Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Freggia OMMB66 lub inny gazowy piekarnik do zabudowy.

neket 05 Lut 2014 10:59 12477 15
  • #1 05 Lut 2014 10:59
    neket
    Poziom 10  

    Szukam piekarnika gazowego do zabudowy i niestety wybór jest praktycznie żaden.
    Od razu informuje, że musi być gazowy wiec proszę nie proponować elektrycznych (powodów jest kilka ale najważniejszy to ryczałt na gaz).

    Interesuje mnie Freggia OMMB66 bo nie dość, że piekarnik ma być gazowy to jeszcze cały czarny. Z tymi kryteriami na rynku zostają owa Freggia i Ariston (Candy nie ma w ofercie całych czarnych).

    Spotkał się ktoś z tą firmą? Brak opinii u wuja google a i tematów na elektrodzie o tym wynalazku brak :cry:

    Co gorsza w ofercie ma to tylko jeden sklep internetowy a cena tez jest bardzo nieprzystępna :/ Twierdzą, że to sprzęt włoski i "super, ach" itp. (słabią mnie już teksty: włoska skóra, niemieckie auta, polskie wędliny jak kiedyś).
    Strony internetowej producenta nie namierzyłem (jedynie jakaś "w budowie" co najlepsze zarejestrowana na importera/pośrednika z W-wy).

    Proszę pomóżcie, może ktoś to serwisuje i rzuci zdecydowane tak lub nie.
    pozdrawiam,


    edit:


    Może w przyszłości komuś będzie pomocna informacja, że podobno sprzęt ten jest produkowany przez Ardo. Troszkę mnie ta informacja podłamała :/ zwłaszcza przy tej cenie.

    0 15
  • #2 13 Lut 2014 23:26
    Hieronim_A
    Poziom 2  

    1. freggia to nowa marka, strona powinna być aktywna już niedługo
    2. serwis to ogólnopolska sieć Quadra-net
    3. sklepów z ofertą jest już kilka
    4. ardo to marka, a nie producent, w dzisiejszych czasach w tej samej fabryce może powstawać pralka, lodówka czy piekarnik dla ogromnej ilości marek, różnią się na zewnątrz, albo i nie ;)
    5. piekarniki dla marki ardo były produkowane w innych fabrykach

    liczę, że pomogłem, pozdrawiam

    2
  • #3 09 Mar 2014 21:05
    neket
    Poziom 10  

    Wielkie dzięki, informacje pomocne ale pozwól, że "pociągnę jeszcze trochę za język".

    Jakie kryteria zabudowy trzeba spełnić przy montażu takiego piekarnika? Gdzieś przeczytałem, że płyty meblowe "obudowujące" piekarnik gazowy mają wytrzymać 90stC :/ co jest raczej nierealne?

    Byłbym bardzo wdzięczny za jakąś instrukcje pdf itp do tego modelu, mój adres neket(malpa)wp.pl. Ewentualnie czy można go gdzieś kupić na śląsku bo niestety najbliżej znalazłem Wrocław i to także wysyłkowo :/

    Agd do kuchni już mam, meble są "w przygotowaniu pozostaje już tylko okap (mały problem) i ten nieszczęsny piekarnik blokuje wszystko.

    pozdrawiam

    0
  • #4 10 Mar 2014 14:07
    Hieronim_A
    Poziom 2  

    witam,
    link do oryginalnej instrukcji http://freggia.com/uploads/MANUALS/OVENS/PREVIEW%20/Gas_ovens-a5-pl-preview.pdf
    strona 29 opisuje instalacje oraz mówi o 90stopniach

    proponuję zerknąć do jakiejkolwiek instrukcji innego producenta - wszyscy mają klauzulę dotyczącą temperatury i przeważnie jest to 100stopni - nie jest to nic zaskakującego i każdy meblarz jest na to pytanie przygotowany, nie bój się go zadać

    co do doradzenia miejsca zakupu - tu nie pomogę, firma jest nowa na rynku i zbudowanie jest dystrybucji musi zająć czas - najprościej zamawiać przez sklepy internetowe
    pozdrawiam

    1
  • #5 11 Mar 2014 06:49
    neket
    Poziom 10  

    dzieki, polecial punkcik

    0
  • #6 20 Lis 2014 19:27
    J.B.B.
    Poziom 2  

    Witam
    Poszukuję dobrego, a przede wszystkim niezawodnego piekarnika gazowego. Wyłącznie gazowego, ponieważ mam gaz zryczałtowany w czynszu więc elektryczny nie wchodzi w grę ze względów ekonomicznych. Śledząc temat również przymierzam się do zakupu marki Freggia model OGBB65W-1 lub OMHE66X
    Czy ktoś może zna tą firmę, no i te modele? co można o nich powiedzieć?

    Dodano po 38 [minuty]:

    Zapomniałam dodać, że muszę też kupić płytę grzewczą gazową i tu też rozważam markę Freggia model HC640VGTW (na białym szkle). Jestem już prawie zdecydowana na zakup wymienionych sprzętów ale.....chyba potrzebuję jeszcze kropki nad "i"
    W oczekiwaniu na pomoc w podjęciu ostatecznej decyzji
    Pozdrawiam
    Beata

    0
  • #7 21 Lis 2014 10:22
    neket
    Poziom 10  

    płytę kupiłem zelmera i jestem mega zadowolony, czarne szkło trochę się ciężko czyści i widać wszystkie kropki ale to już zakres odpowiedzialności żony

    co do fregii to tak:

    z wszystkich rzeczy zakupionych do kuchni z piekarnika jestem najmniej zadowolony. Drugi raz bym sie na niego nie zdecydował.

    Kupowałem w megamedia, sprzęt bardzo dobrze zapakowany, super szybka wysyłka. Sprawdziłem zawartość przy kurierze ale niestety nie zauważyłem ze piekarnik był delikatnie wgnieciony z przodu z dołu (i oryginalnie polakierowany wiec tak to złożyli w fabryce). Nie widać tego po montażu ale niesmak pozostaje.

    Druga sprawa to termoobieg ... tragedia. Mailem elektryczny z termoobiegiem i piekl naprawdę "równo" tu widać że potrawy są upieczone równo ale na powierzchni trójkąta gdzie czubek jest przy wentylatorze a podstawa przy drzwiach. Rogi przy tylnej ścianie gdzie jest wentylator są przypalane.

    Ostatni największy problem to ze piekarnik sam gaśnie bez powodu. Czasem odpalam i jest Ok a czasem odpalam chodzi np 15 min i gaśnie a ciasto w tym momencie jest do wyrzucenia. Sytuacja ma zazwyczaj miejsce gdy na najniższym poziomie jest położona blacha. Regulacja bypasu dla minimalnego przepływu nie występuje tak jak jest to opisane w instrukcji a z czasem krucho żeby się tym zająć.

    Jeżeli zdecydujesz się na freggie daj proszę znać jak to wygląda w Twoim przypadku

    mam nadziej, że choć troszkę pomogłem bo z info o freggi na necie strasznie krucho
    pozdrawiam

    1
  • #8 21 Lis 2014 20:29
    J.B.B.
    Poziom 2  

    Witam serdecznie
    Dzięki za sporą dozę informacji. Zmartwiłeś mnie nieco :cry: swoimi doświadczeniami z tą firmą. Wybór w gazowych piekarnikach do zabudowy jest mizerny. Producenci stawiają na elektrykę i na tym polu udoskonalają swoje produkty, jakby zapominając o użytkownikach gazowych. Byłam już w 90% nastawiona na zakup firmy Freggia. W temacie płyty-po pierwsze: uparłam się na gaz na szkle, a że czarne szkło niezwykle trudno utrzymać w nienagannej czystości powszechnie wiadomo, dlatego pomyślałam sobie-przecież nie musi być wcale czarne-i poszłam niekonwencjonalnie w kierunku białego. Nie chcę też z pełnymi rusztami (tj.na całą powierzchnie płyty) lecz w obecnie modnym desingu - osobno nad każdym palnikiem (tylko pytanie czy to praktyczne, czy garnki się nie będą zsuwać) i znalazłam Amicę PGCZ6411W ale podobno max zmieszczą się na niej dwa większe garnki i robi się ciasno więc szukałam dalej, aż tu trafiłam na Freggię. Co do piekarnika gazowego mam jeszcze większe wymagania choć przede wszystkim chcę żeby dobrze piekł i nie przypalał. Mniej więcej oczekiwałam takich funkcji, które właśnie posiadają m.in. modele OGMB65X, OMHE66X lub jeszcze kilka innych tej firmy o podobnej stylistyce i funkcjach. Hm...no i jeszcze przydałby mi się rożen (chyba w którymś modelu widziałam). W obliczu Twoich doświadczeń z tą marką mój kierunek uległ totalnej ruinie :cry: i co teraz? Może ktoś jeszcze jest użytkownikiem sprzętów tej marki? a może jeszcze jakaś dobra duszyczka podpowie mi, zamiennie w kierunku której marki podążać :arrow: Pomóżcie :!:

    0
  • #9 21 Lis 2014 20:50
    neket
    Poziom 10  

    gaz to gaz
    wydaje mi się, że obojętne co wybierzesz to będzie taka sama lipa

    poprzednio kuchenkę miałem całą amiki i mogę powiedzieć, że fregia jest lepiej wykonana (w sensie ładniejsza i materiały wydają się lepsze)
    ale np ta "kratka" do stawiania naczynia żaroodpornego jest słaba i "ugięła" się lekko w dół po kilku pieczeniach
    czas pieczenia z termoobiegiem w fregi w porównaniu do amiki jest o 1/3 krótszy na tej samej temp

    powodzenia w wyborze

    3
  • #10 21 Lis 2014 21:02
    J.B.B.
    Poziom 2  

    Dzięki za poświęcony czas. :D Rozejrzę się jeszcze po rynku, może trafię na coś odpowiedniego z innej firmy. Z mapy dystrybucji tej marki wygląda na to, że chyba mam u siebie sklep stacjonarny ze sprzętem tej marki, podjadę tam i popytam, zobaczę jak wygląda na żywo ten sprzęt. Po zakupie odezwę się i powiem Ci co kupiłam ale pewnie z tym jeszcze mi trochę zejdzie, także cierpliwości. Jeszcze raz serdeczne dzięki :D
    Pozdrawiam
    Beata

    0
  • #11 04 Gru 2014 11:19
    andzia_sc
    Poziom 1  

    Witam,
    J.B.B. czy kupiłaś już jakiś piekarnik gazowy? Też zastanawiam się nad piekarnikiem firmy freggia ale mam obawy co do tego czy piekarnik się sprawdzi, czy będzie dobrze wypiekał i czy nie będzie problemu z gaśnięciem (względy bezpieczeństwa)? Bardzo proszę o jakieś dodatkowe informacje bo czas mnie nagli ;)

    0
  • #12 09 Gru 2014 11:57
    Hieronim_A
    Poziom 2  

    witam,
    już wcześniej się wypowiadałem to i teraz dorzucę swoje dwa grosze...
    płyty gazowe freggii - jakość premium - nie daj sobie niczego wmówić i to mówię o nawet najprostszym modelu; niestety to kosztuje ;(
    piekarnik gazowy to urządzenie, które potrafi zapewnić stałą temperaturę, najwięksi kucharze tylko gazowych rzeczy używają, nasze matki, babki tak samo
    tego się trzeba nauczyć lub trochę przestawić
    co do termoobiegu to, no cóż, termoobieg to termoobieg, w dużym uproszczeniu to wentylator, który odpowiada za rozprowadzenie ciepła wewnątrz, tu nie ma żadnych czarów, jeśli coś przypala się tzn. że może temperatura za wysoka była użyta
    urządzenia gazowe mają coś takiego jak zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, jest to bardzo proste COŚ (termopara), to coś pozwala na wypływ gazu jak jest wytwarzane ciepło czyli palnik płonie, jak gaśnie to zamyka się dopływ gazu, to nawet nie potrzebuje prądu do swojej pracy - nie ma obaw, że nie zadziała, bo to jest zamontowane w każdym urządzeniu gazowym czy to płyta czy piekarnik
    co do konkurencji na rynku w kwestiach gazowych to odpowiedź jest prosta - nie ma konkurencji dla tej marki
    pozdrawiam

    0
  • #13 09 Gru 2014 23:19
    astw
    Poziom 17  

    Jest wielu producentów piekarników gazowych lub gazowo-elektrycznych.
    Miele:
    http://www.amazon.de/Miele-H6360BP-EDST-CLST-...qid=1418163282&sr=1-11-spell&keywords=GasBacköfen
    Smeg
    http://www.amazon.de/Smeg-SF341GVXD-Einbauher...&qid=1418163282&sr=1-4-spell&keywords=GasBacköfen
    Siemens
    http://www.amazon.de/Siemens-HV33AB520-Einbau-Backofen-Kindersicherung-ecoClean-Rückwand/dp/B001UNRTOG/ref=sr_1_sc_7?s=appliances&ie=UTF8&qid=1418163282&sr=1-7-spell&keywords=GasBacköfen
    Constructa
    http://www.amazon.de/CONSTRUCTA-Elektro-Gas-E...sbs_la_25?ie=UTF8&refRID=1788CSBDVE90CA0CT23S
    Candy, Hotpoint-Ariston.

    1
  • #14 20 Sty 2015 19:15
    neket
    Poziom 10  

    Co do temperatury to ostatnio pokusiłem się o zmierzenie i przy nastawie na 200stC piekarnik utrzymuje około 198stC :) przy 240 około 225stC ... na max doszedł do 245stC i dłużej nie chciało mi się czekać
    Jestem bardzo zadowolony, że jest aż tak precyzyjny a na fakt przypalania żona wzięła poprawkę i czas pieczenia skraca o 30% a temp o 20stC i stare przepisy wychodzą jak za dawnych lat

    Co do bezpieczeństwa to tak jak pisał Hieronim, jeśli płomień zgaśnie zabezpieczenie przeciwwyplywowe odcina gaz,
    jedyne co może zawieść to wentylatorek sterowany termowłącznikiem na bimetalu, który wmusza obieg powietrza wokół piekarnika celem chłodzenia (choć mało prawdopodobne, że coś z tym się stanie)

    Wracając do samoistnego gaśnięcia to zazwyczaj wystarczy, że piekarnik zagrzeje się pusty do 200 i można wkładać blachę. Rozgrzewanie piekarnika z blachą w środku jest praktycznie niemożliwe, od razu gaśnie. Niestety pod gałką nastawy temp nie ma tak jak jest to pokazane w instrukcji zaworka regulacyjnego by-passu minimalnego wypływu gazu gdy regulator temp chce całkiem zamknąć przepływ)

    2
  • #15 22 Sty 2015 17:37
    J.B.B.
    Poziom 2  

    Witaj Andzia

    Pytasz czy kupiłam już piekarnik - jeszcze nie bo na razie remont mi się ślimaczy, a konkretnie jeszcze się na dobre nie zaczął ("sory, taką mamy porę roku"). Poza tym w dalszym ciągu kręcę się w kółko z tym wyborem marki (w gazie), a dokładniej z brakiem wyboru. Chyba czekam na trzęsienie ziemi, może pojawi się coś nowego, co będzie ŁAŁ :!: i powali mnie na kolana. Mam jeszcze chwilę czasu - miesiąc, dwa. W końcu i tak będę musiała coś kupić. Na pewno odezwę się jak już coś kupię.

    Pozdrowienia

    2
  • #16 26 Mar 2015 20:34
    neket
    Poziom 10  

    dziękuję wszystkim za zainteresowanie i okazaną pomoc, temat zamykam

    -1