Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor 17" bez nazwy- pada HOT

Andzrzej 01 Kwi 2005 17:33 3161 27
  • #1 01 Kwi 2005 17:33
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Witam.Mam problem z monitorem 17" bez nazwy ,tzn z przodu gdzie zazwyczaj jest nazwa monitora tu jest "Power Saving" oraz "Non-Interlaced"-mniejszymi literami . problem z nim jest następujący: prawdopodobnie po przestawieniu częstotliwości odświerzania w Windows na 85 Hz(chociaż powinien tyle obsługiwać)monitor zgasł.Uszkodzony był HOT tranzystor 2SC5048 .Na ślepo go wymieniłem i oczywiście po włączeniu do sieci (bez kompa) monitor zgasł po ok 15 sek.Okazało się że oprócz HOT-a uszkodzony jest kondensator w bazie tego tranzystora-100u/35V,wymieniłem obydwa te elementy i włączyłem monitor do sieci.chodził ok 15 min wszystko było ok, tzn świecił kineskop itd.Pełen nadziei więc podłączyłem go do komputera no i padł po ok 15 sek.Tyle co udało mi się zauważyć to to że obraz był jakiś pozawijany z lewa na prawo lub podobnie dokładnie nie wiem bo chwilę to trwało w każdym razie nie był wyraźny.No i tu skończyła mi się inwencja twórcza i pomyśły.Nie mam do niego schematu nie wiem co jeszcze w nim może tkwić,nie wiem czy warto inwestować jakieś tam pieniądze w naprawę tego leciwego już sprzętu.Jeśli macie jakieś pomysły to byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź.Pozdrawiam

  • Pomocny post
    #2 01 Kwi 2005 17:42
    6.50
    Poziom 14  

    Witam, sprawdź czy na tylnej ściance obódowy nei ma jakiejś informacji na temat modelu lub płyty, jesli nie to podaj na jakich scalakach jest zbudowny ten "wynalazek", wtedy będzie łatwiej coś Ci doradzić. Bez schematu radzę sprawdzić zasilanie na B+ i wymienić elektrolity w tej gałęzi, sprawdzić tranzystor od korekcji i modulator diodowy oraz drabinkę IRFów

  • #3 01 Kwi 2005 18:07
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Niestety na tylnej obudowie nie ma niczego tzn było ale kartka jest zdarta.Układy jakie znalazłem to:NEC D75PO08CU , M9548 LM 1292 ES , TDA 1675A , 538103 M62358P .I to raczej wszystko,na płycie niestety nie widzę żadnych oznaczeń.

  • Pomocny post
    #4 01 Kwi 2005 18:35
    gwala
    Poziom 14  

    Sprawdz czy przypadkiem mie masz za wysokich mapieć i czy nie skaczą.Najlepiej profilaktycznie wymieniłbym nie tylko w gałęzi B+ ale takze pozostałe po pierwotnej.

  • #5 01 Kwi 2005 18:40
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Domyślam się że chodzi o wymianę elektrolitów,czy tak?.Jak wytłumaczyć fakt że po poprzedniej wym HOT-a wysokie wchodziło,kineskop świecił przez długi czas a po dołączeniu kompa padł od razu???

  • Pomocny post
    #7 01 Kwi 2005 20:43
    delta_110
    Poziom 19  

    Andzrzej napisał:
    Domyślam się że chodzi o wymianę elektrolitów,czy tak?.Jak wytłumaczyć fakt że po poprzedniej wym HOT-a wysokie wchodziło,kineskop świecił przez długi czas a po dołączeniu kompa padł od razu???


    Witam, Jak pewnie wiesz to kablem poza kolorami RGB przesyła się również sygnały synchronizacji. Po dołączeniu do kompa sygnał synchro wysterowuje blok odchylania H (błędne impulsy, zakłócenia) i pali Hota. Podmień również driver-a Hota B+ bo przeważnie on też leci. jak będzie uszkodzony i pod napięciem puszcza to się pali hot. Przeważnie jest to IRF kosztuje 2,5 i to nie jest wielki wydatek. ponadto wymień też kondensator powrotu. A tak wogóle to podłącz żarówkę i poprawdzaj napięcia przetwornicy na sztucznym obciążeniu i włączonym kompie.
    pozdro

  • #8 05 Kwi 2005 18:00
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Witam.Problem ma się następująco: wymieniłem jednego IRF 640 (tylko jednego znalazłem) dwa elektrolity w zasilaczu po wtórnej 220u/160V ,elektrolit w bazie HOT-a 100u/35V posprawdzałem rezystory w tej okolicy ,wyjąłem HOT-a wpiąłem żarówkę i zmierzyłem napięcie na C, było 194V.
    Wstawiłem nowy tranzystor i po może nawet nie całych 5 sekundach HOT padl.Zdążyłem na nim tylko złapać napięcie -66V. Wszystko to robiłem bez podłączonego kompa. Szlag minie trafia bo nie wiem co w nim siedzi.Jeśli możecie pomóżcie. Pozdrawiam

  • Pomocny post
    #9 05 Kwi 2005 21:29
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów

    194V to trochę za dużo. Jaki masz tranzystor w regulatorze B+. Jeśli będzie to jakiś 2SJxxx lub IRF96xx to pewnie jest on uszkodzony. Dodatkowo trzeba sprawdzić elementy wokół - szczególnie diodę zenera.

  • #10 06 Kwi 2005 18:24
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Witam
    Albo ja jestem dziś niedysponowany albo nie wiem co.Nie mogę znaleźć ani IRF-a , ani 2SJ.Poza tym bez schematy nie mogę sobie poradzić ze zlokalizowaniem całego przebiegu B+,za trafopowielaczem mam 194V przed- na trzech nogach jest 193V i nijak nie mogę dojśc tym tropem do zasilacza.Natomiast na zasilaczu najwyższe napięcie mam 88V (mierzone za diodami).Nie potrafię odszukać przyczyny wzrostu tego napięcia.Czy mógłby mi ktoś podesłać choć kawałek jakiegos schematu?bo zdaje mi się że na "piechotę" to ja nic nie zwojuję.Pozdrawiam

  • Pomocny post
    #11 07 Kwi 2005 07:23
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    Tu chodzi o reg. napięcia w gałęzi +B (siedzi tam jakiś FET - najczęściej jednak IRF..., 2SJ.... lub oznaczony jako J..... łatwo go znaleźć po ścieżkach od diod prostowniczych (napewno jest też na radiatorze).
    Ponadto do sprawdzenia tranzystory i elementy w "drabince".
    Jeszcze jedno - jako reg. spotkałem kiedyś darlingtona.
    Pozdrawiam.

  • #12 08 Kwi 2005 20:13
    Sławomir
    Poziom 12  

    Witam
    poniewaz masz układ regulacji napiecia typu "z dołu do góry", czyli zmałego napięcia rzędu 50-60V za pomoca drugiego stopnia (regulatora)
    napięcie doprowadzne do trafa jest zwiekszane.
    masz napewno w drugim stopni IRF 630 lub 634 . znajdż go
    jest on za dioda prostownicżą , katoda widzi trafo , a anoda dławik (indukcyjnośćrzędu 80 do 330mH), ten też dołączony jest do zasilacza.
    Wylutuj go, i włącz monitor bezIRF.
    monitor włącz na niskiej rozdielczości , najlepiej VGA.
    Jesli będzie wszystko OK (obraz linniowy), masz problem w kontroli HV.Pozdrawiam

  • #13 09 Kwi 2005 14:49
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Witam .Sprawy mają się tak : idąc od diody prostowniczej ,która wydaje się nieco dziwna ponieważ jej rezystancja zmienia się bardzo pod wpływem temperatury (od ok. 90 kom-zimna do ok. 3kom-podgrzana lutownicą) dalej mam jakiś transformatorek ale jest to chyba wspomniana wcześniej indukcyjność ponieważ drugie uzwojenie wisi w powietrzu,dalej jest IRF 640 (ale jego już podmieniałem wcześniej -bez zmian) za tym IRf-em jest jakaś duża dioda oznaczona 31DF 4 5 H oznaczenia ma podobne jak dioda prostownicza w tej gałęzi (31DF 6 6 C ) podmieniłem ją na diodę IN 5402 i wtedy napięcie na żarówce mam 160V które jeszcze spada po chwili.Czy możliwe jest aby to ta dioda była przyczyną całego zamienszania?Czy tą którą zastosowałem mogę zostawić ? W jakich granicach powinno być napięcie w miejscu wyjętego HOT-a z wpiętą żarówką? W minitorze znalazłem jeszcze jeden tranzystor IRF Z30,ale jego wyjęcie nic nie zmienia ,choć mierzony omomierzem jakoś dziwnie się zachowuje.Narazie nie mam możliwości włączenia monitora ze sprawnym HOt-em i diodą IN5402 ponieważ skończyły mi się tranzystory 2SC5048.Czy można w to miejsce włożyć coś innego (tańszego,ew.mocniejszego )do eksperymentów bo naprawa tego monitora zaczyna już stawać się nieopłacalna. Pozdrawiam

  • #14 09 Kwi 2005 15:13
    Jaro
    Poziom 26  

    1N5402 w tym układzie zachowa się jak kawałek drutu, absolutnie się nie nadaje do pracy przy takich częstotliwościach. Jeśli oryginalna jest dobra to załóż ją i po prostu wylutuj na razie tego IRF640. Napięcie zasilania stopnia H bedzie niskie więc tranzystor HOT raczej się nie spali. Druga sprawa to skąd masz 2SC5048, gdzie nie obejrzę albo nie zamówię 1 szt "na próbę" mają same podróby.

  • #15 09 Kwi 2005 15:17
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Witam
    Wylutowanie IRF-a myślę na niewiele się zda ponieważ dalej mam niezdjagnozowaną usterkę ,co mi z tego że monitor się uruchomi bez IRF-a. 2Sc5048 kupiłem jako że jestem z okolic Łodzi na giełdzie elektronicznej w tymże mieście.

  • Pomocny post
    #16 09 Kwi 2005 15:49
    Jaro
    Poziom 26  

    Jeśli 5 czy 15 sekund pracy monitora to dla Ciebie wystarczająco dużo czasu aby cokolwiek pomierzyć to go nie wyciągaj. Sławomir napisał o co chodzi z tym tranzystorem i sam często tak robię gdy usterki nie da się znaleźć przy działającym chopperze. Powinno to zabezpieczyć HOTa przed kolejnym spaleniem bo cały stopień odchylania będzie pracował przy niskim napięciu zasilania. Jesli pojawi Ci się obraz/raster czy cokolwiek bedzie Ci łatwiej zdiagnozować usterkę, zobaczysz czy jest powykrzywiany, nieliniowy, może coś się po prostu zacznie grzać czy palić i będziesz "w domu" jeszcze zaoszczędzisz kolejne 5 zeta. Zresztą samo zaginanie obrazu sugeruje inne usterki w układzie odchylania bądź "lewy" tranzystor.

  • #17 09 Kwi 2005 20:15
    asylum
    Poziom 17  

    Witam!
    Pierwsza sprawa to tranzystory C5048,jeżeli napis jest grawerowany
    to ewidentna kaszana.Oryginały mają napisy srebrną farbą i znaczek
    T Toshiby.Najlepiej kup BU2527 Philipsa,będziesz miał większą
    szansę że to oryginał.Diody,jeśli mają w kierunku zaporowym
    nieskończoność zostaw w spokoju.Wstaw tranzystor HOTa i podczas
    uruchamiania sprawdź napięcie na diodzie za IRFem.Jeżeli będzie
    60-70V powinno być wszystko O.K.
    Powodzenia!

  • #18 11 Kwi 2005 19:53
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Witam
    Wygląda na to że do tej pory bazowałem na "lewych " tranzystorach.Może tu tkwi problem.Do tej pory sugerowałem się tym napięciem na żarówce które wynosi 194V ,powiedzcie mi ile tu powinno być? skoro 194V to za dużo.A w rzeczywistości problem może być gdzie indziej, narazie jednak czekam na zamówione części w związku z tym nie mogę narazie nic zdziałać .Jak ruszę z problemem to dam znać.Pozdrawiam

  • #19 11 Kwi 2005 22:21
    asylum
    Poziom 17  

    Witam!
    Co do napięcia nie mogę Ci dać jednoznacznej odpowiedzi bo to
    zależy od konstrukcji monitora.Wiem z praktyki,że w jednych monitorach
    przy obciążeniu żarówką napięcie będzie zależne od rozdzielczości,
    w innych będzie maksymalne,a prawidłową wartość uzyska dopiero
    przy działającym trafie i to jest chyba twój przypadek.
    Pozdrawiam!

  • #20 13 Kwi 2005 18:01
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Witam.Sprawa wygląda tak: wstawiłem HOT-a (oczywiście grawerowany napis:D ) wyjąłem IRF-a i włączyłem monitor.Obraz się pojawia ale bardzo zamglony i po chwili ta niewyraźność jeszcze narasta aż do zupełnej białości przy czym bardzo widoczne są linie powrotu.Także po kilku sekundach nic nie widać tylko biały ekran z tymi liniami.Nie mam kompletnie pojęcia co to może być.Proszę o jakieś rady lub wskazówki.Pozdrawiam

  • #21 13 Kwi 2005 21:00
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów

    Skoro widać powroty to zaintersuj się linią G1 oraz PK.

  • Pomocny post
    #22 14 Kwi 2005 10:28
    gizmo000
    Poziom 22  

    Witam!
    Podmien ten HOT,zamiennik to BU2525AF,BU2527AF,nieorginalny tranz. szczególnie podrobiony bedzie Ci cuda robił.

  • #23 15 Kwi 2005 19:51
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Witam.Podmieniłem tranzystor na BU4035AL monitor się uruchomił i chodzi (bez IRF-a ) ale chyba coś jest z odchylaniem poziomym ponieważ obraz jest bardzo rozciągnięty na boki.Daje się go co prawda nieco zwęzić ale przy całkowitym zwęrzeniu obraz i tak "wystaje"poza ekran a poza tym wygląda coś jakby tak: ) ( .Gdzie teraz szukać usterki?Pozdrawiam

  • Pomocny post
    #24 15 Kwi 2005 20:27
    Sławomir
    Poziom 12  

    Witam
    Z tego co piszesz masz uszkodzoną korekcję.Jesli korekcja jest zrobiona klasycznie ,( czyli modulator diodowy) sprawdż dolna diode modulatora.
    w praktyce wyglada to tak: z kolektora Hota katodą połączona jest dioda która łączy się z katodą drugiej diody a naoda tejże jest na masie.
    (sprawdż obie diody , choć osobiście stawiam na dolną)
    Ze środka połączonych diód , porzez indukcyjność jest podłączona pojemnośc rzędu 1 mikro do masy. Tą pojemność równolegle bocznikuje tranzystor korekcji złączem C-E. Jest to średniej wielkości tranzystor , wielkościa podobny do IRF.Sparwdż jego. Najlepiej wylutuj i zobacz efekt. Jesli obraz się zwęzi..masz uszkodzoną korecję, czyli trazystor wykonawczy , albo jego napęd.
    Powodzenia

  • #25 16 Kwi 2005 13:31
    asylum
    Poziom 17  

    Witam!
    Sprawdź kondensatory korekcji,te załączane IRFami,jeżeli któryś nie
    będzie miał pojemności obraz będzie rozciągnięty i nieliniowy,szczególnie
    te o pojemności o,47-0,8 uF.Podobne objawy daje czasami brak IRFa,
    będziesz go musiał wlutować i zaryzykować.
    Pozdrawiam!

  • #26 16 Kwi 2005 20:02
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Witam.Może ja się trochę nieprecyzyjnie wyraziłem :obraz jest idealnie prostokątny ale zbyt rozciągnięty na boki.Gdy go próbuję zwęzić (OSD) to wtedy przy maksymalnym ściągnięciu do wewnątrz jest widoczna zła korekcja,a i tak obraz nie mieści się w kineskopie brakuje po ok 3 mm z każdej strony.Być może jest to wina tego że brak jest IRF-a ,a może dlatego tak jest że monitor testuję na starym laptopie który chodzi na 640X480 ,być może przy innych rozdzielczościach będzie dobrze.Chciałem też zwrócic uwagę że usterka tego monitora wystąpiła zaraz po ustawieniu częstotliwści odświeżania na 85Hz ,więc sądzę że elektrolity powinny być OK ,chyba że spotkał mnie "szczęśliwy "zbieg okoliczności :D

    Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

    Witam Wlutowałem IRf-a włączyłem monitor i dalej jest rozciągnięty może nawet trochę bardziej.Nie mogę znaleść diód o których pisał Sławomir bez schematu będzie mi ciężko.czy możecie mi podesłać jakiś schemat układu korekcji? A może problem jest tak jak pisałem z tym że monitor podłączam do laptopa? asylum gdzie szukać kondensatorów o których piszesz?dodam że w tym monitorze znalazłem tylko jednego IRF-a

  • Pomocny post
    #27 17 Kwi 2005 14:19
    asylum
    Poziom 17  

    Witam!
    To są kondensatory blokowe niebieskie lub brązowe,o pojemności od
    0,22-1uF ,obok jest przeważnie kilka IRFów 630-640,które je włączają.
    Podłączone są z jednej strony wspólnie do cewek odchylania H patrząc
    od strony masy.Jeden o pojemności ok. 0,4-0,7uF będzie bez IRFa
    i ten jest najbardziej podejrzany.Zobacz czy nie są spuchnięte lub
    nadpalone.Jeżeli chodzi o diody modulatora to może być jedna z 3 nogami
    na radiatorze obok HOTa lub 2 pojedyńcze.Szukaj od kolektora HOTa,
    podłączone są w szereg,druga katodą do masy.Ze środka diod będzie
    cewka korekcji i dalej kolektor tranzystora korekcji z radiatorem.
    Pozdrawiam!

  • #28 18 Kwi 2005 19:49
    Andzrzej
    Poziom 18  

    Witam.Wreszcie problem rozwiązany.Przyczyną zniekształcenia obrazu i zbyt dużego rozciągnięcia było uszkodzenie tranzystora korekcji 2sd669 oraz dwóch tranzystorów sterujących w/w -2sa733p .Po ich wymianie monitor chodzi poprawnie.Chciałbym jeszcze dodać że na początkowym etapie naprawy problem miałem z uszkodzonym HOT-em (i elką w jego bazie) który to podmieniając na nieorginalny w ostateczności zamieniłem na traznystor z serii BU .Chciałbym wszystkim którzy mi pomogli bardzo serdecznie podziękować za zainteresowanie i wszystkie rady.Pozdrawiam

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson