Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wieża Technics SH-EH590 SZUM W GŁOŚNIKACH

04 Lut 2014 17:27 1746 10
  • Poziom 15  
    Witam.

    Mam następujące pytanie:
    Posiadam wieżę Technics SH-EH590

    Kabel połączeniowy:
    Wireworld Luna 6 Interkonekt 2 xRCA do karty muzycznej w PC

    Kable głośnikowe:
    Prolink Premium HQ-OFC 2x1,5mm

    Szum jest na Radiu, CD, DECK, AUX. Szum znika jak jest sprzęt z ciszony do maksimum. Wystarczy minimalnie co podgłośnić i szum powraca.

    Jeszcze miesiąc temu szumu nie było, dziś jest co mnie strasznie drażni.

    Macie Panowie i Panie jakieś na to rozwiązanie, jak może być tego przyczyna?
  • Poziom 15  
    Tak, słychać i dźwięk i szum. Szum największy jest w głośniku wysoko tonowym i średnio tonowym. Np gdy kończy się piosenka i nie ma ścieżki dźwiękowej, szum jest dość mocno słyszalny...

    Dodano po 3 [minuty]:

    Szum jest również podczas ścieżki dźwiękowej z każdego możliwego źródła. Na słuchawkach jest to samo słychać szum, więc kable głośnikowe możemy wykluczyć. Pytanie brzmi: Co dalej, jaka przyczyna i jak się jej pozbyć. Szkoda mi tego sprzętu zamieniać na kino np. Samsunga itp....
  • Poziom 15  
    Włączam i wyłączam wzmocnienia, tryby EQ i dalej to samo.
    Nie wiem dlaczego ten szum się pojawił, ale strasznie mnie to drażni. Nie jestem audiofilem, lecz lubię posłuchać dobrej muzyki i słyszeć jak wcześniej czysty i dynamiczny dźwięk...
  • Poziom 43  
    Nie odpowiedziałeś na #4 post.

    Widzę że ta wieża składa się z 4 elementów:
    - procesor dźwięku
    - magnetofon
    - cd
    - radio ze wzmacniaczem

    Czy odpięcie taśmy od wzmacniacza coś zmienia? Dalej sam z siebie szumi?

    Jeśli nie szumi to czy da się pominąć procesor dźwięku?
  • Poziom 15  
    Tak wieża składa się z 4 segmentów. Nie mogę odłączyć procesora, musi być niestety. Już to robiłem po odłączeniu decka, cd dalej jest szum.

    Co masz na myśli włączony kompresor dźwięku ?
  • Poziom 15  
    Nie włączy się amplituner, jest błąd że nie ma EQ. Więc nie uda mi się obejść procesora by zobaczyć czy to on jest przyczyną.