Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot Bipper - nie działające elektryczne lusterka

04 Feb 2014 10:28 2625 18
  • Level 9  
    Witam,

    Mam problem z elektrycznymi lusterkami w moim Peugeot Bipper 2010r 1,4HDI 75KM otóż w jednej chwili przestały działać lusterka po obydwu stronach.
    Prąd dochodzi do joysticka sterującego, bezpiecznik też nie przepalony, ogrzewanie lusterek również działa- ktoś może podpowie w czym tkwi problem.
    Czy jest możliwość aby padły na raz dwa silniczki?

    Pozdrawiam
  • Level 39  
    Witam.
    Sprawdź oprócz napięcia (które sprawdziłeś), czy dochodzi masa. Miałem taki przypadek w innym samochodzie.
  • Level 9  
    Sam tego nie sprawdzałem tylko kolega na szybko, ale o dojściu masy nic nie wspominał tylko to co napisałem powyżej.
    Teraz chcę sam to zrobić więc mógłbyś kolego nikusert poprowadzić mnie krok po kroku jak to sprawdzić?
  • Level 39  
    Do joysticka sterującego musi dochodzić + i - by silniczek(silniczki) mógł się obracać w prawo lub lewo.Gdy będzie brakować - silniczki nie będą pracować.Do zbadania wystarczy kontrolka z żaróweczki lub miernik.
  • Level 9  
    Sprawdziłem miernikiem, do joysticka dochodzi prąd więc chyba pozostają silniczki tylko dziwna sprawa że padły dwa na raz a bezpiecznik cały. Lusterek nie rozbierałem jest możliwość aby coś w środku się rozłączyło?
  • Level 39  
    Jeżeli nie działa ani jedno ,to może być zabrudzony przełącznik lusterek prawe-lewe.
  • Level 9  
    nikusert wrote:
    Jeżeli nie działa ani jedno ,to może być zabrudzony przełącznik lusterek prawe-lewe.


    Przełącznik czy przekaźnik w skrzynce z bezpiecznikami?
    Przełaczik w panelu jest czyściutki.
  • Level 39  
    Sprawdź czy napięcie wychodzi z przełącznika.
  • Level 9  
    nikusert wrote:
    Sprawdź czy napięcie wychodzi z przełącznika.


    Tak, napięcie wychodzi z przełącznika.
  • Level 39  
    To w najlepszym wypadku coś z przewodami w przelotkach drzwi.
  • Level 9  
    Prąd dochodzi do samej kostki od lusterka więc raczej problem tkwi w lusterku tj. silniczkach chyba że coś jest jeszcze po drodze w obudowie, nie wiem bo nie rozbierałem.
  • Level 39  
    Musisz rozebrać lusterko ,być może coś przygniło.Jeszcze jedna ważna sprawa,do lusterka musi dochodzić + i -,to musisz sprawdzić.Może być że prąd dochodzi ,lecz może być brak masy(-).
  • Level 9  
    Ostatnio przełozyłem nowe lusterka i nowy sterownik w drzwiach - efekt zero reakcji. Faktycznie brak masy ale auto rozebrane kable wyglądają ładnie, styki czyściutkie
    Czy jest mozliwość aby rozwiązać problem ponownym telekodowaniem BSI?
  • Level 39  
    Może być że fizycznie masz przerwę na przewodzie masowym.
  • Level 9  
    Czy jest ktoś z okolic Piaseczna k. Warszawy bądź w Wa-wie kto rozwiąże mój problem?

    Dodano po 17 [minuty]:

    nikusert wrote:
    Może być że fizycznie masz przerwę na przewodzie masowym.


    Kolego nikusert, więc czy mogę zapozyczyć masę z innego miejsca i podpiąc do kostki od el. lusterek?
  • Level 39  
    Masa powinna dochodzić do joysticka sterującego tak jak dochodzi (+).Musisz dojść do tego jaki to kolor przewodu.Często w Francuzach starszych miała kolor jeżeli dobrze pamiętam to żółto zielony.Kontrolką łatwo to sprawdzisz.
  • Level 9  
    Masy brakuje już w "budzie" w słupku- przelotka okrągła wyjściowa do drzwi, punkty masowe czyściutkie w kabinie jak i w komorze silnika. Drugi bezpiecznik od el. szyb pod kierownica też dobry.
    Kolor przewodu w tym przypadku to czarny.
  • Level 39  
    Musisz zlokalizować gdzie się straciła.