Witam,chciałbym założyć prosty alarm do garażu który jest w odległości jakichś 100-150 metrów od domu,chodzi mi o to żeby ktoś konkretnie pomógł mi w wyborze produktów które miałyby ze sobą współpracować,jaka centralka, nadajnik,odbiornik,czujki,wszystko w możliwie jak najniższej cenie
Proponuje Ci kolego coś takiego ... miałem podobne w wersji sufitowej , na prawdę daje po uszach że usłyszysz to w domu a złodzieja skutecznie wykurzy ...
Myślę że będzie ciężko w niskiej cenie znaleźć jakikolwiek zestaw gdyż 100-150 m to naprawdę dużo jak na zwykłe fale wysyłane poprzez bezprzewodowe urządzenia alarmowe Proponuję poszukać jakiegoś zestawu na allegro albo samodzielnie (zrobić albo...) kupić osobno części i podzespoły.
Pomyśl o wykorzystaniu czujnika ruchu z halogenów po 15zł i do tego zamontować dzwonek starego typu metalowy, czujnik doprowadzi faze do dzwonka i na dodatek masz regulacje czasu dzwonienia i czułości czujnika im więcej hałasu tym lepiej, poza tym zabezpiecz garaż porządnymi zasuwami zamiast robić alarmy, jak złomiarze nie wyważą bramy to i alarm nie bedzie potrzebny.
Zmierzyłem krokami odległość od okna mieszkania do garażu i wychodzi jakieś 60-70m,zastanawiam się nad odbiornikiem elmes CH4H (z funkcją mini-centrali alarmowej)tylko nie wiem czy zasięg czujki nie będzie zbyt mały,ogólnie garaż jest dobrze zabezpieczony,od frontu w niedużej odległości jest lampa i zabudowania,ale od drugiej strony na której mam okno są tylko pola,jak bym go nie zabezpieczył to i tak można je wyważyć siłą i nikt tego nie usłyszy
Jak masz pare zamków na duży klucz i zasówe 5/5cm to tego nie wyważą szybko łomem gwarantuje ci to 30 minut roboty, skoro są tam zabudowania to racja trzeba garaż zabezpieczyć, co do alarmu nie wiadomo jaki będzie mieć zasięg pozatym w domu to też co innego bo ściany skracają tego zasięg, no nie wiem musisz coś pokombinować jak zasięg będzie tak ze 150m możesz kupić takie cudo.
vodiczka hej, pisze odnośnie twojej rady. Dzisiaj włamiali mi się do piwnicy i ukradli rower.
Wpadłem na ten pomysł żeby przerobić dzwonek bezprzewodowy na alarm, szukam po necie a tu proszę Podpowiedz czy serwis np elektroniki będziemiał na tyle pojęcia że zrobi taką przeróbkę?
Ew, mógłbyś się podjąć czegoś takiego?
Witam. Poszukuję rozsądnego, budżetowego zestawu do ochrony piwnicy. W moim zamyśle ma to być coś takiego, co powiadomi mnie jeśli drzwi otworzy niepowołana osoba. Wyobrażam sobie coś takiego:
I rozwiązanie
1) kamera/-ka reagująca na jakiś sygnał (najlepiej z czujnika ruchu)
2) czujnik ruchu (jakiś w miarę, co by spełniał funkcję - nie wiem, czy ma znaczenie czy dzień czy noc)
3) centralka sterująca (coś, co pozwoli załączyć światło w pomieszczeniu dostając sygnał z czujnika ruchu + uruchomić nagrywanie kamerki + zadzwonić do mnie na tel komórkowy + wyłączyć alarm przy moim wejściu)
4) jak rozwiązać opcję nagrywania i przekazywania danych? może podłączenie routera rozwiąże problem? nie wiem...
II rozwiązanie
1) czujnik ruchu (jakiś w miarę, co by spełniał funkcję - nie wiem, czy ma znaczenie czy dzień czy noc)
2) centralka sterująca (coś, co pozwoli zadzwonić do mnie na tel komórkowy + wyłączyć alarm)
3) syrena ?? (dobre rozwiązanie, czy niepotrzebne??)
III rozwiązanie - TO OBSTAWIAM, BO PEWNIE NAJTAŃSZE
1) czujnik otwarcia drzwi (jakiś w miarę, co by spełniał funkcję)
2) centralka sterująca (coś, co pozwoli zadzwonić do mnie na tel komórkowy + wyłączyć alarm przy moim wejściu do piwnicy)
3) syrena ?? (dobre rozwiązanie, czy niepotrzebne??)
Zakładamy, że pomieszczenie to piwnica blisko ulicy z okienkiem zaspawanym blachą, tuż nad poziomem chodnika, wielkości 200cm szer X 400cm dł X 200cm wys. Prąd będzie po wymianie instalacji, można zapodać ew. coś z zasilaniem z akumulatora (zawsze sobie go podładuję).
Proszę o propozycje prostych, rozsądnych i niedrogich rozwiązań. Jak ktoś wie ile co kosztuje, to również będę wdzięczny zapodanie nazw gratów i ich przybliżonych cen. Nie chcę robić fortecy, tylko funkcjonalny zestaw. W kosztach się nie orientuję, więc biorę pod uwagę 3 warianty. Pełno jest gratów, gracików na alledrogo ale chciałbym poznać opinię kolegów z forum.
PS: Drzwi będę robił w najbliższych tygodniach tak na marginesie.
I rozwiązanie p1
słaby pomysł, kamerki "tanie" nie za dobrze się sprawdzają... przetestowałem już kilka razy układ kamery-rejestrator przy opcji "zapis materiału po detekcji ruchu". Mucha, zmiana natężenia oświetlenia potrafi wzbudzić układ, a np kamera nie "złapała" psa.
II rozwiązanie p2
Zwykły czujnik ruchu (tzw PiR), wykrywa zmiany w promieniowaniu podczerwony. nie ma znaczenia czy to jest dzień, czy to jest noc. i taki właśnie ci polecam. Są również czujniki ultradźwiękowe, i radarowe. niepotrzebny koszt w tym przypadku wg mnie. tak samo czujniki dualne. Nie jest to sytuacja w której skorzystanie z dodatkowych parametrów warte by było swej ceny. aczkolwiek są rejestratory wideo które mają wyjście alarmowe, biorąc pod uwagę otwarte oprogramowanie (linux), mozna by było tak ułożyć wszystko, że rejestracja zaczyna się po wykryciu ruchu przez czujnik PiR. Ale to już poza zakresem mojej wiedzy...
III rozwiązanie p3
tutaj prawdopodobnie masz na myśli rejestrator wideo. podstawowe rejestratory są bardzo okrojone w swoich funkcjach... jedyna opcja (przy zachowaniu niskiego ceny) to tani rejestrator, z wyjściem alarmowym oparty o otwartego linuksa. I firmware'owa konfiguracja gniada alarmowego (działa tylko jako styk NO/NC)
IV rozwiązanie p4
rejestrator doposażasz w dysk(pasuje zwykły hdd od komputera - mimo wszystko zalecam dyski dedykowane do systemów cctv, są przystosowane do ciągłej pracy, ale tez droższe). Większość urządzeń tego typu ma możliwość podglądu zdalnego, pracy w sieci (nawet te z najniższej półki), oczywiście po podłączeniu ich do internetu, a przynajmniej do sieci domowej.
jeśli będziesz przeglądał internet w poszukiwaniu cen części powższczego rozwiązania, to zwróć uwagę na:
-system analogowy jest tańszy, i nie ma takich możliwości jak konfiguracja IP
-kamery powinny być wzmocnionej budowy (najlepiej kamerki kopułkowe, najciężej zdewastować)
-kamery powinny być wyposażone w reflektor IR (w postaci diód podczerwonych). Monitoring ma być prowadzony całą dobe, również po ciemku
II i III rozwiązanie pozwolę sobie połączyć, bo mówią o systemie alarmowym dedykowanym (tzw system sygnalizacji włamania i napadu w skrócie SSWiN)
testowaliśmy ostatnio system MICRA (producent SATEL)
cenowo nie wypada źle na tle innych znanych marek. z plusów mogłbym Ci wymienić kilka gadżetów:
zasilasz tylko centralę (to trochę dużo powiedziane, centrali jako takiej niema, jest doposażony moduł GSM, ale o tym za moment)
system doposażasz w czujniki PiR (bezprzewodowe) - maksymalnie 8szt
manipulator (tez bezprzewodowy) - maksymalnie 1szt
akumulator (w zestawie nie było)
przewodowo podłączasz sygnalizator wewnętrzny i lub zewnętrzny (wyjca, syrene jakkolwiek to nazwać, główny element sygnalizujący)
do systemu możesz skonfigurować piloty (do zazbrojenia i rozbrojenia systemu)
to działa. Montaż dziecinnie prosty, o konfiguracji ci nic nie powiem, nie próbowałem.
zamiast czujników ruchu, możesz zastosować kontaktrony (czujnik otwarcia drzwi. jest znacznie tańszy (pare-parenaście zł). ale jest to element mechaniczny, trochę wprawy, i da się go oszukać. poza tym, jeśli drzwi są stare, i nie trzymają się idealnie w futrynie, przy podmuchu wiatru centrala może "zawyć".
kontaktrony łączysz przewodem (przewód niedrogi, do systemów alarmowych stosuje się najczęściej YTDY 3x2x0,5mm2)
tak jak wspominałem wcześniej, nie ma typowej płyty głównej tylko moduł GSM. Jest w tym dosyć duży plus. Doposażasz centrale we własną kartę SIM, i konfigurujesz tak aby w określonych sytuacjach wysłała ci SMS z konkretnym komunikatem. Może sygnalizować praktycznie wszystko, od słabych baterii w czujnikach, po włamanie, awarie, zanik prądu itd.
z tych bardziej znanych systemów alarmowych bezprzewodowych:
producent SATEL system MICRA
producent DSC system ALEXOR (wg mnie lepszy system, więcej opcji, możliwości itd - droższy)
producent JOBLOTRON (paru instalatorów z którymi miałem okazję o tym porozmawiać sobie chwalili, sam styczności nie miałem, więc sie nie wypowiadam)
Mimo wszystko, jak jest możliwość, ze swojej strony polecam konwencjonalny system przewodowy.
powodzenia:)
a jeszcze dodam, system alarmowy musi Cie powiadomić o naruszeniu strefy nadzorowanej. Jeśli nie syrena, to co? tylko sąsiadów uprzedź, to jest naprawdę głośne.
koszt baterii do czujników na allegro to parenaście zł. wytrzymują w zależności od konfiguracji 2-4 lata. każdy element ma własną.