porady. Antrona LSG 1200 Iluminofonia 3x400W Proszę o porady. Antrona LSG 1200 Iluminofonia 3x400W Proszę o porady. Antrona LSG 1200 Iluminofonia 3x400W Proszę o porady. Antrona LSG 1200 Iluminofonia 3x400W Proszę o porady. Antrona LSG 1200 Iluminofonia 3x400W Proszę o porady. Antrona LSG 1200

Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki co do tego jak bym mógł tego dokonać aby był taki efekt jak chcę to proszę o porady. Kliknę pomógł oraz mogę przelać trochę punktów chociaż mam niewiele.
    oj
    Level 42  
    Wejście nie jest przeznaczone do podłączenia sygnału stereo.

1,4,5,3 - to coraz większa czułość wejścia
    2 - to masa

Wyjście słuchawkowe wzmacniacza się nie nadaję uwagi na bardzo niski poziom sygnału wyjściowego tego gniazda.

Prawdopodobnie wejście NF służyło do wprowadzenia sygnału na poziomie liniowym np. z miksera. Transformator służy do odseparowania sieci 230V a sygnał wejściowy.

Nie podłączać wejścia NF do wyjść głośnikowych (równolegle z głośnikami) jak można to było robić w kolorofonach polskiej produkcji.

Z uwagi, że nie wiadomo z jakimi poziomem napięć ten kolorofon działał, zrobić najprostszy wzmacniacz m.cz np. na LM386, TDA2822M, wtedy będzie można podłączyć poprzez ten wzmacniacz się do gniazda słuchawkowego.
    landryna199
    Level 14  
    oj wrote:

Wyjście słuchawkowe wzmacniacza się nie nadaję uwagi na bardzo niski poziom sygnału wyjściowego tego gniazda.

Jest niski to fakt, ale wraz z wzrostem głośności rośnie sygnał na wyjsciu słuchawkowym. Napisałem że jak zrobię dość głośno to wszystko jest ok.
    oj wrote:

Transformator służy do odseparowania sieci 230V a sygnał wejściowy.

Miałem styczność wcześniej trochę z podobnym urządzeniem i to akurat wiedziałem.

oj wrote:
    Nie podłączać wejścia NF do wyjść głośnikowych (równolegle z głośnikami) jak można to było robić w kolorofonach polskiej produkcji.

Czyli NF to znaczy "Sygnał niski" czy coś podobnego tak?

Dzięki wielkie za odpowiedź. przerobię przewód sygnałowy. Masę podłączę pod pin 2 a sygnał pod pin 3. Zobaczymy co będzie.
    @

Kolego OJ. Dzięki tobie wszystko działa jak trzeba. Wielkie dzięki. Działa nawet z sygnałem z telefonu. Nawet z tego co widzę mruga tak jak trzeba bo wtedy jakoś dziwnie to działało, ale na szczęście nie mam za dużych wymagań. Działa idealnie. Wielkie dzięki. Nie wiem dlaczego, ale nie widzę guzika "Pomógł" Chętnię bym go kliknął, ale go nie ma. Przeleje 10 punktów za pomoc. Jeszcze raz dzięki.