logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć router TP-Link W8901G przed zdalnym dostępem?

asdqwerty 04 Lut 2014 09:23 11550 20
REKLAMA
  • #1 13259583
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Głośna jest sprawa dziur w routerach D-Link, TP-Link, Pentagram, pozwalająca na zdalny dostęp i narobienie szkód przez przestępców. Mam jeden taki router, dokładnie W8901G. Skorzystałem ze skanera na stronie Orange (http://cert.orange.pl/modemscan/) i dostałem komunikat zwrotny "Twoje urządzenie jest podatne na ataki z Internetu." Proszę o rady co mogę jeszcze zmienić w ustawieniach poza zmianą haseł dostępu i hasła ogólnego.
  • REKLAMA
  • #2 13259594
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wyłączyć zdalne zarządzanie i uaktualnić oprogramowanie.
  • REKLAMA
  • #3 13259653
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    mbo napisał:
    Wyłączyć zdalne zarządzanie.

A gdzie to właśnie jest? W której zakładce? Jeżeli to się nazywa WAN, to tego nie znalazłem.
  • #4 13259680
    jimasek
    Ocena: 2675
    Access Managment ->ACL i tam w interfejsach wybierasz tylko LAN i robisz Save.
  • #5 13259707
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Dziury i ataki hakerskie powiadasz. A jaką to ważną osobą lub instytucją jesteś, że tak się tego przeląkłeś ? Jakie to cenne dane można od ciebie wydobyć łamiąc zabezpieczenia ?
    Bez urazy, ale pies z kulawą nogą nie zainteresuje się zwykłym Kowalski siedzącym za TP-Linkiem wartości 100,- zł. Do Kowalskiego dobierają się przez odpowiednio przygotowane strony, przez exploity, trojany w poczcie czy crackach, a nie hakując najtańszy router.
    Poza tym, program testujący Orange nie wykorzystuje żadnych dziur, lecz sprawdzi czy twój modem odpowiada na ping i czy ma zmienione hasło ze standardowego na wymyślone przez użytkownika. I to wszystko.
    Wyłącz w routerze odpowiedzi na ping oraz ustaw hasło dostępu do routera a Orange wyśle ci komunikat z uśmiechniętą buźką, że już jesteś bezpieczny.
    Pozdrawiam kolegę jimasek :D .
  • #6 13267044
    FoczkaMK
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,

Mogę prosić o podpowiedź jak wyłączyć w TP-link TD-w8901g odpowiedzi na ping?

Po wczorajszej awarii miałam dziś telefon z Orange że był to atak i polecili zmienić hasła i zablokować dostęp z zewnątrz. Niestety nie ja odebrałam telefon i nie mogłam dopytać o szczegóły.

z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #7 13267127
    krakarak
    Poziom 42  
    :D "Miałam telefon z Orange, że to był atak" ... Więc zadzwoń teraz ty do nich i dopytaj o szczegóły.
    Dlaczego piszesz takie bajki ?
  • #8 13267155
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    @krakarak nie bądź takim cynikiem - zmieniają ludziom dns-y w celu dostania się do kont bankowych lub innych wrażliwych danych - więc to nie takie trywialne szczególnie dla tych, którzy całkowicie się na tym nie znają.

Lepiej się teraz obudzić niż z ręka w nocniku.
  • #9 13267203
    FoczkaMK
    Poziom 10  
    to nie bajki,
    wczoraj jak dzwoniłam że choć router wskazuje, ze wszystko ok to neta nie ma, powiedzieli że mają awarię, a dziś zadzwonili, że to był atak (chyba na ich sieć, nie wiem)
    kto nie chce niech nie wierzy
    ale serdeczne dzięki za radę,
    nie zadzwoniłam bo szkoda mi kolejną noc wisieć na telefonie i wysłuchiwać ich koszmarnej melodyjki przez pól godziny

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto odpowie na moje pytanie bez złośliwości.

Dodano po 7 [minuty]:

p.s. właśnie z DNS-ami były wczoraj problemy
  • #10 13267248
    jimasek
    Jak zabezpieczyć router TP-Link W8901G przed zdalnym dostępem?

I śpisz spokojnie.
  • #11 13267257
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Sprawdź też DNS-y czy masz autoryzowane przez TP lub innych zaufanych usługodawców.
  • #12 13267267
    FoczkaMK
    Poziom 10  
    dziękuję,
    DNS-y już sprawdziłam
    a zmiany w routerze zaraz wprowadzę
  • #13 13267317
    krakarak
    Poziom 42  
    Nie pisałem tego złośliwie czy cynicznie, po prostu z treści postu nic sensownego nie wynikało. Ani czy dotyczyło to ataku na serwery Orange, router autorki, jaka i czego była ta awaria. Nic. Treść rozmowy osoby podającej się za pracownika Orange nakazywała zmianę hasła - czego ? Konta bankowego, routera autorki ? W życiu nikt od takiego molocha nie dzwoni do końcowego użytkownika, by go poinstruować o zmianie hasła w prywatnym routerze więc uznałem post za żart.
    Jeśli nadal uważacie, że byłem niegrzeczny to przepraszam.
  • #14 13267396
    Camis
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Cytat:
    Stracił 16 000 PLN bo miał dziurawy router. Prawie 1,2 miliona Polaków może być podatnych na ten atak!

Link

Cytat:
    Ogromna prośba! Trwa masowy atak na polskie routery Wi-Fi. Szybko sprawdźcie czy Wy (i Wasi bliscy), nie korzystacie z tych DNS-ów. Jeśli tak, jak najszybciej zastosujcie się do porad z artykułu, bo zostaliście zhackowani.
    Przekażcie proszę ten link dalej, ludzie tracą sporo $$$ przez te ataki..

Cytat:
    Dziś wielu Polaków posiadających internet od Orange (TP SA) miało “problem z dostępem do internetu”. Tę odważną decyzję o nałożeniu blokady podjął dział bezpieczeństwa Orange. I bardzo dobrze. Ci klienci, którzy zostali “odcięci” są bowiem zhackowani — ktoś, włamał im się na routery Wi-Fi za pomocą opisywanej przez nas ostatnio poważnej dziury i podmienił DNS-y na takie, które przekierowują na fałszywe strony banków.

Link

I co nadal sadzisz "krakarak" ze to nic takiego powaznego?. Wczoraj Orange w neostradzie zablokowala routing do tych lewych DNS. Na infolini bylo ponad 180 oczekujacych w kolejce.
  • #15 13267424
    krakarak
    Poziom 42  
    Ja nie pisałem o tym co można wyczytać w prasie, lecz o tym co można przeczytać w poście #6 i co z niego wywnioskować.
  • #16 13267466
    FoczkaMK
    Poziom 10  
    Do krakarak:

W takim razie przepraszam za niejasne skróty myślowe.
    A co do kontaktu zwrotnego z Orange/TP po zgłoszeniu jakiegoś problemu to nie był pierwszy taki przypadek, że oddzwaniają do takiego szaraczka na końcu linii :-).

Jeszcze raz dziękuję Forumowiczom za pomoc i życzę dobrej nocy.
  • REKLAMA
  • #17 13267510
    krakarak
    Poziom 42  
    To ja przepraszam.
    Miłej nocy.

Co za czasy, że potężny operator pochyla się nad użytkownikiem i informuje go o przyczynach problemów :idea: ... Kiedyś nie do pomyślenia.
  • #18 13271036
    jimasek
    Jakby kogoś jeszcze interesowało to mały poradnik dla tego problemu - Link - Pozdrawiam!
  • #19 13280181
    eit1
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Chciałbym tę poradę zastosować (sprawdzić, czy już w routerze jest), ale to model 1043ND i jest inny panel administracyjny. Czy ktoś zorientowany mógłby pomóc w zwiększeniu zabezpieczeń (filtracja MAC, obniżanie mocy nadawania, ukrywanie ssid -chyba nie ma sensu), włącznie z odcięciem dostępu do konfiguracji z WAN na przykładzie emulatora ze strony Tp-link?
  • #21 13281376
    eit1
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Mam pytanie do kilku opcji (można zobaczyć na stronie tplink > wsparcie > emulatory i tam wr1043nd), a mianowicie:

- w zakładce Security > Remote management: jeśli wpisany jest domyślny adres 0.0.0.0, to czy oznacza to, że panel administracyjny nie jest dostępny przez wan?

- w zakładce Security > Local management: widnieje: All the PCs on the LAN are allowed to access the Router's Web-Based Utility. Można zmienić opcję na listę MAC urządzeń z prawami do zmian ustawień i teraz pytanie: czy samo ustawienie pierwszej opcji nie wystarczy do blokady dostępu do panelu spoza LAN? Rozumiem to tak, że jak wybiorę drugą opcję i wpiszę swój MAC, to dostęp ma tylko mój komputer (nieważne czy jest w LAN czy poprzez WAN).

- Czego dotyczą ustawienia w Access Control?

- w zakładce Wireless > Wireless MAC Filtering:rozumiem to tak, że tylko wypełniona lista MAC będzie mogła się łączyć z internetem, gdy zaznaczona jest opcja: Allow the stations not specified by any enabled entries in the list to access, a opcja druga powoduje, że tylko wyszczególnione adresy nie mogą się łączyć z siecią.

Jeśli coś źle rozumuję, proszę o wyjaśnienie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o zabezpieczeniu routera TP-Link W8901G przed zdalnym dostępem, zwracając uwagę na zagrożenia związane z lukami w zabezpieczeniach. Rekomendacje obejmują wyłączenie zdalnego zarządzania, aktualizację oprogramowania, zmianę haseł oraz blokowanie odpowiedzi na ping. Wskazówki dotyczące konfiguracji routera obejmują ustawienia w zakładkach Access Management oraz Security. Użytkownicy podkreślają znaczenie zmiany DNS na autoryzowane oraz filtracji MAC dla zwiększenia bezpieczeństwa. Pojawiają się również wątpliwości co do autentyczności informacji o atakach na sieć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA