Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vectra - Modem Cisco EPC3008 + TP Link TL-WR741ND

05 Lut 2014 13:49 4170 11
  • Poziom 9  
    Witam
    Od kilku miesięcy mam internet z Vectry 30Mb/s. Jako, że nie chciałem płacić im haraczu comiesięcznego za bezprzewodowy router. Dokupiłem sobie TP Linka, którego spiąłem z vectrowym modemem Cisco EPC3008. Internet nie chodzi tak jak trzeba od samego początku, telefony do operatora nie pomagają, gdyż to nie jest ich router i umywają ręce. Ogólnie w całym domu mam dostęp przez WiFi z 4 urządzeń - 2x komputer stacjonarny, laptop, PS3. Dzisiaj konsola odmówiła już całkowicie dostępu do internetu. Strony w przeglądarkach wszystkich komputerów ładują się niemiłosiernie długo.
    Użyłem Speed Testa, nie wrzucam sreenshotów bo musiałbym wrzucić ich kilkanaście. Non stop się coś zmienia. Download jest od 13Mb/s do 23Mb/s, ping jest natomiast od 60 do 400ms (!!!!).
    Porobiłem kilka zrzutów ekranu.
    Pierwszy to ping do routera:
    Vectra - Modem Cisco EPC3008 + TP Link TL-WR741ND

    Drugi to zrzut z inSSIDer'a:
    Vectra - Modem Cisco EPC3008 + TP Link TL-WR741ND

    Ile by się sieci nie pojawiło tyle występuje kolizji...

    Trzeci zrzut to ustawienia routera:
    Vectra - Modem Cisco EPC3008 + TP Link TL-WR741ND

    Próbowałem już na różne sposoby ustawiać indywidualne kanały, wachlowałem pomiędzy 11bgn mixed, a 11bg mixed, szerokością kanału również i nadal jest tak jak jest.

    Ma ktoś z Was jakiś pomysł co jest nie tak i co zrobić
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Sprawdź jeszcze czy na połączeniu przewodowym jest taki sam problem.

    Co do WiFi to przesuń kanał na 9+13.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Ewentualnie ustaw Channel Width na 20Mhz.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Kanały 1, 9, 13 nie nakładają się więc przestaw swoje wifi. Sprawdź też, czy na innych DNS (np. 8.8.8.8 lub 8.8.4.4) działa szybciej.
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    Podłącz kompa po kablu bezpośrednio do modemu i wykonaj testy. Jeśli na połączeniu bezpośrednim jest źle pokaż parametry pracy. Jeśli jest ok szukaj przyczyny w routerze - ustawienia fabryczne i nowe oprogramowanie.
  • Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za rady. Mam teraz ustawione 9+13, ustawione DNS-y tak jak napisał jurek.adam i wachluję pomiędzy 20MHz, a Auto.
    Ale co najciekawsze. Wszedłem właśnie do inSSIDer'a i zobaczcie sami... kolizja (a przez cały dzień było ok od wczoraj):

    Vectra - Modem Cisco EPC3008 + TP Link TL-WR741ND

    Pozostało posłuchać rady kolegi powyżej i sprawdzić działanie bezpośrednio po kablu
  • Poziom 43  
    Poprzedni układ 9+13 oraz inne sieci na 5 był idealny. Niestety zawsze ktoś dodatkowo może się włączyć lub zmienić kanał i już nie będzie tak różowo, sieci będą się na siebie nakładać.
  • Poziom 9  
    CHACA z "TP-LINK" jest cały czas kolizja.

    Na 13 kanale jest jeszcze jakiś NETIASPOT
    Vectra - Modem Cisco EPC3008 + TP Link TL-WR741ND

    Więc przez zmianę 11bgn mixed na 11bg mixed (o ile dobrze dedukuję) z moich kanałów 9+13 mam tylko kanał 9 i odpada wspólny kanał 13 dla mnie i Netii. Ale overlapping z TP-LINK nadal istnieje
    Vectra - Modem Cisco EPC3008 + TP Link TL-WR741ND
  • Poziom 43  
    Przy ilości kilku sieci i każda ma ustawiony automat to zawsze będzie występowało zjawisko nakładania się fal.
  • Poziom 43  
    Daruj sobie speedtesty. Zainstaluj dowolny menadżer do pobierania plików i ściągaj równolegle kilka:
    ftp://ftp.atman.pl/test256mb
    http://noc.gts.pl/500mb.gts
    ftp://iperf.upc.pl/download/2_test_512MB.bin
    Odczekaj chwilę, aż transfer się ustabilizuje i wrzuć wynik do tematu w postaci zrzutu ekranu.